Centrele de transfuzie sanguina se confrunta deseori cu situatii in care pentru acelasi tip de interventie chirurgicala, specialistii solicita cantitati diferite de sange, a declarat, ieri, potrivit NewsIn, directorul Institutului National de Hematol
Centrele de transfuzie sanguina se confrunta deseori cu situatii in care pentru acelasi tip de interventie chirurgicala, specialistii solicita cantitati diferite de sange, a declarat, ieri, potrivit NewsIn, directorul Institutului National de Hematologie, dr. Florentina Vladareanu. "Nu stiu care sunt criteriile prin care pentru acelasi timp de interventie apar diferente foarte mari intre solicitarile pe care le fac medicii de la diferite centre medicale. Se intampla adesea ca pentru o operatie solicitarea sa varieze intre 800 si 4000 ml de sange, in conditiile in care in mod normal specialistii ar trebui sa estimeze riscul de sangerare", a mai spus dr. Vladareanu. Necesarul anual de componente sanguine la nivel national este de aproximativ 500.000 de unitati, sub rezerva solicitarilor aberante, a spus, la randul sau, dr. Mihaela Hoinarescu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti. Centrele de transfuzie din tara strang aproximativ 380.000 de unitati sanguine. In opinia specialistilor, aceste lucruri vor fi reglementate in momentul aparitiei ghidului national al utilizarii rationale a sangelui si componentelor acestuia, care va oferi si alternative la transfuzia de sange.
Specialistii incearca, de asemenea, sa gaseasca o solutie pentru a creste numarul de donatori din Romania. Ei spun ca, desi nu se poate vorbi despre o criza a sangelui in tara noastra, numarul donatorilor este inca mic. "Avem nevoie de mai mult sange decat acum si va trebui sa schimbam mentalitatea oamenilor de la un fel de donare, la un alt fel de donare", a declarat presedintele Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, psihologul Antoaneta Bugner. "Am incercat de mai multe ori sa sensibilizez si Biserica Ortodoxa pentru a se implica in campaniile de donare de sange, dar raspunsul primit de la BOR a fost unul negativ. Aceasta in conditiile in care in tari precum Italia sau Grecia, biserica organizeaza colecte mobile duminica in fata bisericii", a mai spus Bugner.
Donarea de sange este recompensata, conform legislatiei in vigoare, cu doua zile libere de la serviciu, un bon alimentar in valoare de 30 de lei, reducere de 50% pentru transportul in comun, iar la a cincea donare, persoana primeste un bon alimentar in valoare de 60 de lei. Un donator de sange trebuie sa aiba intre 18 si 65 de ani, greutate intre 58 si 100 kg (femeie), sau intre 60 si 110 kg (barbat). Din punct de vedere medical, nu sunt corespunzatoare persoanele care au, ori au avut, hepatita, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopii cu dioptrii mai mari de (-)6. Inainte de donare nu se consuma bauturi alcoolice (timp de 24 de ore) si se recomanda un mic dejun usor. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.