Tanarul procuror Laura Kovesi, daca va trece de Cotroceni, va avea posibilitatea de a actiona in spiritul ideilor expuse in tratatul "Coruptia si crima organizata - realitate sociala, actualitate si incriminare", scris in 2002 (Ed. Alma Mater), impre
Tanarul procuror Laura Kovesi, daca va trece de Cotroceni, va avea posibilitatea de a actiona in spiritul ideilor expuse in tratatul "Coruptia si crima organizata - realitate sociala, actualitate si incriminare", scris in 2002 (Ed. Alma Mater), impreuna cu dr. Ioan Lascu, prim-procurorul Parchetului Medias. Aparitia cartii a panicat realmente lumea magistratilor, prin radiografierea fenomenelor de coruptie si de crima organizata cu care se confrunta Romania dupa Decembrie 1989. In anul 2002, cand a elaborat si redactat textul acestui nonconformist tratat, procurorul Laura Kovesi era seful sectiei de Combaterea Coruptiei si Criminalitatii Organizate din Parchetul Tribunalului Sibiu. Acum, in 2006, din posibila postura de procuror general al Romaniei, Kovesi isi poate aminti de ideile sale reformatoare, care au pus pe jar sistemul judiciar postdecembrist, marcat de supravietuirea procuraturii sovietice si de incapacitatea de a combate coruptia si criminalitatea organizata.
Reproducem fraze din acea lucrare, stiintific alcatuita si elaborata, pentru care procurorul Laura Kovesi a primit distinctia "Meritul judiciar". Atentionam ca multe din realitatile consemnate in anul 2002 sunt aproape neschimbate astazi, cand Ministerul Public se confrunta cu o dramatica lipsa de profesionalism si de credibilitate in fata cetatenilor.
"Criminalitatea gulerelor albe"
"Tendintele spre consolidarea fuziunii dintre coruptie, crima organizata, comercializarea functiei publice si lumea politica se inscriu si ele, ca si in alte tari, intre amenintarile la adresa ordinii publice si democratiei in Romania. Conturul periculos al structurilor crimei organizate si al asociatiilor mafiote include si potentiala crestere a dimensiunii economiei subterane, evaziunii fiscale, coruptiei, contrabandei". "Criminalitatea gulerelor albe nu poate fi tratata fara a se face o legatura cu spalarea sau curatarea banilor murdari, proveniti din afaceri ilicite". "Romania are multi corupti, parveniti, care au secatuit statul si au falimentat banci, care au facut privatizari ilegale, care traiesc din comisioane ilicite. Se trage deseori cu tunul in cei mici si neinsemnati, lasandu-i pe marii corupti, pe rechini si sacali sa ne prade. Pe hoti, pe corupti, pe mafioti ii tot cautam si nu-i gasim ca sa-i pedepsim. Ei si-au creat propria lege, ei sunt mai presus de lege". "(...) A fost cineva condamnat pentru asemenea fraude? Nimeni! Dosarele intocmite au fost tinute prin sertare cate un cincinal, pana la aparitia termenului de prescriptie". "Ne impiedicam de miliardari de carton, oameni cu relatii, de ministri si inalti functionari care pun mana pe telefon pentru a gasi o pila, a face interventie, a eluda legea".
"Presiuni, influente, represalii"
"Imbogatitii zilei trebuie sa-si continue afacerile sub apanajul unui sprijin politic. Si atunci trebuie sa adune pentru partid. Deci, ne aflam la o congruenta intre politic si economic. Aceasta presupune constituirea unei contabilitati speciale, in afara bilantului contabil, crearea asa-ziselor fonduri negre, pentru recompensarea protectiei de catre partid". "Procurorul independent ar putea fi un pericol si pentru cei aflati la putere. La noi exista retinere in a acorda independenta si inamovibilitate procurorului. De ce? De teama sa nu devina prea puternic. Asa ca el este tinut sub papuc, in baza unui principiu invechit - subordonare si control ierarhic. Deci, nefiind independent, poate fi supus la presiuni, influente si eventuale represalii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.