Entuziasmul manifestantilor de la Budapesta a palit, ieri noapte, in jurul orei locale 23:00, cand acestia s-au gandit ca ar fi mai bine sa incerce sa prinda ultimul metrou. Protestatarii au inceput sa parasesca, in grupuri, piata din fata Parlamentu
Entuziasmul manifestantilor de la Budapesta a palit, ieri noapte, in jurul orei locale 23:00, cand acestia s-au gandit ca ar fi mai bine sa incerce sa prinda ultimul metrou. Protestatarii au inceput sa parasesca, in grupuri, piata din fata Parlamentului, desi, chiar in acele momente, printr-o statie de amplificare se retransmitea celebra inregistare audio in care premierul socialist, Ferenc Gyurcsany, recunostea ca a mintit electoratul pentru a-si asigura un nou mandat. La acea ora, insa, intreg auditoriul se reducea la aproximativ 1500 de manifestanti, 20 de politisti, si mai multi jurnalisti retinuti in strada de constiinta profesionala.
Liderul grupului parlamentar socialist din Legislativul de la Budapesta, Ildiko Lendvai, anuntase, inca de acum doua zile, ca Partidul Socialist Ungar (MSZP) nu il va obliga pe Ferenc Gyurcsany sa demisioneze, noteaza Mediafax. In aceeasi nota, Gabor Kuncze, liderul SZDSZ, care face parte din coalitia de guvernamant, a apreciat ca situatia existenta la momentul actual nu va determina demisia premierului sau schimbarea Cabinetului. Pe de alta parte, Tibor Navracsics, liderul grupului parlamentar al Fidesz - de opozitie - a reiterat propunerea formatiunii sale privind constituirea unui guvern de tehnocrati. La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Fidesz, Viktor Orban, a initiat o campanie mediatica pentru a-l determina pe premier sa demisioneze.
Cat priveste sursa inregistrarii audio a confesiunilor politice care l-au plasat pe Ferenc Gyurcsany in centrul acestui scandal de proportii, Katalin Szili, presedintele Parlamentului, a dezmintit informatiile difuzate in publicatia britanica Sunday Telegraph, conform carora ea ar fi fost cea care a furnizat presei caseta. "Cel mai important lucru pentru mine este succesul stangii si al partidului la alegerile locale (stabilite pentru duminica viitoare) (...) In ceea ce priveste scurgerea de informatii, voi lua masurile necesare dupa alegeri", a spus ea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.