Roma, sfarsit de septembrie. Pe strazi, printre nenumarate magazine, restaurante si pizzerii, multe afise. Care invita publicul sa participe la evenimente culturale sau la dezbateri pe teme economice, dar mai ales politice: ""Italia in comunitatea e
Roma, sfarsit de septembrie. Pe strazi, printre nenumarate magazine, restaurante si pizzerii, multe afise. Care invita publicul sa participe la evenimente culturale sau la dezbateri pe teme economice, dar mai ales politice: ""Italia in comunitatea europeana"", ""Democratia italiana astazi"", ""Unirea stangii, o sansa pentru Italia"", ""Viitorul dreptei"" s.a. La
astfel de dezbateri, organizate in cluburi, universitati, sali speciale, vin politicieni de prima mana
(dl Fini), guvernanti (dl Prodi, de pilda), profesori universitari, analisti si jurnalisti celebri. Interesul pentru politica este evident. Ea nu se face doar in institutiile oficiale sau la televizor, ci si pe strada. Pluralismul de idei si opinii genereaza dialog si controverse. Se cauta idei novatoare si solutii pentru problemele cu care se confrunta italienii. Politicienii sunt scoliti, bine imbracati, stiu cui se adreseaza si ce sa spuna. Au clasa.
Scandalul interceptarii ilegale a convorbirilor telefonice. La RAI 1, subiectul este intors pe toate fetele la Porta Porta. O placere. Informatii corecte, opinii avizate, limbaj pe masura. Nu este loc pentru amatorism sau impostura. Documentarea moderatorului, impecabila. Se discuta pe fapte, cazuri, legi, nu pe vorbe. O astfel de emisiune, la noi, este imposibila; ne lipsesc atat moderatorii, cat si invitatii.
Italienii vorbesc mult si despre presa. Accentul cade, apasat, pe responsabilitati: respectarea drepturilor fundamentale, impartialitate, deontologie profesionala, informare corecta. Nu tipa nimeni ca se pune pumnul in gura presei. Nu face nimeni crize de nervi la televizor. Nu exista atotstiutori si atotvazatori.
Bucuresti, sfarsit de septembrie. Intinerirea devine o obsesie. Daca ai varsta potrivita nu te mai intreaba nimeni de performante. Principala calitate a viitorului procuror general al tarii pare sa fie tineretea. Tineretea si CV-ul au decis, sa zicem, si pe directorul SRI. Dar ce opera au in spate Laura Codruta Kovesi, George Maior si Claudiu Saftoiu, care sa justifice candidatura lor la functii extrem de importante? Dna Kovesi a jucat bine baschet. Dl Maior este produsul tatalui sau si al relatiilor acestuia. Dl Saftoiu se bucura de increderea dlui presedinte Basescu. Ce proiecte au ei pentru institutiile pe care le vor conduce?
La noi, nici Parlamentul nu mai are timp pentru dezbateri. Teme precum rolul Romaniei in UE, efectele integrarii, viitorul stangii sau
al dreptei, noi sisteme politice s.a.m.d. nu intereseaza pe nimeni. Iar daca nu ne punem intrebari, nu avem nevoie nici de raspunsuri.
Tratatul Uniunii, iata o viitoare mare problema. Institutiile publice din Romania merg, de regula, dupa Directivele europene, asimilate mecanic. Adevarata Biblie este, insa, Tratatul. Aici sunt reunite filosofia si principiile Uniunii Europene. Dupa aceste principii se ghideaza Comisia si Curtea Europeana. Nu suntem pregatiti sa obtinem toate avantajele la care dau dreptul Tratatul si nici nu gandim in termenii acestuia. Vom plati scump aceasta ignoranta.
In Bucuresti, la sfarsit de septembrie, ploua. Orasul e cenusiu. Nici un afis care sa te invite la dezbateri politice. Nici o dezbatere serioasa despre legile sigurantei nationale. Oamenii habar nu au de continutul acestora. Nu ma ingrijoreaza faptul ca am intrat in Uniune fara sa avem drumuri si toalete la nivel european. Sau spitale. Nu ma sperie nici saracia celor mai multi dintre noi. Toate acestea se pot rezolva, in timp. De un lucru, insa, ma tem: nu gandim ca ei. Si daca creier nu e, nimic nu e!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.