Liderii a noua filiale liberale din Muntenia s-au intalnit recent la Micesti (Arges) pentru a pune la punct un plan de atac impotriva premierului Tariceanu, presedintele PNL fiind considerat principalul responsabil pentru declinul partidului in so
Liderii a noua filiale liberale din Muntenia s-au intalnit recent la Micesti (Arges) pentru a pune la punct un plan de atac impotriva premierului Tariceanu, presedintele PNL fiind considerat principalul responsabil pentru declinul partidului in sondaje. Daca la intalnirea cea de taina liberalii munteni au incercat sa puna partidul la cale, oficial au povestit ca au vorbit despre infrastructura si, printre altele, ca au elaborat un proiect de rezolutie in vederea Delegatiei Permanente de maine, de la Cluj. Surse liberale ne-au precizat ca in textul initial al rezolutiei se solicita excluderea tuturor membrilor "indisciplinati", indiferent de functiile detinute. Rebelii din filiale au militat ca si liderilor gen Ludovic Orban si Crin Antonescu sa le fie platite iesirile cu aceeasi moneda cu care sunt pedepsiti Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Oficial insa, "prietenii" lui Tariceanu din teritoriu ridica din umeri si se fac ca ploua. In fapt, in cadrul intalnirii de la Micesti, liderii din Muntenia l-au facut cu ou si cu otet pe Tariceanu, acuzand in taina maniera in care acesta, secondat de "intimi", conduce partidul. ZIUA publica in exclusivitate transcriptul replicilor pe care presedintele PNL Valcea, Emilian Francu - unul dintre rebeli - i le-a "turnat" presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban, care l-a sunat ieri pentru a-l trage de limba vizavi de episodul complotului din teritoriu. Filialele rasculate sunt, deocamdata, Arges, Dambovita, Ilfov, Giurgiu, Ialomita, Mehedinti, Teleorman, Valcea si Braila.
Spritul de la Micesti
La inceputul convorbirii telefonice, care a ajuns in redactia ZIUA, Francu s-a codit sa recunoasca in fata lui Orban ca, la Micesti, presedintii de filiale au complotat impotriva conducerii centrale a PNL. "Ne-am intalnit si noi asa, intelegi tu, intre cativa presediti mai apropiati, sa bem si noi un sprit. Ce mai vrei sa-ti spun Ludovic... am discutat si noi...", a sustinut deputatul, speriat ca la Bucuresti au ajuns zvonuri despre spritul cel de taina al inamicilor din teritoriu. Francu nu s-a putut abtine insa o vesnicie si, satul sa mimeze bunele intentii, fiind ferm convins ca discutia va ramane confidentiala, a izbucnit frenetic: "Stii ceva Ludovic, ti-o spun pe aia buna: sunt noua filiale care s-au intalnit sa discute problema partidului care merge ca un c.., ca un c..at. Am ajuns foarte, foarte rau Ludovic. E foarte bine ca ne-am intalnit". Dupa ce a balacarit cum i-a venit la gura deciziile luate de la centru, care presara "haos" si "incertitudine" in teritoriu, Francu l-a luat la trei-pazeste pe adversarul principal: nimeni altul decat premierul Tariceanu.
Clanul Tariceanu a instaurat teroarea
"Clanul Tariceanu a instaurat teroarea in partid, te rog sa ma crezi ca-i foarte grav ce face Tariceanu. La Delegatia Permanenta am ajuns sa nu mai spun nimic. E o adevarata teroare. Tu stii foarte bine ca nu sunt fan Tariceanu. Nu il suport. Mi se rupe c...u' de acest partid de c...at care a ajuns PNL. Pe Tariceanu sa nu-l mai vad in ochi. Eu sunt foarte suparat. Ma p... pe Tariceanu! Cand vrei sa spui ceva in partid ti se spune ca faci, Doamne, propaganda", i-a spus nervos Francu lui Orban, intr-o explozie necontrolata, gasind de cuviinta sa utilizeze termeni mai mult decat vulgari la adresa sefului pe line de partid. El a recunoscut insa ca, la intalnirea de taina, rebelii din teritoriu si-au manifestat clar nemultumirea vizavi de presedintele Tariceanu si de modul in care premierul si "intimii" acestuia inteleg sa conduca partidul. Francu i-a marturisit lui Ludovic Orban ca are convingerea ca apropiatul lui Tariceanu, Bogdan Olteanu, are un informator plantat intre cei noua lideri de filiale, personaj care a aruncat in presa informatii despre intalnirea de la Micesti. "Noi cei noua lideri de filiale tot o incasam. Cineva din grupul asta, nu stiu inca cine, e prieten cu Bogdan Olteanu si vrea sa ne intarate", s-a plans suspiciosul Francu. "Nu ne-am intalnit sa ne ascundem, Ludovic, dar asa nu se mai poate. Nu mai suportam, te rog sa ma crezi", s-a spovedit deputatul nervos catre ascultatorul Orban.
"Daca asta se vrea, asta facem!"
De fapt, strategic din fire, presedintele liberalilor din Capitala l-a sunat pe Francu pentru a fi sigur ca nu se afla si el printre liderii PNL luati in vizor de teritoriu, asa cum au acreditat surse din partid. "Cum as putea eu sa votez impotriva unui om care m-a ajutat de atatea ori? Cum sa votez eu impotriva ta, Ludovic, sau contra lui Crin?" s-a grabit sa-l incredinteze Francu pe Orban de totala sa prietenie dezinteresata. In schimb, liderul PNL Valcea s-a grabit sa subscrie si el pentru decapitarea fostelor glorii ale liberalilor: Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. "Votez pentru excluderea din partid a lui Stolojan si Stoica. Sunt ferm, Ludovic! Daca asta se vrea, asta facem. Cum sa nu votez impotriva astora doi care balacaresc pretutindeni partidul?", a intrebat serviabil Emilian Francu, gata sa se dezica de nemultumitii teritoriului, de teama liderilor din Capitala.
"Da si tu o idee cu Patriciu..."
El a recunoscut insa ca, la Delegatia Permanenta de la Cluj, liberalii vor transa o alta problema spinoasa: cazul omului de afaceri Dinu Patriciu si sponsorizarea campaniei electorale a PSD. "Eu cu Patriciu nu stiu ce sa fac, sa imi spui ce trebuie facut Orban, te rog, spune ce o sa faci tu ca sa stiu cum sa actionez si eu. Da si tu o idee cu Patriciu...", a gasit de cuviinta sa se linguseasca Francu, ascultand docil si serviabil indicatiile lui Ludovic Orban, care poza in postura de stapan al solutiilor. Auzind ca Orban militeaza pentru o decizie cu manusi in cazul Patriciu, Francu nu si-a ascuns entuziasmul: "Asta voiam si eu sa zic. Nu poti sa te porti prea-prea... intelegi tu. O juma' de an, ceva de genul asta, doar o suspendare. Dar nu sanctiunea s-o dam noi. Nu, el sa faca asta cu juma' de an, Ludovic". Convorbirea dintre cei doi spune insa multe despre maniera in care liberalii se pregatesc sa ia decizii in cadrul Delegatiei Permanente a partidului.
"Tariceanu e orb"
In finalul convorbirii telefonice, Francu nu a uitat sa-l mai gratuleze odata in plus pe presedintele PNL si sa-l roage pe Orban sa arunce cateva "pastile" printre conducatorii partidului. "Tariceanu e orb si celor din teritoriu le e frica de fundu' lor. Asta nu inseamna ca-l suporta pe Tariceanu. Explica si tu pe la aia de la centru un lucru: sa vorbeasca si Tariceanu cu presedintii din teritoriu, nu sa stea inchis intr-un turn de fildes, asta e marea problema a tuturor, Ludovic", l-a rugat el mieros pe Orban, acuzand odata-n plus dispretul conducerii fata de teritoriu. "Ne vedem la Cluj, te pup, nu am nici un fel de rezerva sa spun adevarul pe fata", au fost ultimile promisiuni ale lui Emilian Francu. Dupa discutia cu Orban, deputatul si-a varsta oful in fata liberalilor din filiala: "Of, ne-au luat astia de la centru la trei pazeste".
Orban infirma
Contactat de ZIUA inainte de convorbirea cu Francu, Ludovic Orban a sustinut ca, la Micesti, nu a avut loc nici o intalnire care sa se fi finalizat cu adoptarea vreunei rezolutii. Ba, mai mult, a insistat ca liderii de acolo, doar vreo trei la numar, au discutat doar despre infrastructura. "Eu ma intalnesc in fiecare zi cu 10 presedinti de filiale. Nu este nimic adevarat. Rezolutia care ar fi fost adoptata acolo nu exista", a tunat Orban. El si-a manifestat increderea ca Theodor Stolojan si Valeriu Stoica nu se afla in spatele vreunor jocuri de culise din teritoriu pentru simplul motiv ca "nu se bucura de sustinere".
Miutescu confirma
Cu toate acestea, intalnirea de la Micesti si existenta rezolutiei au fost confirmate oficial de presedintele PNL Arges, Adrian Miutescu. "Ne-am intalnit noua lideri de filiale, marti, la Micesti, in prezenta secretarului de stat Petrache (n.r.- Marian Petrache, secretar de stat la Cancelaria premierului) pentru a discuta pe marginea Ordonantei 7 privind infrastructura in mediul rural", a spus deputatul liberal, citat de Mediafax. El a recunoscut ca intalnirea s-a "soldat" cu o rezolutie in trei puncte. "Unu - solicitare catre Guvern privind majorarea bugetului pentru investitii in infrastructura rurala de la 10 mii de miliarde la 35 de mii de miliarde de lei vechi, doi - solicitarea pentru conducerea partidului pentru ca pana la finele lunii octombrie sa fie elaborata strategia politica si de imagine a PNL si trei - solicitare cu privire la faptul ca toate cazurile de indisciplina din partid sa fie tratate unitar, cu aceeasi exigenta", a enumerat liderul PNL Arges, evitand sa faca vreo nominalizare de liberali luati in vizor.
Temele Delegatiei Permanente
Delegatia Permanenta a PNL de maine va lua in discutie mai multe teme de actualitate. Propunerea de excludere a lui Stolojan si Stoica va reprezenta un cap de afis al dezbaterilor.
De asemenea, liberalii vor diseca si oportunitatea sanctionarii lui Titu Gheorghiof si Aleodor Francu, personaje suspectate de colaborarea cu Securitatea. Nici tinerii liberali Raluca Turcan si Cristian Boureanu nu au scapat de capriciile liberalilor la putere care se pregatesc sa-i debarce din partid. Aceasta in conditiile in care Boureanu nici nu isi poate apara cauza la Delegatia Permanenta, in conditiile in care este suspendat din partid, gratie unei polite mai vechi. Pe de alta parte, datorita dezvaluirilor vizavi de sponsorizarea campaniei electorale a PSD, si cazul Patriciu va necesita o decizie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.