Pe ambele maluri ale Oceanului, consilierii pe probleme de politica externa sunt treptat alungati de politologi. Fenomen care-si gaseste explicatia in derularea rapida a evenimentelor, cand "regula analitica" - a vedea nu doar cu ochii, dar si cu min
Pe ambele maluri ale Oceanului, consilierii pe probleme de politica externa sunt treptat alungati de politologi. Fenomen care-si gaseste explicatia in derularea rapida a evenimentelor, cand "regula analitica" - a vedea nu doar cu ochii, dar si cu mintea - devine greu de indeplinit. Posibil, de aceea serviciile politologilor mai putin profunzi se bucura de mai multa cerere decat sfaturile "academicienilor". In acelasi timp, natura notelor analitice devine, in general, tactica - maine ne asteapta asta si asta, astazi trebuie facut asta si asta. Si, din acest punct de vedere, autorii raportului "Posibil scenariu de actiuni ale SUA in privinta Rusiei in perioada 2006 - 2008" - Valentin Falin si Ghennadi Evstafiev - "s-au debarasat de abordari batranicioase si prafuite" intr-o maniera cat se poate de moderna. Si spre necazul multora. Pentru ca, dupa cunoscutele declaratii ale lui Dick Cheney, de la Vilnius, expresia "razboi rece" vizavi de raporturile ruso-americane a inceput sa fie folosita de presa mondiala mai frecvent decat cuvantul parteneriat sau colaborare. Autorii raportului avertizeaza ca, in SUA, s-a dospit fata de Rusia un fel de "curs nou", si asta pentru ca in politica presedintelui Putin americanii sunt nemultumiti de cresterea autoritatii internationale a Rusiei. De aceea, SUA vor actiona impotriva Rusiei dupa zicala "capul de ridici, pumni vei incasa" - se va incerca o remodelare a elitei ruse, astfel incat la alegerile prezidentiale sa nu aiba castig de cauza succesorul lui Putin. Pentru asta, americanii au planificat o serie de actiuni. Printre ele - izolarea internationala a conducerii Rusiei, distrugerea suveranitatii energetice, revenirea la federalismul eltinian, compromiterea inaltilor functionari ai statului, sustinerea "omului Americii" la alegeri etc. Urmarind tehnologia politica indicata de raport, involuntar ajungi la ideea ca pentru Rusia toate astea ar putea insemna chiar pregatirea unei revolutii portocalii. Nimeni nu contesta un fapt evident - relatiile dintre Rusia si SUA au intrat intr-o unda de racire, mai ales la nivelul retoricii. Printre cauzele care dau de gandit, expertii indica inclusiv faptul ca o parte a elitei americane confunda Rusia cu Polonia, Romania, si alte tari iesite din blocul comunist. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar Rusia nu este o simpla tara in tranzit din Europa Centrala sau de Est, ori din CSI. Rusia doreste un parteneriat cu SUA asa cum il intelege ea - sub forma unui echilibru in actiuni si analize. In timp ce SUA vor sa o trateze asa cum se poarta cu Polonia, cu Romania etc. Dar Rusia nu este vinovata ca nu este Polonia.
Rusia nu poate exista fara o politica externa independenta. Daca de o astfel de politica au nevoie tarile central si est europene, asta e o mare intrebare. In SUA nu s-a inteles ca Rusia a fost doar temporar slabita in anii '90, si s-au grabit sa o includa in randul tarilor cu economie de tranzitie. Pentru SUA, caracteristica este presiunea interna si externa asupra conducerii tarilor care nu raspund definitiei americane a relatiilor de parteneriat, adica, vorbind in limbajul MAE, "nu urmeaza in coada politicii SUA". Iar Rusia ocupa propriile ei pozitii in multe probleme, de exemplu, in chestiunea Irakului, Iranului, energiei, comertului cu arme, raporturilor cu regimurile din CSI, "raspandirea democratiei", extinderea Orientului Mijlociu, Noua si Vechea Europa etc. Sunt oare SUA interesate de rezultatul alegerilor prezidentiale din Rusia? Fireste ca da, la fel cum sunt interesate de rezultatul alegerilor din oricare alta tara. Pentru ca nu fara motiv se considera responsabile pentru orice colt al Pamantului. Iar Rusia este, printre altele, cel mai mare stat al Euroasiei, unde SUA au propriile lor interese, inclusiv de resurse naturale. In acelasi timp, nu trebuie minimalizata, ca sa spunem asa, "inteligenta nativa" a celor care fac la Washington politica externa. Nu toti sunt acolo preocupati de dusmani. De asemenea, nu trebuie exagerata forma sub care va fi amplasat interesul firesc al SUA pentru alegerile ruse. Intre timp, nu toata elita americana pune la cale "planuri rautacioase", arzand de dorinta de a pedepsi Rusia pentru independenta ei excesiva. Sunt acolo destui politicieni care considera independenta Rusiei chiar un dar de la Dumnezeu, pentru ca lumea devine tot mai previzibila. Ei considera ca Americii i-ar fi mult mai greu daca Rusia ar fi actionat pe ascuns. Sunt posibile, din partea SUA, actiunile descrise in raport? Greu de raspuns - la nivelul politologilor, asemenea actiuni sunt, in general, posibile, orice relatii pot avea parti "neprietenesti". La timpul sau, in calitate de superputere, URSS s-a amestecat activ in treburile interne ale tarilor lumii a treia. Astazi, Rusia are un comportament practic, dupa puteri, evita obligatii de alianta prea stranse, isi intareste diplomatia economica. Promovand o astfel de politica, nu trebuie sa dea dovada de nervozitate, daca cineva se supara.
Ejednevnii Jurnal si Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.