Presedintele Traian Basescu va deschide luni, anul universitar, la Brasov. Seful statului va merge la Universitatea Transilvania din Brasov, acolo unde, cu doi ani in urma, rectorul Ion Visa semna, alaturi de 90 de profesori universitari in frunte cu
Presedintele Traian Basescu va deschide luni, anul universitar, la Brasov. Seful statului va merge la Universitatea Transilvania din Brasov, acolo unde, cu doi ani in urma, rectorul Ion Visa semna, alaturi de 90 de profesori universitari in frunte cu Ecaterina Andronescu (deputat PSD si ex-ministru al Educatiei in Guvernul Nastase) "Apelul intelectualilor romani pentru demnitatea functiei prezidentiale". In documentul, publicat pe data de 8 decembrie 2004 in ziarul Adevarul, inainte cu cateva zile de finala Traian Basescu - Adrian Nastase pentru prezidentiale, acest grup de intelectuali se pronuntau "impotriva unei posibile maniere birjaresti de conducere a Romaniei". "Apelul" a fost perceput imediat de ziaristi ca fiind un apel al intelectualilor pro PSD mai ales ca o conducere "birjareasca" i-a fost atribuita de catre pesedisti si simpatizantii lor lui Traian Basescu, iar printre semnatarii documentului se regasea un lider marcant al partidului de la Putere, Ecaterina Andronescu.
In apelul din 2004, se vorbeste despre faptul ca "campania electorala care se desfasoara inca va da investitura acelui conducator care trebuie sa reprezinte tara noastra In Uniunea Europeana si in intreaga lume". "Domnilor candidati! Pentru a fi presedintele unei natiuni europene este nevoie de o constiinta ridicata deasupra stereotipurilor date de propria biografie. Integrarea europeana este, in prezent, substanta interesului nostru national. Sa nu o compromitem prin atitudini ale caror consecinte pot conduce la prejudicii incalculabile pentru noi. Sa nu se mai repete atitudinile iresponsabile exprimate in campania electorala, care au indepartat finalizarea negocierilor pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana", se arata in document. Partea cea mai interesanta a "Apelului" se regaseste in final, cand semnatarii au spus ca "orice roman de bun-simt va refuza sa-si dea votul celor care cred ca Romania poate fi condusa birjareste". Contactat telefonic pentru a ne explica ce l-a determinat sa-si schimbe atitudinea fata de Traian Basescu, rectorul Ion Visa a fost extrem de vehement: "Este o prostie ce spuneti. Nu sunt membru PSD si nici nu am fost. Nu voi fi membrul nici unui partid atata vreme cat voi activa ca rector". Mai mult, rectorul Universitatii care il va gazdui luni pe seful statului a spus ba ca nu-si aminteste, ba ca nu a semnat "Apelul intelectualilor". Mai mult, dupa ce i l-am citit, el s-a intrebat cu ce ar fi acel apel impotriva presedintelui. "Nu am facut asa ceva. Nu am semnat asa ceva. Probabil ca altcineva m-a semnat. Ia spune-ti despre ce e vorba in el?", a reactionat Visa. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.