Surasul misterios al Giocondei este cel al unei tinere femei care abia a nascut un copil, iar parul acesteia este strans in coc, a scos la iveala un studiu realizat de o echipa de cercetatori canadieni pe baza scanarii tridimensionale a capodoperei l
Surasul misterios al Giocondei este cel al unei tinere femei care abia a nascut un copil, iar parul acesteia este strans in coc, a scos la iveala un studiu realizat de o echipa de cercetatori canadieni pe baza scanarii tridimensionale a capodoperei lui Leonardo da Vinci, transmite AFP, citata de Mediafax. National Research Council din Canada (NRC) a dezvaluit rezultatele unui studiu comandat de Muzeul Luvru si realizat prin intermediul tehnologiei tridimensionale in culori. Cercetatorii au scanat pictura pe ambele parti si au obtinut imagini tridimensionale de inalta rezolutie ale intregii picturi. Aceste imagini le-au permis cercetatorilor sa descopere ca Mona Lisa era acoperita cu o tesatura din tul fina si tranparenta, cusuta de rascroiala corsajului, purtata in epoca de femeile insarcinate sau de cele care tocmai au nascut, a indicat Bruno Mottin de la Centrul de cercetare si restaurare a muzeelor din Franta (C2RMF), in timpul conferintei de presa de la Ottawa.
"Tabloul a fost pictat pentru a sarbatori nasterea celui de-al doilea fiu al Mona Lisei. Este o femeie care abia a nascut, care se indreapta spre voi, va fixeaza cu ochii si zambeste usor", a spus acesta. "Surpriza noastra a fost sa descoperim lucruri care pana in prezent nu au mai fost remarcate", gratie tehnicii reflectografiei prin infrarosu, care permite ca anumiti pigmenti sa devina transparenti si vizionarea sa se faca de-a lungul straturilor picturii. Metoda a permis cercetatorilor sa remarce ca Gioconda nu avea parul lasat liber ci "strans in coc acoperit cu o boneta la spate".
Intotdeauna s-a crezut ca Mona Lisa avea parul desfacut, fapt care i-a surprins mereu pe istorici deoarece, in timpul Renasterii, acest tip de coafura era tipic "tinerelor fete sau femeilor cu o virtute indoielnica, ceea ce nu era normal pentru aceasta femeie de familie buna, sotia unui negustor de matasuri", a explicat Mottin.
Acesta a subliniat ca "nu este nici un mister in acest tablou, cum se indica in (romanul n.r.) <<Codul lui da Vinci>>", al lui Dan Brown, ci ca misterul ascunde toata tehnica maestrului. "Acesta este adevaratul mister pe care l-am descoperit", a spus Mottin. Specialistii au mai indicat faptul ca, desi are o vechime de 500 de ani, tabloul este intr-o stare excelenta.
Cercetatorii nu au reusit inca sa penetreze toate misterele celebrului tablou: metoda "sfumato" prin care pictorul a creat un delicat efect de ceata care contribuie la aerul de mister degajat de portret nu a fost inca explicata. Capodopera lui Leonardo da Vinci, apartinand secolului al XVI-lea, poate cea mai faimoasa pictura din lume, este considerata o piatra de hotar in arta portretistica si un simbol al culturii europene. Portretul se afla expus la Muzeul Luvru din Paris. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.