Romania ar putea majora cu inca 20% accizele pentru alcool si bauturi alcoolice, din 2008, timp de doi ani, daca propunerea Comisiei Europene (CE) de modificare a accizelor pentru aceste produse va fi acceptata de Parlamentul European, se arata intr-
Romania ar putea majora cu inca 20% accizele pentru alcool si bauturi alcoolice, din 2008, timp de doi ani, daca propunerea Comisiei Europene (CE) de modificare a accizelor pentru aceste produse va fi acceptata de Parlamentul European, se arata intr-un comunicat al Delegatiei CE la Bucuresti, citat de agentia NewsIn. Executivul european a transmis Parlamentului European si statelor membre UE, reunite in Consiliul Uniunii, o propunere de crestere a accizelor pentru bere, produse intermediare si alcool cu procente cuprinse intre 10% si 20%, pentru a corela valoarea accizelor cu nivelul inflatiei din perioada 1993-2005, care a fost de 31%. Propunerea are ca scop mentinerea valorii reale a accizelor si ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2008.
Armonizarea va dura un an sau doi ani, insemnand o perioada de tranzitie care depinde de nivelul inflatiei. Tarile in care aplicarea directivei va creste acciza cu mai mult de 10% beneficiaza de o perioada de tranzitie de 1 an, iar acolo unde aplicarea inseamna o crestere de peste 20%, cum este si cazul Romaniei, se acorda o perioada de tranzitie de 2 ani. In plus, perioada de revizuire poate fi prelungita de la 2 la 4 ani.
In iunie, Finlanda a anuntat ca va incerca, in perioada in care detine presedintia UE, sa promoveze majorarea accizelor la produsele din alcool. Intentia Finlandei a avut la baza un raport al CE, numit "Alcoolul in Europa" care prezenta unele statistici socante despre obiceiurile alcoolice ale cetatenilor UE. Astfel, majorarea taxelor aplicate alcoolului ar putea fi o masura pentru stoparea consumului de alcool.
Potrivit calendarului de majorare a accizelor din Codul Fiscal, nivelul accizelor la alcool si bauturi alcoolice va atinge nivelul din UE in 2007 si ar trebui sa nu se mai modifice in anii urmatori. Astfel, acciza pentru bere va fi 0,748 euro/hl, pentru produse intermediare va fi de 51,08 euro/hl, iar pentru alcool etilic de 750 euro/hl. Acciza la alcool, ca si cea la tutun, include si taxa pe viciu de 200 euro/hl. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.