Administratia Bush a inceput, in urma cu aproximativ sase saptamani, sa lucreze la un nou raport informativ despre Irak. Documentul nu va fi incheiat, insa, inainte de legislativele partiale din 7 noiembrie si, probabil, nici pana in ianuarie, au anuntat responsabili americani, citati de Mediafax. Desi unii democrati, in opinia carora, noul raport va prezenta o imagine mult mai sumbra a situatiei din Irak decat cea promovata de Casa Alba, ar fi dorit ca seful serviciilor de informatii americane, John Negroponte (foto), sa prezinte documentul in urmatoarele sase saptamani, orice iluzie in privinta fezabilitatii unui asemenea obiectiv le-a fost spulberata de apropiatii presedintelui. Acestia nu au ratat ocazia de a sugera ca, in 2002, raportul asupra presupuselor arme de distrugere in masa pe care le-ar fi detinut Irakul, ar fi fost realizat sub presiunea timpului, facand astfel loc speculatiilor in legatura cu veridicitatea concluziilor, in baza carora a fost atacat Bagdadul. Textul in lucru, denumit "estimare a serviciilor de informatii nationale", va reflecta modul in care cele 16 agentii de informatii ale SUA apreciaza stabilitatea Guvernului irakian si posibilitatile de control al violentelor interconfesionale, ce ar putea degenera intr-un razboi civil.
Recrutari in Al-Queda, pe seama razboiului din Irak
Un alt raport asupra situatiei din Irak, publicat de ONU in urma cu doua zile, afirma ca razboiul din aceasta tara a creat, pentru reteaua terorista Al-Queda, o tabara de antrenament si recrutare. Raportul, redactat de experti in terorism care lucreaza pentru Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, releva ca Al-Queda joaca un rol central in razboiul din Irak si inspira insurgenta talibana din Afganistan, la cateva sute de kilometri departare. "Noi dispozitive explozive sunt folosite acum in Afganistan, la doar o luna dupa ce au fost utilizate pentru prima oara in Irak", explica documentul. Textul adauga ca Al-Queda "a avut de castigat continuand sa joace un rol important in lupta din Irak si in incurajarea violentelor interconfesionale, iar Irakul a oferit multi recruti si un teren de antrenament excelent". Raportul estimeaza ca influenta retelei teroriste ar putea scadea, in curand, in Irak, si citeaza nemultumirea unora dintre insurgenti care au aflat, la sosirea in aceasta tara, ca trebuie sa ucida frati musulmani, in loc de trupe straine, sau ca pot sluji cauzei numai ca atacatori sinucigasi.
De semnalat ca, in ultimele doua saptamani s-a inregistrat cea mai ridicata rata a atentatelor sinucigase comise, in Irak, de la inceputul razboiului in aceasta tara, pe 20 martie 2003, a declarat generalul William Caldwell, purtator de cuvant al Fortei multinationale.
Pentagonul, acuzat in imagini
Un vehicul blindat al armatei americane care escorta un convoi civil a abandonat soferii camioanelor atunci cand acestea au fost prinse intr-o ambuscada la periferia Bagdadului, releva o video-inregistrare, realizata de unul din soferi si difuzata, miercuri de ABC. Pentagonul nu a comentat imediat imaginile, care se refera la un incident produs anul trecut, la iesirea din baza Camp Anaconda, in apropiere de Bagdad.
Mai multe camioane inchiriate de compania Halliburton, principalul furnizor de armament din Irak, faceau parte dintr-un convoi in deplasare in momentul in care au fost atacate cu focuri de arma. Unul din soferi, Preston Wheeler, a inceput sa filmeze in acel moment, dar o puternica explozie l-a intrerupt. Dupa ce fumul s-a risipit, Wheeler a observat ca vehiculul blindat a disparut. "Va rog, ajutati-ma. Intoarceti-va, voi fi ucis, pentru Dumnezeu", a inceput sa strige acesta in statia radio, ascunzandu-se in spatele scaunului. Potrivit lui Wheeler, doi dintre soferii camioanelor au fost impuscati de la mica distanta. "Tocmai i-au ucis, Isuse, tocmai i-au ucis", se poate auzi pe inregistrare. Trupele americane au sosit la fata locului dupa 45 de minute de la producerea ambuscadei, potrivit declaratiilor soferului. (I.C.)