Ministrul Economiei, Codrut Seres, a propus omologului sau rus, Viktor Hristenko, inceperea unei analize privind interconectarea sistemelor energetice ale celor doua state, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Ser
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a propus omologului sau rus, Viktor Hristenko, inceperea unei analize privind interconectarea sistemelor energetice ale celor doua state, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Seres a solicitat oficialului rus, de asemenea, "un raspuns la memorandumul privind depozitul de gaze Roman-Margineni", intr-o discutie care a avut loc cu ocazia reuniunii ministrilor Energiei din Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), organizata in perioada 26-27 septembrie la Soci, in Rusia. Reamintim, grupul rus Gazprom este interesat sa participe la realizarea depozitului de gaze naturale din judetul Neamt, pentru care este in curs de elaborare un studiu de fezabilitate. Proiectul necesita investitii de 120 milioane euro - 260 milioane euro, iar capacitatea de inmagazinare va fi cuprinsa intre 600 de milioane de metri cubi de gaze si doua miliarde de metri cubi de gaze. Comunicatul mentioneaza ca Romania si Rusia vor modifica tratatele economice, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Seres a mai afirmat ca proiectul Nabucco ramane o prioritate a Romaniei pentru diversificarea surselor de energie.
Proiectul vizeaza realizarea unui culoar de tranzit al gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, in special Azerbaijan, catre Europa de Vest, pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia.
Petrom ar putea ieftini gazele
Petrom ar putea reduce preturile de livrare a gazelor naturale catre E.ON Gaz si Distrigaz Sud la nivelul celor practicate de Romgaz, dupa ce ANRGN a acuzat Petrom de aplicarea unor tarife cu 15-20 dolari peste cele reglementate, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres, transmite NewsIn. "Nu apreciez atitudinea Petrom, ba dimpotriva. Am discutat cu ei si voi continua sa discut si cred ca din trimestrul al patrulea se vor alinia si ei la preturile pietei", a spus Codrut Seres. El recunoaste ca Ministerul Economiei are o pozitie ingrata in disputa dintre Petrom si distribuitorii de gaze naturale, fiind actionar la toate cele trei companii implicate. Reamintim, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a cerut, recent, producatorilor de gaze, in special OMV Petrom, sa renunte la practica de a impune distribuitorilor E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud preturi mai mari decat cele calculate de ANRGN, avertizand ca in caz contrar populatia va plati la inceputul lui 2007 o factura nejustificat de mare. In replica, Petrom a recunoscut ca a majorat preturile gazelor livrate distribuitorilor, totusi Petrom a sustinut ca si majorate preturile de livrare sunt la un nivel mai mic decat jumatate comparativ cu cel al gazelor din import. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.