Dupa 14 ani de domnie, baronul de Vrancea a fost detronat. Pesedistul Marian Oprisan a fost demis ieri de la sefia Consiliului Judetean. Eliberarea din functie a fost decisa intr-o sedinta extraordinara de consilierii judeteni ai PNL, PD, PNG si P
Dupa 14 ani de domnie, baronul de Vrancea a fost detronat. Pesedistul Marian Oprisan a fost demis ieri de la sefia Consiliului Judetean. Eliberarea din functie a fost decisa intr-o sedinta extraordinara de consilierii judeteni ai PNL, PD, PNG si PC. Cei 10 reprezentanti ai PSD au absentat de la sedinta extraordinara. Oprisan a fost acuzat de prejudicii aduse Consiliului din cauza dosarelor la DNA, gestionarea frauduloasa a fondurilor, achizitionarea fara mandat a Complexului Caprioara, plata unui avocat personal din banii publici, atitudine jignitoare fata de alesii locali si ziaristi, precum si neaplicarea unor hotarari ale CJ. Presedintele-demis a contestat insa hotararea celor 22 de consilieri judeteni, a acuzat ilegalitatea sedintei si a spus raspicat ca el se simte in continuare in functie. PSD a facut zid in jurul "baronului" sau. Miron Mitrea - cunoscut ca liderul spiritual al lui Oprisan - s-a plans ca PSD a ramas izolat in Vrancea, iar social-democratii au amenintat ca vor ataca in instanta actiunea consilierilor judeteni PNL, PD, PNG si PC. Mai mult, PSD a spus ca este anormal ca Oprisan sa fie destituit din motive de sanatate, insa acest subiect nu se regaseste in hotararea de eliberare din functie, adoptata de consilierii judeteni. Explicatia argumentatiei PSD tine de faptul ca ziarul ZIUA a dezvaluit acum doua zile faptul ca Marian Oprisan are probleme de sanatate, destul de grave incat sa nu-si mai poata exercita mandatul. (L.I.)
Dat jos din fruntea Consiliului Judetean
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a fost eliberat ieri din functie. Decizia a fost luata de toti consilierii - cu exceptia celor ai PSD - care au votat in unanimitate, intr-o sedinta extraordinara, pentru indepartarea din functie a baronului de Vrancea. Potrivit NewsIn, cei 22 de consilieri judeteni care au luat aceasta decizie apartin PNL, PD, PNG, PC, iar cei zece consilieri ai PSD au absentat de la sedinta extraordinara. Cel care a preluat sefia Consiliului Judetean este consilierul judetean PNL Eduard Lambrino. Dupa ce a fost ales in functie, Lambrino a promis ca prioritatea sa este instaurarea legalitatii in CJ.
Prejudicii si gestionare frauduloasa a fondurilor
Consilierii majoritatii au convocat sedinta extraordinara pentru ieri dimineata la ora 10.00, insa Oprisan a refuzat sa puna la dispozitie sala Consiliului Judetean. In consecinta, consilierii judeteani si-au tinut sedinta intr-o sala a Ateneului Popular.
Sedinta a avut pe ordinea de zi cinci puncte - trei legate de rectificarea de buget a institutiei - proiectul privind eliberarea din functie a lui Marian Oprisan si alegerea unui nou presedinte al forumului judetean. In proiectul de hotarare privind eliberarea lui Marian Oprisan din functia de presedinte al CJ se precizeaza ca este vorba de o sanctiune, in conformitate cu statutul alesilor locali si se invoca, printre motive, prejudiciile aduse Consiliului din cauza dosarelor la DNA. Oprisan este acuzat de consilieri de gestionarea frauduloasa a fondurilor, achizitionarea fara mandat din partea CJ a Complexului Caprioara, plata unui avocat personal din banii publici, atitudine jignitoare fata de alesii locali si ziaristi, precum si neaplicarea unor hotarari ale Consiliului Judetean. "Grupul majoritar de consilieri judeteni nu mai are incredere in Marian Oprisan, ca presedinte al CJ Vrancea si se desolidarizeaza de toate actiunile si atitudinile acestuia", se arata in expunerea de motive la proiectul de hotarare adoptat de cei 22 de consilieri. Anuntul ca proiectul de hotarare s-a aprobat a fost primit cu aplauze de audienta venita in numar mare la Ateneul Popular.
Registratura inchisa
Imediat, cei 22 de consilieri judeteni au incercat sa inregistreze hotararea de eliberare din functie a lui Oprisan, dar si cea de alegere a noului presedinte, insa Registratura era inchisa, angajatii fiind "pe teren". Potrivit Rompres, consilierii au incercat sa intre la Marian Oprisan in birou, insa acesta s-a impotrivit, iar ulterior cele doua parti s-au intalnit in sala Delegatiei Permanente. "In termenii cei mai frumosi posibili va spunem ca din aceasta zi nu va mai puteti exercita atributiunile de presedinte al consiliului judetean si va rog, personal, sa nu semnati documente ale CJ Vrancea, incepand de astazi, fiindca veti fi in culpa. Vreau sa va rog ca acest transfer sa se desfasoare in termeni amiabili, frumosi, cum sta bine unor oameni civilizati", i-a spus Eduard Lambrino lui Oprisan. In replica, acesta i-a reprosat noului presedinte ales al CJ Vrancea ca a bruscat gardienii care asigura ordinea institutiei dupa care l-a intrebat pe Eduard Lambrino de ce l-a convocat. "Nu m-ati invitat aici la un dialog al surzilor, de ce ati dorit sa vorbiti cu presedintele Consiliului Judetean", a intrebat Marian Oprisan, iar cand a auzit replica lui Eduard Lambrino: "De doua ore nu mai sunteti presedinte la CJ Vrancea", Oprisan s-a ridicat de pe scaun, spunand: "Daca nu vreti sa vorbiti cu presedintele CJ Vrancea, atunci nu mai avem ce discuta". "Vreau sa va spun ca ati incalcat legile administratiei publice si v-ati permis sa convocati o sedinta care excede cadrul legal. Nu putem veni de pe strada, cu sustinatorii nostri si sa schimbati configuratia politica a CJ Vrancea, stabilita prin alegerile locale din 2004. In calitate de presedinte al CJ Vrancea, nu pot sa fac altceva decat sa respect legea", a spus, in final, Marian Oprisan.
Baronul se considera in functie
Marian Oprisan, care nu a participat la sedinta, a declarat ca aceasta este ilegala, instrumentata de "coalitia portocalie" si ca, in consecinta, nu va da curs deciziilor adoptate de cei 22 de consilieri. El a sustinut, citat de Rompres, ca este, in continuare, presedintele institutiei pe care a condus-o mai bine de sase ani. "Nu a avut loc o sedinta a Consiliului judetean, ci o intalnire a grupurilor politice PNL, PD si PC. Magistratii judecatori se vor pronunta asupra legalitatii sau ilegalitatii acestei intalniri care a avut loc intre cele trei grupuri politice", a declarat Marian Oprisan. In declaratia sa, Oprisan s-a lansat intr-un atac dur asupra colegilor din CJ Vrancea, acuzandu-i pe acestia ca au adus incalcarea legii "la rang de putere de stat" in judet. "In tara aceasta nu poate sa troneze decat legea si, in baza Legii 215/2001, presedintele consiliului judetean nu a emis dispozitia de convocare a sedintei extraordinare, deoarece nu respecta conditiile legale, respectiv faptul ca aceste sedinte extraordinare se convoaca in momente de criza. Schimbarea lui Marian Oprisan nu are caracter de urgenta, mai mult de atat, sapte dintre consilierii judeteni care au participat la sedinta de miercuri au mandatele incetate de drept, conform Legii 393/2004", a opinat proaspat eliberatul din functie. Oprisan a mai spus ca in Romania "nimeni nu este de capul lui, iar judecatorii, care sunt garantii statului de drept, au obligatia sa se pronunte asupra restabilirii legalitatii in oricare din institutiile statului". "Ii inteleg pe cei de la PNL si PD. Au niste frustrari personale ca de 16 ani pierd alegerile in fata PSD si a mea. Acum au ajuns la putere si acum spun ca pot incalca legislatia in picioare Din pacate, nu este asa, eu cred in statul de drept si, daca acest lucru se intampla cu cateva luni inainte de aderare, este regretabil", a mai spus Oprisan. Fostul lider al CJ Vrancea i-a solicitat si prefectului judetului, Ion Oprea, sa ia act de grava incalcare a legii care are loc la consiliul judetean.
Mitrea: A pierdut sefia CJ
"PSD a ramas izolat in Vrancea. Marian Oprisan sta bine, personal, dar partidul, prin el, a pierdut functia de presedinte al Consiliului Judetean. Toate partidele s-au unit impotriva lui. Am ramas izolati", a comentat, pentru NewsIn, Miron Mitrea, secretarul general al PSD, deputat de Vrancea. Miron Mitrea, liderul spiritual al lui Marian Oprisan, a precizat ca partidul va ataca juridic si politic inlaturarea din fruntea judetului Vrancea a celui care a fost numit de presa, peste 10 ani de zile, "baronul de Vrancea". Liderul PSD a declarat ca, daca prefectul va aproba inlaturarea lui Marian Oprisan din functia de presedinte al CJ, atunci decizia sa va fi atacata de Orpisan in contencios administrativ. Potrivit legilor in vigoare, prefectul judetului este cel care stabileste legalitatea sau ilegalitatea inlaturarii unui demnitar local.
PSD ataca in instanta
PSD va ataca in instanta actiunea consilierilor judeteni PNL, PD si PC din Vrancea de a-l destitui pe social-democratul Marian Oprisan din functia de presedinte al Consiliului Judetean, a declarat, ieri, citat de Mediafax, purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu. Diaconescu a acuzat "montajul initiat si conceput" de Alianta PNL-PD inca de acum cateva luni pentru a-l inlatura pe liderul PSD Vrancea din functia de presedinte al Consiliului Judetean Vrancea. El a afirmat ca asupra consilierilor judeteni provenind din PSD s-au facut presiuni si promisiuni materiale pentru ca acestia sa demisioneze din partid si sa se inscrie intr-unul din partidele Coalitiei guvernamentale. De asemenea, purtatorul de cuvant al PSD a caracterizat ca "anormala" motivatia invocata de consilierii judeteni apartinand Coalitiei majoritare, anume ca Marian Oprisan s-ar afla intr-o stare de sanatate care nu i-ar mai permite exercitarea atributiunilor specifice functiei de presedinte al CJ. "Vom ataca in instanta aceasta manopera a Aliantei PNL-PD", a anuntat Diaconescu. Potrivit unui comunicat de presa al PSD, eliberarea din functie a lui Marian Oprisan "nu are un temei legal in conditiile in care nu exista o dovada a incalcarii Constitutiei si a legilor tarii de catre acesta". Pe de alta parte, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, Liviu Dragnea, a anuntat ca va sesiza Comitetul Regiunilor de la Bruxelles si Congresul Puterilor Locale si Regionale de la Strasbourg asupra deciziei de eliberare din functie a lui Oprisan. Dragnea a calificat demersul drept cea mai grava incalcare din istoria democratica a Romaniei si i-a solicitat premierului, ministrului de Interne si prefectului de Vrancea sa uzeze de prerogativele pe care le au pentru "a stopa astfel de abuzuri".
Anchetat de DNA
Marian Oprisan a fost vicepresedinte al CJ Vrancea in perioada 1992-1996, apoi presedinte timp de un an, iar din 1997 pana in 2000 a ocupat postul de vicepresedinte al institutiei, iar din 2000 pana in prezent a detinut fotoliul de presedinte al CJ. Marian Oprisan a fost trimis in instanta, de catre procurorii DNA, intr-un dosar, si este anchetat de DNA, in alt dosar, ambele referitoare la deturnari de fonduri si folosirea functiei in scopuri personale. El este judecat, la Focsani, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor oferite din fonduri publice in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, pentru fals si uz de fals. Marian Oprisan a fost pus sub acuzare de catre procurorii DNA in noiembrie 2005, intr-un dosar privind modul de atribuire a unor lucrari de asfaltare de drumuri comunale. Marian Oprisan este cercetat si intr-un alt dosar de coruptie, in care DNA il acuza ca a folosit la vila mamei sale materiale in valoare de 20 miliarde lei vechi destinate blocurilor ANL. (Roxana ANDRONIC)
Replica lui Marian Oprisan
In urma articolului "Capul Vrancei" publicat in editia din 27.09.2006 a Ziarului Ziua, presedintele PSD Vrancea si pana ieri, presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, si-a prezentat pozitia. Acesta a trimis pe adresa redactiei un comunicat de presa pe care il publicam integral.
Regretabil! Incalificabil! Jenant!
Intr-o tara care urmeaza sa se integreze in structurile europene guvernate de valori care protejeaza si garanteaza dreptul fiecarei persoane la viata privata, un cotidian central a ajuns sa publice, "in numele libertatii la exprimare", un articol de prima pagina, comandat politic, prin care se doreste desfiintarea mea ca persoana.
Este evident cine sta in spatele acestui articol, dovada fiind faptul ca tot astazi, liderul PNL Vrancea incearca pentru a doua oara in aceasta luna sa ma schimbe din functie, printr-o sedinta extraordinara convocata ilegal. Cu siguranta, frustarea ca legea nu le va permite nici de aceasta data sa-si faca jocurile politice si ca vor esua lamentabil, i-a determinat sa apeleze si la astfel de manevre murdare.
Articolul "Capul Vrancei" este o suma de speculatii ieftine, bazate pe asa-zise documente originale, pe opinii ale unor specialisti care surprinzator "au dorit sa isi pastreze anonimatul, din motive deontologice", dar mai ales pe declaratiile unui personaj a carei ura organica fata de persoana mea este cunoscuta, a carei patima nu are nimic de a face cu meseria pe care vrea sa o faca, a unui om de nimic care se foloseste de relatiile din presa pentru a-si trambita frustrarile. Un om care a ajuns pana acolo incat sa ceara unei instante sa ma puna sub interdictie judecatoreasca pe motiv ca as fi suferit o interventie chirurgicala. Om care nici macar nu a avut decenta sa le spuna colegilor care au intocmit materialul ca cererea lui a fost respinsa pentru a doua oara acum doua saptamani de catre o instanta de judecata.
Consider ca este un demers jurnalistic incalificabil intrucat sub umbrela interesului public si fara a se cunoaste toate detaliile legate de interventia pe care am suferit-o, se dau verdicte stupide si se fac afirmatii aberante de genul "exorcizari" si "tulburari comportamentale".
Niciodata nu am ascuns faptul ca as fi suferit o interventie chirurgicala care a fost efectuata in strainatate. Ba mai mult am precizat de nenumarate ori ca am apelat la specialisti straini pentru a fi sigur de reusita.
Pentru a demonstra reaua-credinta a jurnalistilor si perfidia celor care le-au furnizat datele, precizez ca interventia chirurgicala a fost efectuata in Delray Beach si nu in Boca Raton de alti medici decat cei prezentati in articol. Mai mult, nu am avut placerea de a-l cunoaste pe medicul specialist citat in articol, care face declaratii referitoare la o boala de care eu nu am suferit niciodata si anume de hidrocefalie. De altfel, ma indoiesc serios ca in afara scriitorului american cu acest nume se regaseste in anuarele medicale din America vreun doctor specialist neurochirurg cu numele de Thomas Flemming, asta daca numele nu este dat special in gluma ca sa motiveze aberatiile puse in articol. Mai mult decat atat ar fi trebuit sa dea de gandit jurnalistilor cum un medic ar putea sa incalce etica si deontologia profesionala, care nu ii permite sa dea relatii despre pacientii pe care ii trateaza nici unei persoane.
Toate detaliile medicale privind existenta unui tub de plastic care dreneaza in intestine lichidul ce se acumuleaza in exces intracranian nu corespund cu situatia mea medicala. Mai mult, afectiunea pe care am avut-o nu are nici o implicatie cu functiile psihice, nu se pune la indoiala capacitatea de exercitiu si psihica a subsemnatului, iar interventia chirurgicala a fost facuta tocmai pentru a reda sanatatea fizica a pacientului.
Mai precizez ca interventia chirurgicala a fost facuta in urma cu mai mult de 5 ani si daca nu ar fi fost o reusita probabil ca in acest moment s-ar fi vorbit de mine la timpul trecut. Este evident ca specialistii romani neurochirurgi si radiologi consultati de autorii articolului si-au dat cu parerea la modul general nu pentru a intra in polemica cu medicii curanti, ci pentru ca stiau ca deontologia profesionala ii impiedica sa furnizeze informatii despre o afectiune si implicatiile acesteia la un pacient fara sa il consulte in prealabil si fara sa stabileasca un diagnostic.
Probabil ca nu imi veti da posibilitatea sa ma apar pentru ca, probabil, nu va intereseaza acest lucru. "Nu sunt ministrul Justitiei si, deci, nu pot aresta pe nimeni in Romania". De aceea sunt doua categorii de cetateni in Romania: cei de categoria I, care prin functiile pe care le ocupa inspira teama si primesc scuze publice si cetatenii de categoria a II-a care pot fi terfeliti in orice mod, la umbra scoaterii din Codul penal a calomniei si insultei.
Dar, voi actiona in judecata ziarul Ziua si pe semnatarii materialului de presa indiferent cat timp ar dura, chiar cu riscul de a petrece toata viata prin tribunale, pentru ca nu voi putea lasa nepedepsita aceasta mizerie facuta chipurile "in interes public".
Presedinte, Marian OPRISAN
Comandourile PSD au cumparat toate ziarele ZIUA din judet
Ziarul ZIUA a disparut, ieri, de la toate chioscurile de difuzare a presei din judetul Vrancea inca de la primele ore ale diminetii. Intreg tirajul zonal a fost cumparat din ordinul lui Marian Oprisan, fostul presedinte al Consiliului Judetean Vrancea. Aparitia unui articol referitor la el l-a facut pe acesta sa ascunda ziarul ca nu cumva acesta sa ajunga in mana vrancenilor. Subiectul materialului difuzat tine de intimitatea persoanei, numai ca atunci cand vine vorba de o persoana publica, la mana careia au fost banii unui intreg judet si care a facut obiectul multor scandaluri politice si economice, suntem nevoiti sa informam public cetatenii, alegatorii. Nu ne-a facut placere, dar spre binele tuturor trebuie sa se stie ca cei care conduc destinele romanilor nu trebuie sa sufere de boli care ii pot prejudicia pe cei din jurul lor. Disparitia misterioasa a ziarelor, semnalata de catre cititorii nostri din Vrancea, ne-a determinat sa facem o investigatie, care a lamurit situatia. Astfel, in municipiul Focsani, inca de la orele 6, doua gasti bine instruite au inceput sa colinde pe la chioscurile si tarabele de ziare din oras, cumparand toate exemplarele Ziarului ZIUA. Una dintre acestea era condusa de reprezentantul TSD Vrancea, Bogdan Motisan, cea de-a doua aflandu-se sub directa coordonare a lui Ionel Sclavone, redactor-sef la Monitorul de Vrancea, publicatia de casa a "baronului" Oprisan. La un singur chiosc a fost gasit ziarul, in incinta unui supermarket focsanean, unde cautatorii de ziare nu au avut habar ca se comercializeaza si presa. In cateva ore, vestea aparitiei articolului a facut inconjurul urbei, vrancenii cautand zadarnic vreun exemplar. Totusi, unii cititori au intrat in posesia ziarului, sute de exemplare fiind aduse, la solicitarea acestora, de prieteni din Galati sau Buzau. Doar era vorba de un potentat local si nu era prima data cand presa facea dezvaluiri incendiare despre acesta. Si in judet, apropiatii fostului presedinte al Consiliului judetean si-au facut "datoria". Primarii PSD din orasele Adjud - Constantin Armencea, Panciu - Ion Petre, Marasesti - Emilian Brasov si Odobesti - Daniel Nicolas si-au trimis, inca de dimineata, subordonatii la chioscurile de difuzare a presei, de unde acestia au achizitionat toate exemplarele ziarului ZIUA. (Mihnea TALAU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.