La cateva minute dupa ce alegerile locale s-au incheiat, premierul Ferenc Gyurcsany a primit o lovitura politica mortala din partea primului om in stat. Intr-o aparitie televizata, presedintele ungar Laszlo Solyom a cerut Parlamentului sa faca uz de
La cateva minute dupa ce alegerile locale s-au incheiat, premierul Ferenc Gyurcsany a primit o lovitura politica mortala din partea primului om in stat. Intr-o aparitie televizata, presedintele ungar Laszlo Solyom a cerut Parlamentului sa faca uz de prerogativele care ii revin si sa purceada la demiterea prim-ministrului. Gestul surpriza al presedintelui este o reactie intarziata la scandalul izbucnit in Ungaria, dupa ce premierul a recunoscut, intr-o discutie cu liderii socialisti ajunsa ""intamplator"" in presa, ca a mintit electoratul pentru a ramane la putere. ""Parlamentul a numit premierul. Tot Parlamentul este cel care poate reface increderea populatiei in democratie. Cheia este in mainile majoritatii parlamentare"", a spus seful statului, facand apel la Legislativ sa initieze o motiune de cenzura impotriva lui Gyurcsany.
NEASTEPTAT. Interventia televizata a avut loc imediat dupa inchiderea sectiilor de votare, in contextul in care aceste alegeri locale erau considerate un test pentru socialistii condusi de Gyurcsany. Opozitia sustinea chiar ca, in cazul unei infrangeri a fortelor de stanga, premierul ar trebuie sa isi dea demisia.
Nimeni nu ar fi anticipat insa un deznodamant pe masura celui de ieri seara. ""Prim-ministrul refuza sa recunoasca faptul ca a recurs la metode inacceptabile doar pentru a pastra puterea. O astfel de atitudine arunca in aer increderea in democratie"", a spus presedintele Laszlo Solyom. In replica, socialistii, majoritari in parlament, au dat asigurari ca Ferenc Gyurcsany se bucura in continuare de toata increderea lor. (Irina Cristea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.