Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri recursul procurorilor DNA in cazul celor 17 vamesi de la Otopeni acuzati de fapte de coruptie, acestia fiind in continuare cercetati in stare de libertate, avand interdictia de a parasi tara. Instanta a conside
Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri recursul procurorilor DNA in cazul celor 17 vamesi de la Otopeni acuzati de fapte de coruptie, acestia fiind in continuare cercetati in stare de libertate, avand interdictia de a parasi tara. Instanta a considerat nefondat recursul Directiei Nationale Anticoruptie, iar solutia a fost data dupa jumatate de ora de la terminarea sedintei. La aflarea acesteia, atat vamesii, cat si rudele acestora, au aplaudat sau au izbucnit in lacrimi. Procurorul de sedinta ceruse sa-i mai fie admise probe, declaratii de la martori, denuntatori si alte acte, dar solicitarea sa a fost respinsa. Vamesii acuzati de coruptie au explicat instantei ca au fost inregistrati in timp ce faceau anumite lucrari impreuna cu comisionari vamali si si-au sustinut nevinovatia prin faptul ca puteau fi filmate orice fel de documente incheiate pe parcursul acestor activitati, aceasta neconstituind o dovada a vinovatiei lor.
Eliberati de Tribunalul Bucuresti
In 21 septembrie, procurorii au ridicat 18 vamesi de la Biroul vamal al Aeroportului International Henri Coanda - Otopeni, acestia fiind dusi la Directia Nationala Anticoruptie pentru audieri. In aceeasi zi, 17 dintre acestia au fost prezentati in fata instantei Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Instanta Tribunalului Bucuresti a decis insa cercetarea vamesilor in stare de libertate, respingand solicitarea DNA, procurorii inaintand recurs. Acesta a fost luat in discutie in 22 septembrie, dar judecatorii Curtii de Apel au amanat dezbaterile pentru ziua de ieri. Judecarea a fost amanata atat din cauza oboselii inculpatilor, cat si pe motiv ca judecatorii nu au avut timp sa studieze actele de la dosar.
Acuzatiile DNA
Procurorii au sustinut ca in perioada decembrie 2005- septembrie 2006, vamesii au primit, in mod repetat, diverse sume de bani de la angajati ai unor firme de comisionariat vamal care isi desfasoara activitatea la Biroul Vamal Otopeni, pentru a urgenta procedura de vamuire a marfurilor, precum si pentru a efectua sau a nu efectua alte acte ce le reveneau conform atributiilor de serviciu. Potrivit DNA, in cursul anchetei a fost infiltrat un investigator sub acoperire, in scopul strangerii de probe.
Retinerile de la Ploiesti
Lotul de vamesi de la Otopeni este al doilea de acest gen dupa cel de la Ploiesti. Anchetatorii DNA au retinut, in 12 septembrie, 13 vamesi, un al 14-lea fiind pus sub acuzare o zi mai tarziu. Adjunctul sefului Biroului vamal Ploiesti alaturi de alti vamesi sunt acuzati ca, in perioada noiembrie 2005 august 2006, au pretins si primit bani si bunuri de la comisionarii vamali, pentru a urgenta indeplinirea procedurilor vamale de import-export. Conform procurorilor, vamesii obtineau lunar aproximativ 11.000 de euro, primind intre 50.000 si 100.000 de lei vechi pentru fiecare act emis, plus cafea si sucuri. Procurorii au declarat ca retinerea celor 14 a avut loc in urma a patru denunturi formulate de comisionari vamali ai unei societati de la care vamesii au primit bani pentru a urgenta indeplinirea procedurilor de import-export. De asemenea, anchetatorii au folosit in acest caz un agent sub acoperire. In fata instantei de judecata, avocatul unuia dintre vamesi a declarat ca "sumele precizate de cei patru comisionari vamali denuntatori sunt derizorii si sunt cuprinse intre cinci lei si zece lei, precum si in obiecte constand in pachete de cafea, sticle de suc si diverse bauturi alcoolice". Aparatorul a mai precizat ca probele stranse de anchetatori constau in declaratiile celor patru comisionari vamali, cateva inregistrari ambientale si declaratia unui investigator sub acoperire, infiltrat ca angajat al Biroului Vamal Ploiesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.