Anousheh Ansari, prima turista spatiala si prima persoana care isi alimenteaza si citeste blogul pe orbita, a explicat, luni, dificultatile intampinate in realizarea igienei personale in imponderabilitate. "Ei bine, prietenii mei, trebuie sa va spun
Anousheh Ansari, prima turista spatiala si prima persoana care isi alimenteaza si citeste blogul pe orbita, a explicat, luni, dificultatile intampinate in realizarea igienei personale in imponderabilitate. "Ei bine, prietenii mei, trebuie sa va spun ca nu este un lucru usor sa pastrezi o buna igiena in spatiu!", exclama femeia de afaceri americana de origine iraniana, abordand un subiect "de care toata lumea" este interesata, dar despre care nimeni nu vorbeste.
Cele aproximativ 2000 de comentarii de la cititorii blogului deschis in ziua decolarii de pe cosmodromul rus de la Baikonur, Kazahstan, exprima emotie, admiratie si sunt pline de incurajari.
"Aici apa nu curge, ci pluteste", aminteste Ansari, dupa care explica faptul ca fiecare ocupant al Statiei Spatiale Internationale este echipat cu servetele umede si uscate si in momentul in care se spala pe dinti trebuie sa inghita spuma si nu sa o scuipe.
Fiecare dispune de o trusa de igiena, a ei fiind cea prevazuta pentru turistul japonez Daisuke Enomoto, caruia i s-a refuzat voiajul in spatiu din cauza unor probleme de sanatate, deci este echipata cu "un aparat de ras si multa spuma de ras, dar nu are nici un produs de machiaj".
Toata apa este reciclata, obiectele umede, inclusiv hainele imbibate de transpiratie sunt uscate, iar apa care se evapora din ele este colectata. "Unul dintre cosmonauti mi-a spus ca acum suntem <<ca fratii si surorile, este unic, pentru ca ne bem transpiratia unul celuilalt>>", a povestit turista.
Mai poetica este descrierea Terrei vazuta din racheta Soyuz TMA-9 la putin timp dupa decolare: "In sfarsit, am putut vedea Pamantul pentru prima data ... lacrimile au inceput sa-mi curga pe obraz (...) Este atat de frumoasa planeta asta, invartindu-se gratios, sub razele calde ale soarelui ... atat de linistita... atat de plina de viata... nici un semn de razboi, nici o frontiera, nici un semn de necazuri, doar frumusete pura".
Comentariile cititorilor vin in cea mai mare parte din SUA si Iran dar si din alte tari, fiind scrise in numeroase limbi straine, precum farsi, engleza, spaniola, suedeza, franceza. Ansari, care a studiat la Liceul francez din Teheran, inainte de a parasi tara natala la 16 ani, vorbeste curent franceza.
Blogul celui de-al patrulea turist spatial a fost deschis la putin timp dupa decolare. Ceilalti ocupanti de pe Statia Spatiala comunica prin intermediul postei electronice, dar nici unul dintre acestia nu si-a facut vreodata blog.
Ansari a decolat pe 18 septembrie si urmeaza sa se intoarca pe Pamant peste zece zile. Zborurile turistice in spatiu sunt organizate de compania ruso-americana Space Adventures si costa aproximativ 25 de milioane de dolari. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.