Statele Unite vor sprijini candidatura Ucrainei la NATO, in pofida deciziei noului premier de la Kiev de a sista eforturile de aderare la Alianta Nord-Atlantica. Anuntul a fost facut de administratia de la Washington, in urma discutiilor purtate de s
Statele Unite vor sprijini candidatura Ucrainei la NATO, in pofida deciziei noului premier de la Kiev de a sista eforturile de aderare la Alianta Nord-Atlantica. Anuntul a fost facut de administratia de la Washington, in urma discutiilor purtate de secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, pe marginea aderarii Ucrainei la NATO, cu ministrul de Externe de la Kiev, Boris Tarasiuk, in cadrul Adunarii Generale a ONU, informeaza Rompres. "Ea a reiterat ca Statele Unite sprijina candidatura Ucrainei de a se integra in institutiile euro-atlantice", a declarat un oficial din cadrul Departamentului de Stat dupa aceasta intalnire, referindu-se la posibila integrare in NATO a fostului stat sovietic. Oficialul american a precizat insa ca ritmul in care va evolua aceasta relatie va depinde de continuarea reformelor din Ucraina si de capacitatea Guvernului de la Kiev de a tine pasul. Premierul ucrainean Viktor Ianukovici a ignorat politica externa dusa pana acum de seful statului, anuntand, recent, ca Guvernul va lua "o pauza" in ceea ce priveste eforturile de aderare la NATO, invocand opozitia manifestata de opinia publica, dar si intentia Kievului de a-si mentine relatiile cu Moscova.
In replica, presedintele reformator Victor Iuscenko a spus ca decizia premierului este gresita si ar trebui revizuita. Exista insa semnale conform carora ucrainenii nu par prea incantati de aderarea tarii lor la NATO. Potrivit unui recent sondaj de opinie, in septembrie 2006 nivelul de incredere a scazut pana la nivelul de 21%, comparativ cu 39% cat se inregistra in iunie 2002. Daca in urmatoarele zile s-ar organiza un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO, 61% dintre repondenti ar vota impotriva aderarii si doar 20% - pentru, releva acelasi sondaj. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.