"Presedintele Romaniei face ceea ce ii cere presedintele Chirac", a declarat, ieri, presedintele libanez Emile Lahoud, reafirmand ca nu a fost invitat la Sommet-ul Francofoniei, desfasurat zilele acestea la Bucuresti, la recomandarea sefului de stat
"Presedintele Romaniei face ceea ce ii cere presedintele Chirac", a declarat, ieri, presedintele libanez Emile Lahoud, reafirmand ca nu a fost invitat la Sommet-ul Francofoniei, desfasurat zilele acestea la Bucuresti, la recomandarea sefului de stat francez. Presedintele Jacques Chirac se "amesteca in problemele interne ale Libanului", a afirmat liderul de la Beirut, precizand ca omologul sau francez "i-a spus (sefului statului roman, n.red.) in urma cu cateva luni sa nu ma invite" la manifestare. "Indepartarea este o ingerinta de drept si de fapt in problemele politice interne libaneze si il plaseaza pe presedintele francez la rangul de parte implicata in conflictele interlibaneze", a mai spus Lahoud. Liderul de la Cotroceni si-a asumat, miercuri, decizia, precizand ca a procedat corect atunci cand a decis sa expedieze invitatia la Sommet-ul Francofoniei premierului libanez, Fouad Siniora, si nu presedintelui Emile Lahoud. Seful statului a incercat, ieri, sa initieze o eventuala reconciliere cu Beirutul, transmitand ministrului Culturii libanez, Tarek Mitri, ca apreciaza prezenta acestuia la Sommet si spera in reluarea dialogului politic dintre cele doua state. La randul sau, secretarul de stat pentru Francofonie, Cristian Preda, a salutat prezenta oficialului libanez la eveniment, apreciind ca "un sommet fara Liban nu este un sommet reusit".
Tariceanu "iubeste franceza"
Cea de-a XI-a conferinta a sefilor de stat si de guvern care au in comun limba franceza a debutat, ieri, la Bucuresti, in prezenta presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu. Dupa cateva fraze in limba franceza, prin care a subliniat faptul ca Romania este al doilea stat din Europa, dupa Franta, care organizeaza un sommet al Francofoniei, seful statului a declarat deschisa reuniunea si a urat "succes" participantilor, discursul de deschidere a manifestarii fiind preluat apoi de seful Executivului. Potrivit Mediafax, interventia premierului Tariceanu a inceput prin dezvaluirea unui un "mic secret", reprezentat de faptul ca oaspetii francofoni ca se afla intr-o tara care "iubeste franceza". "De fapt, Romania este cel mai important vector de promovare a limbii franceze in Europa Centrala si Orientala", a declarat seful Guvernului, precizand in tara noastra exista aproximativ 24 de universitati membre ale Agentiei Universitare a Francofoniei, 40.000 de studenti romani francofoni si 14.000 de profesori de franceza. Limba franceza este studiata in Romania de 200 de ani, a adaugat premierul, amintind ca aceasta a fost "element formator al elitelor romane" in secolele XVIII si XIX. Guvernul sustine organizarea la Bucuresti a Universitatii Francofoniei din Europa Centrala si de Rasarit si va investi o suma importanta pentru realizarea acestui proiect, a mai spus Tariceanu.
Apel francez pentru pace
Aflat la Bucuresti, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, presedintele Frantei, Jacques Chirac, a salutat, ieri, faptul ca aceasta reuniune este organizata in Romania. "Franta este bucuroasa ca al XI-lea sommet al Francofoniei este organizat in Romania, natiune mare si veche, care a avut legaturi intense cu limba franceza", a spus Chirac. Potrivit lui Chirac, organizarea sommet-ului la Bucuresti, in momentul in care s-a decis aderarea Romaniei la Uniunea Europeana are valoare de simbol. Liderul de la Paris a profitat de ocazie pentru a atrage, totodata, atentia ca fara pace nu exista nici un orizont pentru lumea moderna si pentru Francofonie. "Discordia in familia francofona" este intolerabila, a spus Chirac, potrivit Mediafax. La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a propus ca anul 2008 sa fie declarat anul dialogului intercultural, apreciind ca principala provocare actuala este mondializarea, care comporta riscul ca anumite limbi sa devina minoritare. Sommet-ul Francofoniei se va incheia astazi cu adoptarea Declaratiei de la Bucuresti si a sintezei raportului manifestarii, pe agenda evenimentului figurand, totodata, stabilirea datei si locului de desfasurare a celei de-a XII-a reuniuni de acest gen. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.