Potrivit unui proiect de ordin privind clasificarea spitalelor publice din reteaua Ministerului Sanatatii, spitalele publice vor fi clasificate dupa trei criterii: localizare, specificul patologiei pe care o trateaza si forma de invatamant si cerceta
Potrivit unui proiect de ordin privind clasificarea spitalelor publice din reteaua Ministerului Sanatatii, spitalele publice vor fi clasificate dupa trei criterii: localizare, specificul patologiei pe care o trateaza si forma de invatamant si cercetare stiintifica medicala pe care o desfasoara. Astfel, din punct de vedere teritorial, vor exista spitale regionale, judetene si locale (municipale, orasenesti, comunale). Dupa criteriul patologiei tratate vor exista spitale generale, de urgenta, de specialitate si spitale pentru bolnavi cu afectiuni cronice. Din punctul de vedere al formei de invatamant si cercetare medicala pe care o desfasoara, spitalele vor fi impartite in clinice, institute si centre medicale. In proiectul de act normativ, spitalul regional, este un spital clinic judetean care detine competente, resursele umane si materiale suplimentare, necesare in vederea asigurarii ingrijirilor complete pentru cazurile medicale complexe, in special in cazul urgentelor si al pacientilor aflati in stare critica, din judet si din judetele arondate, care nu pot fi rezolvate complet la nivelul judetului respectiv. Spitalele judetene sunt definite ca spitale generale, organizate in resedinta de judet, cu o structura complexa de specialitati medico-chirurgicale, cu unitate de primiri urgente, care asigura urgentele medico-chirurgicale si acorda asistenta medicala de specialitate, inclusiv pentru cazurile grave din judet, care nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor locale. Un spital local, este un spital general, care acorda asistenta medicala in teritoriul unde functioneza, respectiv in municipiu, oras sau comuna. Spitalele de specialitate asigura asistenta medicala intr-o specialitate, in conexiune cu alte specilitati, iar cele pentru bolnavii cu afectiuni cronice ofera o durata de spitalizare prelungita, datorita specificului patologiei. Institutele si centrele medicale clinice sunt unitati de asistenta medicala de specialitate in care se desfasoara si activitati de invatamant si cercetare stiintifica medicala, de indrumare si coordonare metodologica pe domeniile lor de activitate, precum si educatie medicala continua. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.