Confuzie totala in Vrancea. In timp ce consilierii judeteni, altii decat PSD, emit si inregistreaza hotarari de eliberare din functie a lui Marian Oprisan, eternul baron de Vrancea nu se da dus din fotoliul de presedinte al CJ. El contesta decizia, invoca nerespectarea legii si organizeaza mitinguri de sustinere a sa. De altfel, Oprisan s-a aflat, in strada, in mijlocul "grupului de sprijin" adunat in Piata Unirii, din Focsani. In replica, liberalii ameninta cu "represalii" si spun ca pesedistii care vor participa la proteste vor fi batuti cu oua. In paralel, liberalul Eduard Lambrino - ales drept inlocuitorul lui Oprisan - a inregistrat la Consiliul Judetean hotararea de desemnare a sa in functia de presedinte al CJ. In fata unei situatii incerte - cu doi presedinti de consiliu, cu proteste de strada si amenintari, prefectul Ioan Oprea, fost membru PC, ridica din umeri. Potrivit legii, prefectul judetului "verifica legalitatea actelor administrative emise de autoritatile administratiei publice locale si judetene". Intrebat insa cine este in acest moment presedintele Consiliului Judetean, Ioan Oprea nu a fost in stare sa dea un raspuns concret. "Nu pot sa ma pronunt", a comentat Oprea pentru Realitatea tv, adaugand ca legalitatea demersului de eliberare din functie a lui Oprisan va fi hotarata de instanta. In consecinta, contestatarii lui Oprian vor trebui sa mai castige o batalie: vor trebui (potrivit Statutului alesilor locali) sa produca dovezi ca Oprisan a incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau a prejudiciat interesele tarii, ale unitatii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
Razboi in Vrancea
Vrancea a fost ieri scena unui conflict deschis intre oamenii baronului pesedist Marian Oprisan si reprezentantilor PNL. Primii, imbarbatati de refuzul lui Oprisan de a nu renunta la functie, au iesit in strada, in Piata Unirii din Focsani, pentru a fi alaturi de "baronul" lor, proaspat eliberat din functia de presedinte al consiliului judetean Vrancea. Liberalii, prin vocea lui Nini Sapunaru au avertizat ca pesedistii-protestatari vor fi luati la bataie cu oua. De altfel, la mitingul spontan, cei aproximativ 150 de alesi locali au avut cateva schimburi verbale cu simpatizantii liberali, condimentate cu injuraturi si sloganuri de genul "comunistilor, duceti-va acasa". In plus, Oprisan, i-a calificat pe consilierii Aliantei PNL-PD ca fiind "legionari". "Aceasta a fost o miscare tipic legionara. Numai legionarii au facut asa ceva. Legionarii spuneau un pogon, un om, ei spun <<Sa traiti bine>>!", a spus baronul de Vrancea, din mijlocul alesilor locali social-democrati.
Bataie cu oua
Replica celeilalte tabere nu s-a lasat asteptata: "pesedistii care vor participa la mitingul de protest, anuntat de Marian Oprisan vor fi luati la bataie cu oua de catre focsaneni" a spus presedintele organizatiei Vrancea a PNL, deputatul Nini Sapunaru. "Vrea sa ne batem in mitinguri? Noi aducem 10.000 oameni. Sunt atatia care ar sarbatori in piata publica daca ar vedea ca am eliberat Consiliul Judetean si Vrancea de Marian Oprisan, incat nu stiu daca le-ar prinde bine, cred ca o sa-i ia oamenii cu oua stricate, treaba lor, noi nu facem nici un miting", a spus Nini Sapunaru. De altfel, mitingul de protest a venit in ziua in care noul presedinte al Consiliului Judetean, liberalul Eduard Lambrino a inregistrat la Consiliul Judetean, hotararile luate cu o zi in urma de consilierii PNL, PD si PC privind eliberarea din functie a lui Marian Oprisan si alegerea liberalului in functia de sef al CJ.
Protest catre premier
Anterior mitingului amintit, zeci de alesi ai PSD Vrancea i-au transmis premierului Calin Popescu Tariceanu un memoriu in care isi exprima ingrijorarea fata de incalcarea legilor statului roman, prin decizia de inlaturare din functia a lui Marian Oprisan. In document, alesii PSD fac referire la Legea 215 a administratiei publice locale si la modalitatea in care un presedinte al Consiliului Judetean poate fi schimbat, sustinand ca Marian Oprisan nu se afla in nici una din situatiile stabilite de lege. Oprisan a sustinut ca nu exista posibilitatea ca Eduard Lambrino (PNL) sa se instaleze in functia de presedinte al Consiliului Judetean deoarece actul administrativ prin care acesta a fost ales presedinte trebuia sa ii fie adus lui la cunostinta de catre secretarul general al judetului. "Acest act trebuie sa fie contrasemnat de secretarul general al judetului, sa fie inregistrat in registrul special de hotarari al Consiliului Judetean si sa fie stampilat. Un document care nu respecta aceste reguli este nul", a precizat Marian Oprisan.
Totodata, Nini Sapunaru a declarat ca "Marian Oprisan este un accident al istoriei". "Oprisan este un ultim dinozaur ramas care ar fi trebuit sa pice la alegerile din 2004. Nu a picat atunci, insa trebuia sa pice o data si o data", a spus Sapunaru. (R.A.)
Prefectul: "CJ, in blocaj"
Prefectul judetului Vrancea a declarat ieri, ca in acest moment Consiliul Judetean se afla in blocaj dar ca pentru rezolvarea situatiei exista solutii legale, respectiv dizolvarea CJ Vrancea sau organizarea de alegeri anticipate. Referindu-se la hotararea consilierilor judeteni care au votat eliberarea din functie a lui Marian Oprisan, prefectul a spus ca el nu a analizat din punct de vedere legal acel document, deoarece nu i-a fost remis. "Nu am ce sa analizez, din moment ce nu a fost inaintat catre Institutia Prefectului documentatia aferenta sedintei de miercuri a Consiliului Judetean, deci nu pot sa exercit controlul actelor emise. Aceste acte trebuie inaintate de secretarul judetului catre Prefectura in termen de 10 zile lucratoare" - a precizat prefectul. In ceea ce priveste conducerea CJ Vrancea, prefectul Ion Oprea (foto) a subliniat ca "orice act administrativ odata emis si comunicat produce efecte". "Ieri am inteles ca a fost luata hotararea de eliberare din functie a lui Marian Oprisan si orice act emis si comunicat produce efecte, dar pana la mine nu a ajuns, pana in acest moment, hotararea in cauza", a declarat Ion Oprea. (Rompres)
Un baron greu de "ucis"
Sanctiunile pe care le poate suferi un presedinte de consiliu judetean, inclusiv eliberarea din functie, se regasesc in Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali. Astfel, conform articolului 69 din Legea citata, "pentru abateri grave si repetate, savarsite in exercitarea mandatului de viceprimar, de presedinte sau de vicepresedinte al consiliului judetean, persoanelor in cauza li se pot aplica urmatoarele sanctiuni: a) mustrare; b) avertisment; c) diminuarea indemnizatiei cu 5 - 10% pe timp de 1 - 3 luni; d) eliberarea din functie".
Legea stipuleaza ca eliberarea din functie "poate fi facuta numai daca se face dovada ca viceprimarul, presedintele sau vicepresedintele consiliului judetean a incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau a prejudiciat interesele tarii, ale unitatii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritoriala respectiva". In acelasi timp, conform articolului 70, impotriva sanctiunii de eliberare din functie persoana in cauza se poate adresa instantei de contencios administrativ competente.
Mai simplu, dupa 2008
Legea 393/2004 mai noteaza ca la eliberarea din functie se aplica in mod corespunzator prevederile Legii 215/2001 privind administratia publica locala.
In Legea 215/2001 se precizeaza, la articolul 113 (2) ca "eliberarea din functie a presedintelui consiliului judetean se face prin votul secret a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie, la propunerea a cel putin unei treimi din numarul acestora, daca a emis, in decurs de 3 luni, cel putin 3 dispozitii care au fost anulate irevocabil de instanta de judecata intrucat au contravenit intereselor generale ale statului ori ale judetului sau au incalcat Constitutia si legile tarii". Dupa 2008, eliberarea din functie a presedintelui sau a vicepresedintilor consiliului judetean se va putea face mai simplu, respectiv cu votul secret al majoritatii consilierilor in functie, la propunerea a cel putin o treime din numarul acestora. (O.B.)