Participantii la reuniunea ministrilor Energiei din tarile membre OCEMN (Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre) au semnat un memorandum de intelegere privind construirea unei "sosele de centura" in jurul Marii Negre. Decizia finala privind r
Participantii la reuniunea ministrilor Energiei din tarile membre OCEMN (Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre) au semnat un memorandum de intelegere privind construirea unei "sosele de centura" in jurul Marii Negre. Decizia finala privind realizarea acestui drum va fi luata in noiembrie, la intalnirea ministrilor de Externe ai tarilor membre OCEMN. Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca OCEMN si-au exprimat interesul de a investi in acest proiect, transmite agentia Itar-Tass. Conform primelor estimari, autostrada care va inconjura Marea Neagra va avea o lungime de circa 7100 km, urmand sa strabata orasele Istanbul (Turcia), Batumi (Georgia), Novorossisk si Taganrog (Rusia), Mariupol, Kharkov si Odessa (Ucraina), Chisinau (Moldova), Alexandropolis (Grecia) si Bucuresti (Romania).
Reuniunea de la Soci, care s-a desfasurat in perioada 26-27 septembrie, a avut ca principal obiectiv analiza problemelor securitatii in alimentarea cu energie si relatia dintre producatorii si consumatorii de energie. De asemenea, s-au analizat si aspectele legate de diversificarea surselor de energie, interconectarea sistemelor energetice si sincronizarea strategiilor energetice nationale. Ministrul roman al Economiei, Codrut Seres, a fost singurul reprezentant care a readus in discutie problema construirii conductei de transport a gazelor naturale Nabucco, chiar daca la reuniune au fost prezenti si reprezentantii Bulgariei si Turciei. Reamintim, Nabucco va strabate Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, urmand sa transporte gaze din zona caspica ocolind Rusia. Moscova a venit cu o contra-propunere, o alta conducta, care va urmari acelasi traseu, dar care va transporta gaze rusesti. "Cooperarea este singura cale de dezvoltare in sectorul energetic: nu ne putem permite nici sa concentram resursele intr-o regiune restransa si nici sa izolam accesul la resurse al altei regiuni. Un sistem cat mai diversificat de alimentare inseamna, de fapt, mai multe sanse de a progresa rapid si sigur", a declarat Codrut Seres. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.