Georgia incearca sa atraga Moscova intr-o capcana, prin arestarea a patru ofiteri rusi, cu scopul de a implica organizatiile internationale in reglementarea conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud. Criza aparuta in relatiile ruso-georgiene du
Georgia incearca sa atraga Moscova intr-o capcana, prin arestarea a patru ofiteri rusi, cu scopul de a implica organizatiile internationale in reglementarea conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud.


Criza aparuta in relatiile ruso-georgiene dupa arestarea la Tbilisi a patru ofiteri rusi sub acuzatia de spionaj se adanceste. Cel mai bun semn este indemnul calduros al NATO la ""detensionare si moderatie"". In timp ce doar unul dintre cei retinuti a fost eliberat, Rusia a sesizat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la ceea ce considera a fi o ""provocare"".
CONTEXT TULBURE. Substratul acestui scandal depaseste insa problema spionajului rus in fosta republica sovietica, desi georgienii sustin ca cei arestati sunt vinovati de un atac cu bomba produs anul trecut la Gori, soldat cu trei morti si 27 de raniti. Tensiunile dintre Rusia si Georgia cresc de ani buni din cauza prezentei trupelor rusesti de mentinere a pacii in republicile separatiste Abhazia si Osetia de Sud. Nu a ajutat la detensionare nici miscarea presedintelui georgian, Mihail Saakasvili, care a declarat ca, incepand cu 27 septembrie, defileul Kodori, singurul raion al Abhaziei ramas sub jurisdictia autoritatilor de la Tbilisi, a fost redenumit ""Abhazia superioara"", iar restul teritoriului autoproclamatei republici, controlata ""inca"" de separatisti, va fi numit ""Abhazia inferioara"".
PAIE PE FOC. Tot de natura a inrautati relatiile ruso-georgiene a fost si decizia luata in cadrul GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova) de a constitui forte proprii de mentinere a pacii, care sa inlocuiasca pacificatorii rusi din zonele de conflict din Georgia si Moldova.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.