Relatiile dintre Rusia si Georgia se afla, din nou, in impas, dupa ce Ambasada Rusiei la Tbilisi a suspendat, ieri, acordarea de vize pentru cetatenii georgieni. Masura a fost luata in replica la arestarea a patru ofiteri rusi sub acuzatia de spionaj, transmite Rompres. Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a criticat interpelarea ofiterilor rusi, calificand drept "nefondate si inventate" acuzatiile formulate la adresa acestora, despre care a spus ca "depasesc complet intelegerea", "sunt debile si complet inventate".
In plus, Ivanov a cerut autoritatilor de la Tbilisi punerea imediata in libertate imediata a celor cinci ofiteri rusi. Georgia ii acuza pe cei patru ca au "cules timp de mai multi ani informatii privind armamentul fortelor georgiene, programele NATO (in Georgia) si resursele de energie ale tarii". Ei sunt, de asemenea, suspectati de "implicare" in organizarea unui atentat la Gori, un oras situat la 80 de km vest de Tbilisi, care a provocat, in februarie 2005, moartea a trei politisti georgieni si ranirea altor 23 de persoane. Anterior si ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, avertiza Georgia ca Moscova va recurge la toate mijloacele de care dispune pentru a obtine eliberarea ofiterilor rusi. In opinia ministrului Serghei Lavrov, actiunea autoritatilor georgiene "nu poate fi considerata decat ultimul exemplu al unei politici anti-rusesti" si a anuntat ca va cere Consiliului de Securitate al ONU sa examineze problema. Diplomatia rusa, care l-a convocat pe ambasadorul Georgiei la Moscova, a afirmat, intr-un comunicat, ca i-a "transmis o nota cerand autoritatilor de la Tbilisi eliberarea imediata a ofiterilor rusi".
"Exista motive ca problema georgiana sa fie in atentia Consiliului de Securitate al ONU", a afirmat Lavrov, aflat pe insula Sahalin, Extremul Orient rus, unde participa la o conferinta. Seful diplomatiei ruse intentioneaza sa atraga atentia Consiliului de Securitate, care urmeaza sa se reuneasca in curand pentru a discuta conflictul abhazo-georgian, in legatura cu actiunile autoritatilor georgiene care sporesc, considera el, tensiunile in jurul Abhaziei.
Autoritatile georgiene detin patru ofiteri rusi si alte 12 persoane invinuite de spionaj si fortele Ministerului de Interne au incercuit cartierul general rus din Tbilisi pentru a cere predarea altui rus. Ofiterii din Serviciile Secrete ruse erau detinuti, miercuri, in capitala georgiana si in portul Batumi de la Marea Neagra, invinuiti de spionaj Potrivit ministerului, 12 cetateni georgieni care erau de asemenea detinuti fac parte din aceeasi retea de spionaj "foarte periculoasa".
Relatiile dintre Moscova si Tbilisi s-au deteriorat in mod vizibil odata cu alegerea presedintelui Mikhail Saakasivili, in urma Revolutiei trandafirilor, in 2003, si a politicii sale pro- occidentale. (D.E.)