Raportul Comisiei Europene prezentat, marti, la Strasbourg, contabilizeaza progresele inregistrate de Romania in drumul spre UE, atragand atentia asupra restantelor care au mai ramas de recuperat. Evaluarea Executivului comunitar detaliaza, totodata, masurile care ar putea fi aplicate in cazul neacoperirii deficientelor. Prezentam, in continuare, extrase din raport referitoare la domeniile-problema si la "masurile de acompaniere" a aderarii.
In domeniul reformei justitiei:
- "nu a fost asigurata inca o interpretare si aplicare cu adevarat consistenta a legii in instante";
- "unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii continua sa se confrunte cu potentiale conflicte de interes", "care afecteaza reputatia" institutiei amintite;
In domeniul luptei impotriva coruptiei:
- "trebuie sa se manifeste o vointa politica fara echivoc pentru a demonstra sustenabilitatea si ireversibilitatea progreselor recente in domeniu", in conditiile in care "in Parlament au existat anumite tentative de a reduce in mod substantial eficacitatea eforturilor" in acest sens.
In eforturile de infiintare a agentiilor de plati din agricultura si a Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS):
- "exista riscul real" care acestea "sa nu fie operationale in Romania la momentul aderarii"
In acest context, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea fi insotita, la 1 ianuarie 2007, de aplicarea unor masuri, in cazul in care autoritatile de la Bucuresti si Sofia nu vor reusi sa remedieze in timp util problemele semnalate de evaluarea Comisiei Europene, prezentata marti la Strasbourg. Masurile in cauza sunt de trei tipuri:
A. Aplicabile tuturor statelor membre (conform acquis-ului) in diverse domenii (transport, sigurata alimentara, siguranta aviatica etc.), a caror valabilitate depinde de perioada in care este recuperat handicapul semnalat;
B. Specifice (conform Tratatului de Aderare, semnat in aprilie 2005), in numar de trei (pe economie, piata interna, justitie si afaceri interne), cu valabilitate de pana la trei ani;
C. "De acompaniere" (in domeniul sigurantei alimentare, sigurantei aeriene, fondurilor europene pentru agricultura, reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei). Mai precis, in ceea ce priveste:
- Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei: Romania trebuie sa "asigure un proces judiciar mai transparent si eficient", "instituie, asa cum intentioneza, o agentie de integritate (n.r. - Agentia Nationala de Integrite), abilitata sa verifice bunuri, incompatibilitati si potentiale conflicte de interese", "continue progresele deja inregistrate in directia realizarii de anchete profesioniste, non-partizane in cazul alegatiilor de coruptie de nivel inalt", dar si sa "adopte masuri in vederea prevenirii coruptiei si continuarii luptei impotriva acesteia, in special in guvernarea locala". In situatia neconformarii, Comisia va aplica masurile de salvgardare prevazute in Tratatul de Aderare, care ar putea duce la suspendarea obligatiei ca state membre sa recunoasca si sa puna in aplicare deciziile emise de instantele sau procurorii statului membru vizat, conform principiului reciprocitatii.
- Fondurile destinate agriculturii: Comisia ar putea dispune adoptarea unor masuri specifice, destinate reglementarii problemei, Romania si Bulgaria fiind invitate sa continue eforturile in domeniu in vederea recuperarii handicapului.
- Siguranta alimentara: Prevede, de asemenea, masuri specifice, in conditiile in care anumite animale si produse de origine animala din Bulgaria si Romania ar putea sa nu aiba acces la export in Uniunea Europeana din cauza prezentei bolilor animale. In acest caz, restrictiile vor fi mentinute in perioada post-aderare, daca se va considera necesar. (D.E.)
REACTII
Indemnurile lui Barroso si Rehn
"Ieri s-a decis, azi sarbatorim, maine la munca"
Foto: Mediafax Uniunea Europeana spera ca Romania va continua sa aplice "cu curaj" masurile de reforma juridica, administrativa si politica, astfel incat acest proces sa fie ireversibil, au declarat, ieri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. Cei doi oficiali europeni, aflati in vizita la Bucuresti, au sustinut o conferinta de presa la Palatul Victoria impreuna cu premierul Tariceanu. Ei au aratat ca au venit cu un mesaj de felicitare si incurajare la adresa autoritatilor, dar si pentru a reaminti ca Romania mai are multe de facut pentru a-si putea asuma rolul de partener puternic in cadrul UE. "Ieri am luat decizia, azi o sarbatorim, maine trebuie sa ne intoarcem la munca. Nu ne gandim doar la ce poate face Uniunea Europeana pentru Romania, dar si la ce poate face Romania pentru UE", a spus Barroso. El a fost asigurat de premierul Tariceanu ca procesul de reforma va continua, in special in domeniile privind justitia, agricultura si sectorul sanitar-veterinar. "Romania este gata sa se implice activ in consolidarea proiectului european", a spus Tariceanu. Premierul a asigurat ca aderarea la UE nu va avea efecte negative si nici nu va antrena cresteri de preturi, amintind insa ca majorarea salariilor este posibila doar in conditiile unei cresteri a productivitatii pe plan intern. (C.S.)
Scheele: "Romanii trebuie sa isi asume responsabilitatile"
Romania este aproape de indeplinirea scopului propus la inceputul anilor '90, iar clasa politica trebuie sa-si asume responsabilitatile, a apreciat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, potrivit Mediafax. Intrebat daca autoritatile romane si clasa politica romaneasca vor fi in masura sa se descurce in absenta recomandarilor europene fara sa provoace haos, dupa 1 ianuarie 2007, Scheele a precizat ca "nu vor mai exista rapoartele Comisiei Europene, deci va fi foarte important ca clasa politica romaneasca, societatea civila, romanii in general sa-si asume responsabilitatile". "Consider ca clasa politica romaneasca va fi la inaltimea statutului de membru deplin al UE. Dar este nevoie de o abordare pe termen lung referitoare la ceea ce doreste Romania sa fie si sa faca. Sper si cred ca veti fi capabili sa faceti asta", a adaugat Scheele, apreciind ca "Romania si-a indeplinit scopul pe care si l-a propus la inceputul anilor '90: sa devina membru NATO si membru UE". Reprezentantul CE a precizat ca, uneori, romanii subestimeaza capacitatea lor de actiune si a spus ca in numeroase ocazii a avut impresia ca el a crezut in aderarea Romaniei mai mult decat romanii. De asemenea, Scheele a apreciat ca romanii au o atitudine mai realista fata de aderarea europeana decat in urma cu cinci ani si si-a exprimat speranta ca "euro-optimismul se va transforma mai degraba in euro-realism, nu in euro-indiferenta". (D.E.)
SUA saluta decizia CE
Statele Unite saluta decizia favorabila a Comisiei Europene de primire in UE a Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007 si a solicitat organizatiei sa ia in considerare posibilitatea admiterii unor noi membri, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Departamentului american de Stat si citat de Mediafax. Decizia "reprezinta o veste imbucuratoare atat pentru cele doua state, cat si pentru UE", a declarat purtatorul de cuvant al departamentului american, Sean McCormack. "Uniunea Europeana se confrunta cu o serie de probleme in ceea ce priveste extinderea si ritmul in care trebuie sa se desfasoare negocierile cu o serie de alte state", a precizat oficialul american. Aceste subiecte sunt de competenta europenilor, a spus McCormack, adaugand ca Statele Unite "ar incuraja in mod cert Uniunea Europeana sa pastreze un orizont deschis pentru mai multe state, inclusiv cele din Balcani si Turcia". (D.E.)
Die Welt: "Sfarsitul farsei"
Romania si Bulgaria nu sunt suficient de bine pregatite pentru a adera la UE, insa in recomandarea Comisiei Europene un rol important il joaca in primul rand calculul politic, comenteaza Die Welt, potrivit Rompres. Aderarea Bulgariei si Romaniei la UE este sfarsitul farsei: o decizie privind acceptarea acestor tari a fost luata la inceputul lui 2005, iar amenintarile si cerintele de mai tarziu ale Comisiei Europene erau, de fapt, doar o inscenare bine calculata, menita sa calmeze spiritele in alte tari membre, sustine ziarul german. Dupa luarea deciziei principiale privind acceptarea acestor tari in UE, Comisia Europeana si Parlamentul European nu au mai avut nici un mijloc eficient care sa le permita sa exercite presiuni asupra lor. Nu incape indoiala, Bulgaria si Romania nu sunt suficient pregatite pentru a adera la UE. O problema continua sa ramana judecatorii si politicienii corupti, samavolnicia atotputernicelor sindicate criminale si neviabilele instante de revizie si control, menite sa monitorizeze modul in care sunt repartizate ajutoarele financiare din strainatate. Factorul hotarator pentru Comisia Europeana l-au constituit nu criteriile obiective, ci calculul politic: Sofia si Bucurestiul au interpretat posibila amanare a aderarii lor la UE pentru 2008 ca pe o umilire si au dat de inteles acest lucru, la masa negocierilor. Cel mai probabil, posibilele sanctiuni cu care a amenintat in raportul intermediar Comisia Europeana, in cazul nerespectarii legislatiei UE, nu vor fi aplicate in urmatorii trei ani. In caz contrar, Sofia si Bucurestiul ar putea sa-si ia revansa, blocand decizii importante ale UE, conchide ziarul. (D.E.)
Moldovenii, mandri ca sunt vecini cu UE
Liderii politici de la Chisinau au salutat, ieri, unda verde data marti de Comisia Europeana pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, informeaza Rompres. "Cu adevarat, atat pentru poporul roman, dar si pentru cei din Republica Moldova este o mare sarbatoare deoarece doleantele acestui popor de aderare la Uniunea Europeana, dintr-un vis astazi totusi trece la realitati, la termeni concreti. Salutam si felicitam poporul roman cu aceasta frumoasa si mult asteptata realizare", a declarat Serafim Urecheanu, liderul celei mai importante formatiuni de opozitie din Parlamentul Republicii Moldova, Alianta "Moldova Noastra", citat de BBC. "Da, este trist ca iarasi ne vom uita peste Prut, asa cum am facut-o de-a randul anilor. Dar nu cred ca va trece mult timp si cu bunavointa poporului Republicii Moldova, conducerii Romaniei, aceea ca ei si-au asumat si statutul de avocati in problemele integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana totusi vom avea o accelerare in solutionarea acestei probleme. Statutul de vecin al UE totusi este o realizare. Deci clasa politica din Republica Moldova trebuie sa depuna mai multe eforturi in primul rand la realizarea acordului UE-Republica Moldova, ceea ce ar da un semnal pozitiv cancelariilor europene despre doleantele poporului nostru in problemele integrarii europene", a subliniat Urecheanu. (D.E.)