Rata inflatiei se va situa, la sfarsitul acestui an, in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de 5% (plus/minus un punct procentual), in conditiile temperarii cresterii preturilor administrate si a celor alimentare, si a unei conduite
Rata inflatiei se va situa, la sfarsitul acestui an, in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de 5% (plus/minus un punct procentual), in conditiile temperarii cresterii preturilor administrate si a celor alimentare, si a unei conduite restrictive a politicii monetare si fiscale, precizeaza, intr-un comunicat, Banca Nationala a Romaniei (BNR), dupa sedinta de ieri, a Consiliului de Administratie. Potrivit bancii centrale, aceste elemente au contribuit la accelerarea procesului de dezinflatie in ultimele luni, iar in luna august rata anuala a inflatiei a coborat sub 6%. Pe de alta parte, banca centrala arata ca tendinta de adancire a deficitului de cont curent persista, insa finantarea acestuia prin investitii straine s-a imbunatatit. In primele sapte luni din acest an, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 82,2% prin investitii, in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, procentul de finantare a deficitului prin investitii era de 77,3%.
Cresterea economica s-a accentuat, potrivit BNR, pe fondul sporirii investitiilor si al mentinerii unei dinamici inalte a consumului sustinuta si de expansiunea creditului.
In acest context, banca centrala avertizeaza ca mentinerea unei cereri in exces determinata de ritmuri inalte de crestere a consumului populatiei si de anticipatele majorari ale cheltuielilor bugetare in lunile urmatoare reclama pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare in vederea asigurarii sustenabilitatii procesului de dezinflatie pe termen mediu.
In aceste conditii, Consiliul de Administratie al BNR a decis, ieri, pentru a doua oara consecutiv, sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an, masura care a confirmat asteptarile analistilor. Dobanda de politica monetara este dobanda platita de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci. Consiliul de Administratie al bancii centrale si-a reafirmat angajamentul referitor la continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, se precizeaza in comunicatul citat. De asemenea, Consiliul a aratat ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, interne si internationale, fiind gata sa actioneze in vederea atingerii obiectivelor de dezinflatie pe temen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana. Consiliul de Administratie al BNR a aratat ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure indeplinirea obiectivelor de dezinflatie atat pentru acest an, dar si pe termen mediu, corespunzator tintelor, respectiv 4% plus/minus un punct procentual pentru 2007 si 3,8% plus/minus un punct procentual pentru 2008. "Succesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007 presupune continuarea implementarii ferme a unui mix echilibrat de politici economice (monetare, fiscale, de venituri si structurale) in vederea consolidarii dezinflatiei si a indeplinirii criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht", se mai arata in comunicatul bancii centrale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.