Prima operatie chirurgicala in imponderabilitate a fost realizata cu succes miercuri, la bordul unui avion, de o echipa de medici francezi care au reusit "fara mari dificultati" sa elimine o tumoare benigna formata din tesut adipos de pe bratul unui
Prima operatie chirurgicala in imponderabilitate a fost realizata cu succes miercuri, la bordul unui avion, de o echipa de medici francezi care au reusit "fara mari dificultati" sa elimine o tumoare benigna formata din tesut adipos de pe bratul unui voluntar, transmite AFP, citata e Mediafax. Profesorul Dominique Martin, seful serviciului de chirurgie plastica de la Centre hospitalo-universitaire (CHU) din Bordeaux, a indicat ca s-a dorit sa se vada daca aceasta operatie poate fi realizata. "Acum stim ca un om poate fi operat in spatiu fara mari dificultati", a adaugat Martin in timpul unei conferinte de presa.
Avionul Airbus A300, la bordul caruia a fost realizata operatia, a decolat, miercuri, de pe aeroportul din Bordeaux. Echipa de medici, formata din trei chirurgi si doi anestezisti, a inlaturat "in mai putin de zece minute" o tumoare benigna formata din tesut adipos de pe antebratul unui pacient voluntar in varsta de 46 de ani. Zborul a durat trei ore, iar in avion s-au recreat conditiile de imponderabilitate, in cadrul mai multor sedinte de cateva secunde. Echipa de medici a operat cu intreruperi la intervale regulate.
"Nu au fost surprize pentru ca am facut multe repetitii", a declarat presei pacientul, Philippe Sanchot, adaugand ca s-a ridicat "cam la doi-trei centimetri de masa de operatie" in cursul perioadelor de imponderabilitate. Sanchot a fost anesteziat local inainte de imbarcare.
"Daca am fi avut la dispozitie doua ore de imponderabilitate, am fi facut o operatie de apendicita", a subliniat profesorul Martin, estimand ca "operatiile chirurgicale in spatiu nu vor pune probleme, cu exceptia, poate, a chirurgiei vasculare".
Membrii echipei medicale au purtat uniforme dotate cu sisteme de siguranta, formate din chingi atasate la niste sine fixate pe podeaua avionului. Echipa medicala a fost insotita de o echipa de militari parasutisti. Instrumentele, mult mai mici decat cele utilizate intr-o sala de operatii clasica, au fost asezate pe niste socluri magnetice, iar pacientul a fost legat de pat. Blocul operator, cu materialele pentru anestezie si reanimare, a fost conceput de o firma specializata in ascensoare.
Chirurgul a insistat asupra importantei acestui experiment si in ceea ce priveste medicina terestra subliniind ca "de acum inainte se vor putea face blocuri operatorii pliabile care vor putea fi transportate in autovehicule mici", utile mai ales pentru interventiile in cazul unor catastrofe naturale.
Urmatorul proiect al echipei medicale consta in efectuarea unei operatii chirurgicale cu baza operationala la sol si un robot situat in avion care sa execute comenzile transmise prin satelit. Acest proiect ar trebui sa demareze in 2007 si a primit deja acordul Agentiei Spatiale Europene (ESA). Martin spera sa ia parte si la lucrarile de cercetare ale ESA pe viitoarea baza de pe Luna, care ar trebui sa devina operationala in 10-15 ani. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.