"Culorile francofoniei" la CEC
In aceasta dupa-amiaza la orele 18.00, la Palatul CEC din Capitala va fi vernisata expozitia "Les couleurs de la Francophonie" (Culorile francofoniei). O panza pictata (63 de metri lungime) si 63 de tablouri create de manuitori ai penelului, cu varste cuprinse intre 11 si 81 de ani, vor fi expuse in Holul Central pana pe 7 octombrie. Proiectul "Culorile francofoniei" are doua componente distincte: un moment creativ, urmat de o expozitie, unde pictorii invitati creeaza, expun si doneaza lucrarile lor dedicate valorilor Francofoniei; dezvoltarea unei actiuni umanitare si educative (pe parcursul a doi ani), avand in vedere tema Sommet-ului din acest an "Les technologies de l'information dans l'»ducation", in scopul dotarii cu echipament IT a unei scoli din tara noastra si a uneia dintr-o tara in curs de dezvoltare. Momentul creativ s-a desfasurat pe 23 septembrie. Atelierul a reunit elevi ai Liceului de Arta "Nicolae Tonitza" care au pictat o panza de 63 de metri lungime reflectand in imagini tema Sommet-ului. Studentii Universitatii de Arte Bucuresti, tinerii absolventi sau pictorii consacrati si maestrii penelului, realizand 63 de tablouri, printr-o diversitate de subiecte si stiluri. Acestia au creat o replica plastica a valorilor francofoniei. Un catalog in limba franceza, tiparit cu acest prilej, insoteste evenimentul. Ulterior se va edita un album Culorile francofoniei. (L.I.)
"Neintelegerea" din Amfiteatru
Un barbat revine acasa, dupa multi ani de absenta, in dorinta de a-si revedea si de a-si ajuta familia. Trage la hanul tinut de ai sai, ca simplu calator, fara a-si marturisi identitatea, curios daca va fi recunoscut de catre mama si sora sa sau va deveni si el fiul risipitor, intors incognito, victima celor doua femei, care, visand la o alta viata, asasinau, pentru a-i jefui, pe toti cei ce le treceau pragul. Pornind de la un "fapt divers" real, Albert Camus propune o nelinistitoare piesa despre radacinile neintelegerii. "Neintelegerea" este si titlul spectacolului a carui premiera va avea loc, de la orele 19.00, pe 29 septembrie, la Teatrul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti. Piesa face parte din ceea ce autorul insusi numea "ciclul absurdului", fiind o tragedie moderna a carei intriga se construieste in jurul unei neintelegeri, din dorinta de fericire sustinuta de o energie ce poate duce la crima. Regizorul Felix Alexa propune o analiza a absurditatii conditiei umane, aducand in scena actori precum Mariana Mihut, Irina Movila, Lamia Beligan, Mihai Calin si Matei Alexandru. Cunoscuta piesa de teatru are premiera in cadrul seriei de evenimente culturale "Bucarest Francophone" organizate in Capitala cu ocazia celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei. (L.D.)
Bumbut, in elita fotografilor
Printre castigatorii acestui an al celei mai prestigioase competitii pentru fotografii din toata lumea - International Photography Award - se afla si romanul Cosmin Bumbut. El a castigat premiul intai in sectiunea "Editorial", categoria "Other" cu imaginile realizate in inchisoarea Aiud si premiul trei in sectiunea "Special", categoria "Turism" cu seria intitulata "Transit". Bumbut a mai primit 12 mentiuni speciale pentru alte fotografii semnate de el in cursul acestui an. Ca urmare a succesului inregistrat (este unul dintre fotografii cu cele mai multe premii si mentiuni in concurs), fotografiile sale au fost alese sa faca parte dintr-o expozitie intineranta, intitulata "Best of Show", care va fi deschisa la Londra, pe 6 octombrie. In aceeasi competitie au mai fost premiati Nadav Kander, Howard Schatz, Laureen Greenfield, Zena Holloway. Cosmin Bumbut este absolvent al Facultatii de Teatru si Film, sectia Imagine (1997) si este unul dintre cei mai apreciati si mai cunoscuti fotografi romani. Fotografiile sale se afla in colectii private din Romania, Statele Unite, Olanda, Luxemburg, Franta sau Belgia. Supranumita Oscarurile fotografiei, International Photography Award (IPA) este considerata cea mai prestigiuasa competotie de profil din lume si premiaza fotografii din sectiuni diverse de la publicitate, pana la editorial sau natura. (L.D.)