Guvernul a aprobat suspendarea pe o perioada de sase luni a procedurilor de executare silita a datoriilor Termoelectrica fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), considerand ca blocarea conturilor companiei poate afecta functionarea in siguranta a sistemului energetic national. Executarea silita a creantelor fiscale administrate de ANAF fata de Termoelectrica a fost suspendata printr-un act normativ aprobat in sedinta de ieri a Guvernului, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, transmite Mediafax. Decizia va fi aplicata dupa avizul Consiliului Concurentei, conform Legii 143/1999 privind ajutorul de stat. ANAF a instituit sechestru asupra bunurilor Termoelectrica la sfarsitul anului trecut, iar Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a solicitat Agentiei, recent, sa deblocheze conturile firmei.
In prezent, compania are datorii totale de circa 1,2 miliarde euro, din care aproximativ un miliard de euro reprezinta obligatii catre stat. Masura de deblocare a conturilor Termoelectrica este justificata de MEC prin faptul ca procedurile de executare silita prin decontare bancara, initiate de ANAF, impiedica efectuarea de plati catre furnizori si, implicit, oprirea productiei de energie electrica si termica, cu urmari grave pentru functionarea in siguranta a sistemului energetic national si confortul termic al populatiei.
Directorul comercial al Termoelectrica, Viorel Marian, a declarat ca deblocarea conturilor companiei, pe o perioada de sase luni, va permite firmei sa directioneze sumele incasate din livrarile de energie pentru constituirea stocurilor de combustibil necesare pe perioada de iarna. Stocurile de carbune pentru sucursalele Doicesti si Paroseni au fost asigurate, insa furnizorii de gaze si pacura ameninta termocentralele Borzesti si Electrocentrale Braila cu sistarea livrarilor in caz de neplata a facturilor. Termoelectrica are de recuperat de la companii precum Hidroelectrica, Transelectrica si Electrica, sume care depasesc nivelul de 70 milioane lei. MEC a propus stergerea datoriilor companiei, o decizie in acest sens urmand a fi adoptata de catre Consiliul Concurentei, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca nu se va implica in aceasta problema. Consiliul Concurentei a solicitat, saptamana trecuta, completarea notificarii legate de stergerea datoriilor Termoelectrica, luand in calcul varianta de a aproba doar anularea datoriilor acumulate de companie pana in 2004. (G.M.)