Autoritatile din judetul Alba au inceput demersurile pentru inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a traditionalei sarbatori populare "Targul de Fete", organizate in fiecare vara pe Muntele Gaina, informeaza Mediafax. Consil
Autoritatile din judetul Alba au inceput demersurile pentru inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a traditionalei sarbatori populare "Targul de Fete", organizate in fiecare vara pe Muntele Gaina, informeaza Mediafax. Consilierii judeteni din Alba au votat, ieri, un proiect de hotarare pentru sustinerea inregistrarii ca marca la OSIM a "Targului de Fete de pe Muntele Gaina", pentru a proteja imaginea, calitatea organizarii si desfasurarii acestei manifestari. Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cel care a initiat aceste demersuri pentru inregistrarea brand-ului "Targul de Fete de pe Gaina", a declarat ca manifestarea apartine judetului Alba si trebuie protejata pentru ca autoritatile judetene sa o poata valorifica economic prin crearea unor materiale promotionale cu acest brand. "Targul de fete de pe Muntele Gaina apartine judetului Alba. Noi vrem sa protejam aceasta marca si nu ne intereseaza pretentiile altor judete(...). Din pacate se practica in lumea aceasta civilizata sa fie furata denumirea, marca, si de aceea noi vrem sa ne-o protejam", a spus Dumitrel. Presedintele CJ Alba a recunoscut ca au existat intentii, cel putin declarative, din partea autoritatilor din alte judete sa inregistreze ca marca denumirea "Targului de Fete" de pe Gaina. Potrivit sursei citate, CJ Alba are in plan sa inregistreze la OSIM si alte denumiri ale unor manifestari culturale, festivaluri sau activitati de promovare turistica. In fiecare an, pe Muntele Gaina din judetul Alba se organizeaza, in cea mai apropiata duminica de data de 20 iulie, cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber: "Targul de fete". Sarbatoarea este organizata in colaborare de judetele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad, realizand un adevarat festival al cantecului si jocului, al traditiilor si datinilor stramosesti. Batranii povestesc ca pe Muntele Gaina nu s-au vandut fete niciodata, fiind vorba de altceva: o sarbatoare a tuturor motilor, in care tineri, fete si baieti, joaca, petrec, canta, fac cunostinta cu feciorii cu fetele din locuri departate, pentru ca apoi, multi din ei sa se casatoreasca. Targul de fete de pe Gaina este mentionat prima data in anul 1816, dar se pare ca vechimea lui se pierde cu mult in negura istoriei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.