Presa din intreaga lume a descris intalnirea oficiala dintre secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, si cei 25 de ministri de Externe din UE, desfasurata, saptamana trecuta, la sediul Adunarii Generale a ONU, drept una cordiala. In spatele usilor inchise, insa, discutiile asupra terorismului au degenerat intr-o disputa in toata legea. Metodele aplicabile in directia combaterii terorismului, care au fost discutate in particular de catre Rice si ministrul finlandez de Externe, Erkki Tuomioja, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, au evidentiat existenta unor tensiuni transatlantice. Conform declaratiilor unui participant la discutii, divergentele au inceputut la finalul intalnirii, cand Tuomioja a afirmat ca ministrii trebuie sa fie intrebati daca au discutat despre inchisorile secrete ale CIA si extradarile extraordinare catre state care practica tortura. Cum subiectul nu figura pe agenda oficiala a discutiilor, ministrul finlandez a sugerat ca toti participantii ar trebui sa fie de acord cu faptul ca problema nu a fost discutata. Potrivit aceleiasi surse, citata de Mediafax, Rice a afirmat ca toate statele trebuie sa continue lupta impotriva terorismului, amintind ca dejucarea, recent, in Marea Britanie, a unui complot terorist, vizand curse transatlantice, demonstreaza persistenta amenintarii.
Confruntare "privata" americano-finlandeza
Discutiile au continuat sub forma unui meci de ping-pong verbal, intre Rice si Tuomioja. "Toti suntem de acord cu necesitatea luptei impotriva terorismului, insa trebuie sa facem in asa fel incat acest lucru sa nu sporeasca pe viitor numarul actelor teroriste", a replicat Tuomioja. "Haideti sa ne preocupam de cei care incearca sa ne ucida in prezent si sa lasam, discutiile despre viitor pentru alta data", a ripostat, la randul sau, Rice. "Viitorul este astazi aici cu noi", a raspuns insa Tuomioja. Diplomatia finlandeza a refuzat sa comenteze schimbul de replici, explicand ca discutia a avut caracter privat. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a declarat ca Rice fusese pregatita sa discute subiectul trecut pe agenda de catre Tuomioja, la incheierea intalnirii.
Agitata conversatie privata s-a desfasurat dupa o saptamana in care conditiile privind interogarea suspectilor de terorism au fost principalul subiect in Statele Unite, marcat de opozitia dintre George W. Bush si mai multi senatori republicani, care sunt impotriva torturii si a folosirii in tribunalele militare a dovezilor secrete. Trebuie reamintit ca Bush a confirmat, la inceputul acestei luni, in septembrie interogarea, de catre CIA, a unor suspecti Al-Queda in locatii secrete. El nu a precizat, insa, pozitia acestor locatii. (I.C.)