Raportul de tara al Comisiei Europene considera ca "Romania ar trebui sa fie gata sa devina membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007". Concluziile raportului de tara arata ca "in cadrul combaterii coruptiei Romania a facut progrese semnificative
Raportul de tara al Comisiei Europene considera ca "Romania ar trebui sa fie gata sa devina membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007". Concluziile raportului de tara arata ca "in cadrul combaterii coruptiei Romania a facut progrese semnificative din luna mai atat in ceea ce priveste completarea cadrului legislativ, cat si in stabilirea unui investigatii serioase non-partizane a unor cazuri la nivel inalt care au dus la acuzari si proceduri judiciare". Principalele provocari in cadrul combaterii coruptiei sunt vazute de Comisia Europeana ca fiind "asigurarea sustenabilitatii si ireversibilitatii progreselor recente in cadrul investigatiilor non-partizane serioase. In al doilea rand, toti actorii politici trebuie sa isi demonstreze angajamentul de combatere a coruptiei, asigurand faptul ca nimeni nu este deasupra legii". In contextul luptei impotriva coruptiei, Raportul critica activitatea democratica din cadrul Parlamentului Romaniei, afirmand ca in forul legislativ "au fost constatate cateva incercari de a reduce substantial aceste eforturi".
Agricultura, o problema
In ceea ce priveste domeniile problema, Comisia Europeana arata ca "in ciuda progreselor, Comisia nu considera inca Romania ca fiind pe deplin pregatita sa asigure administrarea si distribuirea majoritatii fondurilor europene pentru agricultura". In vreme ce structura institutionala exista, aceasta nu este "pe deplin operationala". Mai exista probleme si in ceea ce priveste prelucrarea carnii. Concluziile raportului de tara arata ca: "termenele limita din noiembrie 2006 pentru modernizarea si construirea fabricilor de prelucrare sunt foarte stranse, de vreme ce acestea au nevoie de aprobarea autoritatilor veterinare si de notificarea Comisiei. Vor fi impuse restrictii asupra unor anumite produse animale, daca Romania nu va reusesi inainte de data aderarii sa infiinteze un sistem adecvat de colectare si tratare a animalelor moarte in intreaga tara". O alta problema este reprezentata de pesta porcina: "Pesta porcina este prezenta in Romania. In prezent tara nu poate exporta carne de porc sau porci in Uniunea Europeana. Aceasta interdictie va fi mentinuta pana cand boala va fi eradicata".
Decizie politica in favoarea Romaniei
Comisia Europeana a luat in calcul mai degraba o suma de criterii politice decat unele tehnice in procesul decizional privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Romania se bucura de sprijinul principalelor partide politice din Parlamentul European pentru data de aderare 1 ianuarie 2007. Grupul socialistilor si-a exprimat sustinerea pentru data de 1 ianuarie, alaturi de conservatori si liberali - exceptie au facut ecologistii europeni care au declarat ca Romania si Bulgaria ar trebui sa adere la Uniunea Europeana doar atunci cind vor fi pregatite pentru aceasta.
Boagiu si Kuneva, lebedele estului
Graham Watson, liderul liberalilor din Parlamentul European a declarat, ieri, inainte de prezentarea raportului de tara ca "cea mai buna solutie mi se pare ca Romania si Bulgaria sa adere la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana". Watson a apreciat ca desi capacitatea administrativa din Romania nu este perfecta, totusi aceasta a cunoscut o imbunatatire considerabila in ultimul an. Referitor la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Graham Watson a apreciat ca "dimensiunea conteaza", referindu-se la setul de valori impartasit de tarile membre ale UE, care cu cat sunt mai numeroase cu atat mai puternice devin respectivele valori. Graham Watson a mai anuntat ca liberalii europeni isi vor tine congresul anual la Bucuresti intre 12-13 octombrie. Referitor la procesul aprobarii comisarilor europeni din Romania si Bulgaria Watson a afirmat: "Sunt sigur ca Romania si Bulgaria au tras invataminte din experienta Buttiglione, in aceasta perioada Uniunea Europeana este un animal complicat si este nevoie sa fie trimisi oameni cu experienta in chestiunile Uniunii". Liderul liberal european a apreciat ca actiunea deschiderii dosarelor fostei Securitati reprezinta un act de curaj, care totusi ar fi trebuit intreprins cu 15 ani in urma. Watson i-a comparat pe ministrii Integrarii Europene din Romania, Anca Boagiu, si Bulgaria, Meglena Kuneva, cu "doua lebede, care pluteau suave la suprafata apei, in vreme ce picioarele lor lucrau in draci".
PPE s-a impacat cu Romania, verzii se opun
Conservatorii din Parlamentul European - si anume Partidul Popular European - s-au impacat cu ideea ca Romania va deveni membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, dupa ce au fost cea mai vocala grupare politica in solicitarile ca Bucurestiul sa indeplineasca strict criteriile de aderare. "Ne asteptam sa fie recomandata aderarea la data de 1 ianuarie 2007 si salutam acest fapt", a declarat, ieri, liderul popularilor europeni Hans-Gert Pottering, inainte de prezentarea raportului Comisiei Europene. Pottering a mai subliniat faptul ca Romania si Bulgaria au avut cel mai dificil traseu catre Uniunea Europeana mai ales datorita experientei celor 50 de ani de comunism, facand in acest sens o comparatie cu fosta Germanie comunista care la randul ei a avut probleme in a se integra in sistemul politic si economic al Germaniei federale. Marian-Jean Marinescu, liderul grupului observatorilor romani afiliati la PPE, a afirmat ca "Romania va constitui o surpriza pozitiva in Uniunea Europeana".
In schimb, grupul verzilor din PE s-a opus intrarii Romaniei si Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007 considerand ca cele doua tari nu sunt pregatite in acest stadiu pentru a adera la Uniune. Aceasta pozitie a fost exprimata inainte de prezentare raportului privind Romania si Bulgaria, de catre co-presedintele acestei grupari, Monica Frassoni. "Romania si Bulgaria nu sunt pregatite pentru aderare in acest moment. Nu spunem ca cele doua tari nu ar trebui sa intre in UE, dar nu putem admite ca ele sunt pregatite pentru a deveni stat membru in acest moment", a spus Frassoni. O pozitie similara a fost exprimata vehement de verzii din PE si in primavara anului 2006. (Corespondenta din Strasbourg de la George DAMIAN)
Calin Popescu Tariceanu, premier
Trebuie sa lucram cu efort sustinut
Premierul Calin Popescu Tariceanu a salutat ieri Raportul de Tara emis de Comisia Europeana, a catalogat documentul drept unul "corect" si a atras atentia ca certitudinea aderarii la UE a Romaniei nu rezolva nici pe departe toate problemele tarii. "Cine a crezut ca ne-am vazut cu sacii in caruta se inseala. Trebuie sa lucram cu efort sustinut", a atras atentia primul ministru. El a sustinut ca, odata cu integrarea europeana, Romania poate beneficia de 30 de miliarde de euro care vor fi canalizati spre domenii esentiale, in conditiile in care Comisia Europeana va da gir proiectelor elaborate de Executiv. "Romanii au un motiv sa fie mandri de ei si de tara lor (...) Intram intr-o perioada a certitudinilor. In mai putin de 100 de zile romanii vor fi membri ai Uniunii Europene la fel ca britanicii, ca germanii, dar vor avea aceleasi obligatii", a spus Tariceanu avertizand ca Romania mai are de lucru in domeniul justitiei, afacerilor interne, al agriculturii si al sistemului sanitar-veterinar. "Nu e vorba despre niste restante, ci este un proces care a inceput cu 20 de luni in urma", a sustinut premierul. El a insista ca viata romanilor se va schimba simtitor in bine, odata cu integrarea efectiva a Romaniei in structurile Uniunii Europene. "Se va inregistra o crestere a salariilor si a calitatii vietii", a declarat Tariceanu evidentiind ca invatamantul si sistemul medical se vor ridica la standarde europene. El a evidentiat si obligatiile care ii vor reveni Romaniei. "Este necesara respectarea standardelor si a normelor europene. Principala constrangere va fi respectarea legii", a evidentiat Calin Popescu Tariceanu. (R.G.)
Traian Basescu, presedinte
27 de capitole sunt in zona mediocritatii
Romania si-a indeplinit obiectivul aderarii la UE intr-un mod acceptabil, avand insa un numar de 27 capitole in care performantele se situeaza in zona mediocritatii si care necesita o mai buna pregatire pentru exigentele europene, a afirmat presedintele Traian Basescu, dupa prezentarea raportului CE. El a aratat ca intrarea in UE a Romaniei nu este echivalenta cu integrarea, si ca eforturile pentru finalizarea reformelor trebuie continuate. Seful statului a apreciat ca Raportul dat publicitatii de Comisia Europeana constituie un moment important, in care Romania primeste certificatul de intrare in UE la 1 ianuarie 2007, iar din acest punct de vedere se poate spune: "obiectiv asumat la inceperea guvernarii, obiectiv indeplinit". Totusi, Basescu a afirmat ca obiectivul aderarii a fost indeplinit "acceptabil". "Angajamentul in ansamblu este indeplinit, dar avem segmente in care performanta este in zona mediocritatii. Dar, fondul ramane ca obiectivul a fost indeplinit", a declarat presedintele. "Orice amagire ca, odata intrati in UE, vine bunastarea singura, nu poate fi decat o grava eroare, trebuie sa ne obisnuim in a trai intr-un mediu care ne cere continuu performante, o performanta care trebuie impinsa insa pana la nivelul suportabilitatii de catre populatie", a spus Basescu. El a mai tinut sa ii avertizeze pe romani ca momentul aderarii oficiale, 1 ianuarie 2007, a Romaniei la UE nu va aduce schimbari imediate in perspectiva prosperitatii si a veniturilor salariale. "Am convingerea ca suntem in total acord Presedintie - Guvern ca viata noastra nu se schimba fundamental de pe 31 decembrie 2006 pe 1 ianuarie 2007. In acea noapte vom petrece cu gandul ca am intrat intr-o zona in care avem perspectiva prosperitatii, dar nu inca, pentru ca prosperitarea nu se da gratis, ci cu munca, cu efort, cu o justitie puternica, cu un mediu de afaceri neafectat de influente, cu agricultura bine pusa la punct", a afirmat presedintele. (R.P.)
Marko Bela, presedinte UDMR
Primim decizia cu satisfactie
Liderul UDMR, Marko Bela, s-a aratat, ieri, satisfacut de decizia CE privind aderarea Romaniei la UE, dar a precizat ca procesul de aderare nu trebuie confundat cu cel de integrare. Potrivit Mediafax, presedintele Uniunii a aratat ca a primit "cu satisfactie" decizia ca reprezentantii Comisiei Europene mentin 1 ianuarie 2007 ca data pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in UE. "Consider ca, intr-adevar, putem vorbi despre un moment istoric. De fapt, in Romania s-a terminat procesul de tranzitie, dar nu se termina perioada integrarii si bineinteles ca nu vom face o confuzie intre data intrarii noastre in UE si realizarea integrarii", a sustinut presedintele Uniunii. Acesta a subliniat, insa, ca integrarea este "un proces mult mai lung, mult mai anevois", care presupune indeplinirea criteriilor subliniate in Raportul CE. UDMR a contribuit "semnificativ", potrivit liderului maghiar, la acest proces de aderare prin promovarea unei politici "a colaborarii, a dialogului", dar si prin politica privind rezolvarea problemelor interetnice prin intermediul metodelor parlamenatre. (V.D.)
Emil Boc, presedinte PD
"Vor urma masuri nepopulare"
Liderul democrat Emil Boc a spus ieri ca Raportul Comisiei Europene este unul pozitiv, realist si obiectiv, confirmand intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007.
"Raportul reprezinta un succes al actualului Guvern si al guvernelor anterioare, care au reusit sa ramana unite in acest obiectiv comun al integrarii Romaniei in UE. Este sfarsitul unei etape si inceputul unui nou drum care s-ar putea sa fie mai greu decat cel incheiat astazi. Este responsabilitatea politicienilor sa ramana realisti pentru ca integrarea efectiva de dupa 1 ianuarie 2007 sa fie de succes", a spus Boc, citat de Mediafax. Liderul PD a avertizat ca aderarea va aduce si masuri nepopulare, dar necesare, care trebuie spuse din timp pentru a nu se crea iluzii false. "Avem o sansa istorica de a aface parte din cel mai select club al familiilor europene, de a avea o speranta spre prosperitate, libertate si democratie.
Realizarea acestor lucruri depinde, de aici inainte, numai de noi", a mai spus Boc. (C.E.)
Dan Voiculescu, presedinte PC
Situatia este chiar prea buna
Presedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a comentat ieri, la Constanta, ca priveste pozitiv raportul de tara si ca, pentru cat merita Romania, "situatia este chiar prea buna". "E bine pentru Romania si, pentru cat meritam noi, situatia este chiar prea buna", a spus Voiculescu, citat de NewsIn. Liderul PC a refuzat sa mai faca alte aprecieri despre rezultatele raportului de tara. (V.D.)
Mircea Geoana, presedinte PSD
Trebuie schimbata politica
"PSD saluta raportul Comisiei Europene. E un pas important. E vorba de un succes de durata si facem un apel ca in aceasta perioada sa dam dovada de sobrietate si responsabilitate.
Dincolo de problemele semnalate, preocuparea noastra este data de costurile sociale la UE. Putem vorbi de o capacitate de absorbtie de maximum 15%, daca nu se schimba politica guvernamentala. Urmeaza o perioada de doi ani foarte grei, in care salariile vor fi la fel de mari ca acum, pensiile la fel si fara fondurile europene va fi foarte greu", a mentionat liderul PSD. (...) Actuala Coalitie este zdruncinata de certuri interne, Alianta nu mai reprezinta o guvernare eficienta. Va asigur ca PSD este pregatit cu o strategie post aderare reala. Haideti sa nu ne prezentam la 1 ianuarie 2007 ca un atlet istovit. Suntem preocupati ca UE simte nevoia sa adauge noi instrumente de tortura. Masurile de salvgardare si cele de protectie se refera in principal la bani, bani pe care romanii ii asteapta de la Bruxelles. Riscam sa devenim un contribuitor net si nu un beneficiar net la bugetul UE. Depinde de noi daca vom deveni o Spanie sau o tara care va schiopata". (R.A.)
S&P si Moody's: Efectul este pozitiv
Conditiile stricte impuse Romaniei de catre Comisia Europeana pentru aderare vor avea un efect pozitiv, intrucat vor presa Guvernul sa continue reformele structurale, apreciaza analistii agentiilor de evaluare financiara Standard&Poor's si Moody's, pentru Mediafax. "Principalul beneficiu al aderarii este ca procesul de reforma structurala va fi consolidat si va deveni ireversibil. Comisia Europeana va putea mentine, prin conditiile impuse, un grad de influenta ridicat asupra Guvernului, pentru ca fondurile comunitare sa fie bine cheltuite", a declarat Remy Salters, analist la Standard&Poor's.
El a apreciat ca Executivul european a dorit sa evite o situatie similara celei din statele care au aderat in 2004, unde reformele au incetinit dupa intrarea in UE. (A.G.C.)
Ne trebuie comisar pana in noiembrie
Procesul de validare a comisarilor europeni din partea Romaniei si Bulgariei ar trebui definitivat in cursul acestui an, astfel incat, de la 1 ianuarie 2007, Comisia Europeana sa poata lucra deja in format extins, de 27 de membri , transmite Rompres. Aceasta idee a fost sustinuta, ieri, la Strasbourg, de doua importante grupuri din Parlamentul European - cel al Partidului Popular European si al Democratilor Europeni (PPE-DE) si al Aliantei Democratilor si Liberalilor pentru Europa (ALDE). Atat seful grupului PPE-DE, Hans-Gert Poettering, cat si cel al ALDE, Graham Watson, au apreciat ca este de preferat ca numirea comisarilor sa nu fie lasata pentru inceputul anului viitor. Pentru ca votul PE sa aiba loc inainte de Craciun, este nevoie ca Romania si Bulgaria sa-si desemneze candidatii cel mai tarziu la mijlocul lunii noiembrie, a apreciat liberalul britanic. Referitor la caracteristicile viitorilor candidati, acesta a opinat ca ar fi indicat sa fie persoane foarte bine familiarizate cu problematica deosebit de complexa a UE. In caz contrar, ar avea nevoie de prea mult timp pentru a se alinia ritmului de lucru al Comisiei. Lupta pentru Bruxelles se duce la Bucuresti intre reprezentantele a doua grupuri de interese care in aparenta sunt patronate tot de presedintele Traian Basescu: Monica Macovei si Anca Boagiu. Insa zvonuri venite via PD pomenesc despre o posibila retragere onorabila a premierului Calin Popescu Tariceanu in postul de Comisar european. (D.E.)
Monitorizarea continua
Comisia Europeana va continua sa monitorizeze procesul de implementare a acquis-ului comunitar de catre autoritatile de la Bucuresti si Sofia, tandemul romano-bulgar urmand sa suporte, in caz de neconformare, aplicarea unor masuri prevazute in legislatia europeana, destinate "prevenirii oricarui neajuns care ar putea impiedica functionarea adecvata a politicilor europene". Daca acest prim capitol se refera la activarea unor clauze de salvgardare sectoriale, in functie de domeniul problematic, "atat timp cat vor persista problemele", Romania si Bulgaria ar putea face obiectul unui al doilea set de masuri, prevazut in Tratatul de aderare semnat in aprilie 2005.
Economia, piata interna, justitia si afacerile interne
Astfel, responsabilii europeni ar putea decide activarea unor clauze de salvgardare in domeniile economic, al pietei interne si al justitiei si afacerilor interne, cu o valabilitate de pana la trei ani, din momentul aderarii la UE. Comisia Europeana ar putea recurge, totodata, si la unele masuri tranzitorii, care ar putea afecta noul stat membru pe o perioada de trei ani (in cazul domeniilor veterinar, fitosanitar si cel al regulilor de siguranta a alimentelor), pana la sapte ani (in cazul accesului fortei de munca din noul stat membru la piata muncii a UE, conform exemplelor incluse in Raportul de tara, prezentat ieri la Strasbourg). In fine, pentru a evita orice riscuri potentiale, Executivul comunitar a elaborat o serie de masuri de acompaniere a aderarii tandemului romano-bulgar, cele doua state urmand sa faca obiectul unui mecanism de cooperare si verificare a progreselor in domeniul reformei justitiei, luptei impotriva coruptiei si crimei organizate. Romania si Bulgaria vor trebui sa raporteze periodic asupra evolutiilor din aceste domenii, prima evaluare fiind asteptata nu mai tarziu de 31 martie 2007.
De asemenea, responsabilii europeni au pregatit o reglementare speciala in vederea protejarii intereselor financiare ale UE, vizand cheltuielile agricole. In plus, regulile UE prevad masuri complete de contracarare a riscurilor in domenii precum securitatea alimentara, dar si in ceea ce priveste securitatea aviatica, in cazul Bulgariei. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.