Comunistii si urmasii lor, acestia din urma indiferent in ce formatiune politica si-au aranjat naparlirea politica, nu au suportat proprietatea - evident, proprietatea asupra carora aveau dreptul altii. In episodul de astazi al "Dramelor proprieta
Comunistii si urmasii lor, acestia din urma indiferent in ce formatiune politica si-au aranjat naparlirea politica, nu au suportat proprietatea - evident, proprietatea asupra carora aveau dreptul altii. In episodul de astazi al "Dramelor proprietatii", doi frati, Mircea si Octavian Concal, se lupta, inca din 1991, pentru recuperarea terenurilor si a altor bunuri imobile - case, moara, padure, balta, islaz, pe care inaintasii lor, bunicul, tatal si unchiul lor, Mihail, Alexandru si Ferdinand Concal, le-au avut in judetul Braila, in satul Liscoteanca. Despre inaintasii fratilor Concal, de origine germana si de religie protestanta, se poate spune ca au suferit dublu: o data pentru ca erai gospodari si muncitori si inca o data pentru ca erau de origine germana. Iar comunistii i-au prigonit pe cei mai multi etnici germani, ani de zile, din cauza relatiei Romaniei cu Germania lui Hitler, chiar daca multi dintre ei nu beneficiasera in nici un fel de pe urma acelei aliante. Dupa 1990, urmasii comunistilor de la carma judetului Braila sau din Ministerul Agriculturii, prin Agentia Domeniilor Statului, au comis toate ilegalitatile posibile pentru ca fratii Concal sa nu poata recupera nimic din averea inaintasilor lor. In schimb au fost improprietariti, de-a valma, dar nu intamplator, zeci de functionari, de stabi locali, laolalta cu reprezentanti ai mafiei satesti care s-a format dupa 1990 in satele Romaniei.
Ferma-model
Familia Concal a avut, in total, 47 de hectare care au fost confiscate de comunisti. Mircea Concal povesteste bataia de joc la care sunt supusi, de 16 ani, de catre autoritatile locale din Braila, inclusiv de catre actualul prefect Nicolae Mitroi: "Ai nostri inaintasi au avut, in total, 470 de hectare de teren arabil, plus alte acareturi. In casa care a apartinut bunicilor nostri s-au filmat scenele de interior din filmul "Doctorul Poenaru". Peste 150 de hectare din aceasta suprafata au fost date altora, cu acte false, nule de drept. Noi cerem anularea tuturor actelor notariale de vanzare-cumparare funciare, incheiate dupa 1 ianuarie 2000 si intabulate in Cartea funciara, deoarece sunt nule. Suprafata de 150 de hectare de teren agricol este cota parte din suprafata ce a fost cumparata, in 1920, de bunciul nostru Concal Mihail, impreuna cu unchiul nostru Concal Ferdinand, cumparare consfintita de Hotararea Judecatoriei Viziru din anul 1922. Aceasta suprafata a fost administrata pana in martie 1949, cand a fost expropriata in baza Decretului 83/1949, art. 2 alin a, ca ferma-model, cu tot inventarul, viu, mort si cladirile apartinand exploatarii agricole. Tatal nostru, Concal M. Alexandru, impreuna cu noi, am fost trimisi cu domiciliu obligatoriu in Ramnicu-Sarat, datorita faptului ca aveam origine etnica germana si ca eram de religie protestanta."
Venetici pe mosia Concal
"Pe aceasta suprafata s-a infiintat GAS-ul (gospodaria agricola de stat - n.n.) "Justin Georgescu", apoi, ulterior, IAS Insuratei, devenind, dupa 1990, SC DROPIA SA Insuratei, ferma 2, care a preluat tot inventarul viu, mort, cladirile si suprafata de teren agricol in suprafata totala de 470 de hectare. Pe acest amplasament de 470 de hectare care au fost expropriate familiei Concal, au aparut titluri de proprietate ilegal date, fara sa se tina cont de vechile amplasamente, fiind improprietarite persoane care nu au avut niciodata vreo suprafata arabila in suprafata de teren ce a apartinut familiei Concal. Sunt familii care au fost improprietarite cu cate cinci hectare in 1931 si apar, astazi, cu 10 hectare pe Legea 18/1991 din terenul fostului CAP Liscoteanca si apoi din nou sunt improprietariti, conform Legii 1/2000, cu alte suprafete de teren agricol pe vechile amplasamente ale familiei Concal.", povesteste Mircea Concal despre calvarul prin care trece, impreuna cu fratele sau.
Prefectul, adeptul tragerii la sorti
Intr-o adresa trimisa anul trecut fratilor Concal, prefectul Nicolae Mitroi se dovedeste a fi aparatorul hotilor sutelor de hectare care au apartinut familiei Concal. "Intrucat dvs. nu v-ati prezentat la data convocarii, iar ulterior ati refuzat amplasamentele atribuite pe baza tragerii la sorti pentru stabilirea ordinii de punere in posesie in sole de catre ceilalti proprietari prezenti si ati formulat plangeri la diferite instante de judecata pentru retrocedarea terenului pe vechiul amplasament al proprietatii, Comisia locala de fond funciar a sistat operatiunea de punere in posesie si de eliberare a titlurilor de proprietate pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararilor instantelor de judecata la care v-ati adresat." De parca bunicul fratilor Concal ar fi tras la sorti atunci cand a cumparat terenul! In plus, prefectul Mitroi le reproseaza, parca, fratilor Concal, in subtext: "Baieti, daca v-ati plans Justitiei, asta aveti! Noi nu o sa va dam tot pamantul inapoi si nici ala, putin, pe care o sa vi-l dam, nu o sa fie acolo unde l-au avut inaintasii vostri!". Pana in prezent, magistratii braileni cau au judecat plangerile fratilor Concal au supra-legalizat actiunile mafiei cu terenuri din acest grav caz, repingandu-le actiunile.
Despagubiri incerte
In ceea ce priveste suprafata de padure la care fratii Concal au dreptul, precum si celelalte suprafete, decizia prefectului Mitroi spune ceva de genul "va vom da bani, candva, cand vom avea, daca vom avea...": "Referitor la celelalte suprafete de teren arabil si de teren cu vegetatie forestiera cu care va regasiti inscrisi in anexele prevazute pentru acordarea de despagubiri, va facem cunoscut ca deoarece la comuna Bordei Verde nu exista suprafete de teren disponibile din categoriile respective (pentru ca au fost date pe pile - n.n.), nu putem solutiona favorabil cererile dumneavoastra de retrocedare in natura a acestor suprafete. Fata de cele aratate, pentru suprafata de 13 hectare teren arabil si 13,25 de hectare teren cu vegetatie forestiera, vom proceda la acordarea de despagubiri imediat ce prefecturii ii vor fi alocate sume cu aceasta destinatie de la bugetul de stat, in conformitate cu normele metodologice privind modul de stabilire a valorii terenurilor arabile si celor forestiere, sursele financiare si modalitatile de plata catre fostii proprietari, aprobate prin HG 1546/2004."
Referitor la toate aceste tertipuri cu aspect de legalitate prin care prefectul Nicolae Mitroi incearca sa-i pacaleasca pe fratii Concal si sa acopere gravele ilegalitati ale functionarilor locali, Mircea Concal ne-a declarat: "Nu vom accepta o asemenea bataie de joc! Bunicii si parintii nostri au muncit din greu, au fost arendasi la mosia proprietarului grec de la care au cumparat pamantul in 1920. Dupa ce am fost nedreptatiti, batjocoriti, deportati de catre comunisti, acum suntem din nou napastuiti, probabil pentru ca inaintasii nostri au avut origine germana, poate ca acele legi discriminatorii, chiar daca au fost abrogate, functioneaza in administratia locala braileana si in justitia de acolo! Noi nu vrem bani, noi nu cersim de la nimeni nimic, dorim doar sa ne fie retrocedata proprietatea care ni se cuvine, de drept, nu suntem cersetori!", ne-a declarat, suparat, Mircea Concal. Trebuie sa spunem aici ca in urma actelor depuse, membrii familiei Concal, fiii si parintii lor, au dobandit calitatea de luptatori in rezistenta anticomunista, ca o recunoastere tardiva a chinurilor si nedreptatilor prin care aceasta vrednica familie a trecut.
Contactati-ne la redactie!
Cititorii pot contribui direct la restituirea adevarului istoric
Persoanele care cunosc astfel de cazuri, fie ca sunt personale, fie ale rudelor sau apropiatilor lor, sunt invitate sa ne contacteze la redactie, la Departamentul "Eveniment - Investigatii", la adresa: Bucuresti, str. Ion Campineanu nr. 4, parter, sector 1, la e-mail: investigatii@ziua.ro, sau la numerele de telefon: 021/315.91.11, 021/310.31.70, interioare: 133, 134, 177 sau 178.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.