Interzis in centrul Capitalei
Circulatia auto este interzisa, in centrul Bucurestilor, pe tot parcursul sommetului Francofoniei. Astfel, in perioada 27-29 septembrie, masinile nu au voie pe traseul Sos. Kiseleff - Calea Victoriei - Bd. N
Interzis in centrul Capitalei
Circulatia auto este interzisa, in centrul Bucurestilor, pe tot parcursul sommetului Francofoniei. Astfel, in perioada 27-29 septembrie, masinile nu au voie pe traseul Sos. Kiseleff - Calea Victoriei - Bd. Natiunilor Unite, si nici in zona Palatului Parlamentului, delimitata de Str. Izvor - P-ta Arsenalului - Calea 13 Septembrie - Bd. Libertatii - Bd. Unirii, pana la intersectia cu Bd. IC Bratianu. De asemenea, in data de 28 septembrie, intre orele 16.00-23.30, este interzisa circulatia auto intre Bd. Regina Elisabeta - Bd. Eroilor Sanitari - Bd. Gh. Marinescu - Sos. Cotroceni - Bd. Geniului - Sos. Pandurilor, pana la intersectia cu Str. D. Bagdasar. Totodata, a fost realizat un culoar unic de deplasare a coloanelor oficiale pe parcursul DN1 - Sos. Bucuresti - Ploiesti.
De asemenea, in Piata Constitutiei a fost amenajata o parcare pentru autovehiculele din componenta delegatiilor oficiale, in perioada 23-29 septembrie. Administratia Strazilor are sarcina de a ridica vehiculele stationate neregulamentar pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale si de a le transporta in zone din apropiere, aflate in afara acestor trasee.
Bucurestenii, amanati de primarii
Sommetul Francofoniei a modificat perioada platilor la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului-Sector 1 din Capitala. Astfel, Serviciul Venit Minim Garantat anunta ca va acorda ajutoarele sociale pentru familiile fara venit sau cu venit mic in zilele de 21, 22 si 25 septembrie, in loc de 25,26, 27 septembrie. Ajutoarele sociale aferente lunii august, conform legislatiei in vigoare, vor putea fi ridicate de la casieria DGASPC Sector 1, situata pe Bd. Maresal Averescu nr. 17, intre orele luni-joi 13.00-15.00, si vineri intre orele 12.00-13.00.
Amanari s-au anuntat si pentru cetatenii programati sa depuna dosarele de locuinta in Cartierul Brancusi. Primaria Sectorului 6, prin Serviciul Repartizare, Reglementare Spatiu Locativ si cu alta destinatie, informeaza cetatenii care detin bonuri de ordine pentru depunerea dosarelor in vederea obtinerii unei locuinte cu chirie in Cartierul "Constantin Brancusi" ca, in zilele de 27, 28 si 29 septembrie nu se lucreaza. Persoanele in cauza sunt asteptate incepand de luni, 2 octombrie.
Edilii de garda la Sommet
Cu ocazia Sommetului Francofoniei, primarul Liviu Negoita a aprobat un plan de masuri pentru salubrizarea si igienizarea zonei centrale a Sectorului 3, angajatii Rosal Grup lucrand in trei schimburi, inca din 8 septembrie. Pentru prevenirea incidentelor, s-au demontat cosurile de gunoi si s-au evacuat containerele de 1,1 mc. din zonele Calea Victoriei si Regina Elisabeta, conform normelor de securitate impuse pentru un astfel de eveniment international. Printr-o dispozitie emisa de Adrian Inimaroiu, edilul Sectorului 4, in perioada Sommetului va fi interzisa comercializarea bauturilor alcoolice in toate unitatile ce practica comert cu amanuntul in urmatoarele zone: intersectia Calea 13 Septembrie - B-dul Libertatii, B-dul Libertatii - Rond Cosbuc, Calea Rahovei - B-dul Libertatii, B-dul Unirii - B-dul Regina Maria, Str. Danielopol - Str. Poenaru Bordea, Hotelul Horscop (B-dul Dimitrie Cantemir nr. 2 A, "Casa Bucur" (Poenaru Bordea nr. 2), Liceul "Ion Creanga". La nivelul Primariei Sectorului 4, in perioada Sommetului va fi asigurata permanenta in toate directiile, iar ofiterul de serviciu va raspunde la numarul de centrala 335.92.30. Politia Comunitara din Sectorul 4 isi va intensifica activitatea si va avea pregatita permanent o echipa de interventie. Astfel, la asigurarea ordinii si linistii publice va participa un efectiv de 49 de inspectori si agenti comunitari (patrule pedestre si auto), dispusi in 12 puncte cuprinse atat in spatiile de siguranta, cat si pe culoarele de deplasare. Primaria Sectorului 2 anunta ca va desfasura un program de lucru normal cu publicul, intre orele 08.00 - 16.30: Directia de Evidenta a Persoanelor - serviciile de nasteri, decese si casatorii - telefon 252.02.49, precum si Serviciile de Evidenta Persoanelor, pentru actele de identitate de la cele patru sectii de politie; Directia Investitii si Servicii Publice - pentru orice avarii in retelele edilitare - telefon 209.60.26; Politia Comunitara - pentru asigurarea ordinii si linistii publice - Tel Verde 0800.800.772; Centrul de Relatii cu Publicul - telefon 209.62.82; Administratia Domeniului Public - telefon - 253.13.02; Directia Venituri Buget Local - in program on-line. (M.S.)
Basescu, vedeta Francofoniei
Presedintele Romaniei a dezvelit statuia lui Charles de Gaulle
Presedintele Traian Basescu a dezvelit, ieri, statuia generalului Charles de Gaulle amplasata in piata cu acelasi nume din Bucuresti, apreciind ca "are ceva din importanta, din grandoarea, din severitatea, dar si din exigenta aceluia care a fost unul din marii oameni de stat ai Europei". La ceremonie a participat si Bertrand Delanoe, primarul orasului Paris, sosit in Romania cu ocazia celei de-a XXVI-a Adunari Generale a Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni. Alaturi de cei doi au mai fost prezenti Adriean Videanu, primarul general al Bucurestiului, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, precum si primari din marile orase francofone.
Amplasata la intrarea in Parcul Herastrau, statuia este opera sculptorului Mircea Spataru, si il reprezinta pe Charles de Gaulle coborand cateva trepte spre piata care-i poarta numele. Realizata din bronz, lucrarea are o inaltime de 4,6 metri si este plasata pe un soclu tot din bronz, cu o inaltime de peste un metru. In greutate de sapte tone, statuia a costat circa 1,13 milioane lei (11,3 miliarde lei vechi), finantarea ei fiind asigurata de Ministerul Culturii si de Primaria Capitalei. Charles de Gaulle (1890-1970) a devenit in 1940 sef al Guvernului francez de exil din Londra, in 1945 a fost ales prim-ministru de catre Parlamentul francez, in 1958 a fost ales presedinte al Frantei, pastrandu-si postul dupa alegerile din 1965 si retragandu-se din functie pe 28 aprilie 1969.
La o ora dupa inaugurarea monumentului a avut loc intalnirea bilaterala dintre primarul general Adriean Videanu si primarul orasului Montreal, Gerald Tremblay. Cei doi edili au facut schimb de cadouri: Videanu i-a oferit omologului sau o colita cu timbre emise special cu ocazia Anului Francofoniei - ce reproduc o statueta apartinand perioadei neolitice, cunoscuta sub numele de "Ganditorul de la Hamangia", grafica timbrelor fiind completata cu logo-ul si culorile emblematice ale Francofoniei -, iar Tremblay i-a intors gestul cu o statueta din marmura canadiana, reprezentand un luptator, sculptata de eschimosi.
La ora 17.50, primarul general al Capitalei impreuna cu ambasadorul Frantei la Bucuresti l-au intampinat pe presedintele Traian Basescu in Piata Montreal, de unde au mers pe jos la Centrul de Conferinte World Trade Center, pentru a deschide cea de-a XXVI-a Adunare Generala a Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni (AIPF). Daca anul acesta tema reuniunii este "Orasul si educatia cetateneasca", anul trecut, la Antananarivo, s-a dezbatut problematica legata de "Oras si microfinantare", iar la adunarea generala din 2004, desfasurata la Ouagadougou, s-a discutat despre "Rolul si mijloacele oraselor in dezvoltarea durabila si solidaritatea". (Magda SEVERIN)
Minivacanta pentru elevii bucuresteni
Elevii bucuresteni au o minivacanta de trei zile, incepand de astazi. Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca orele pierdute vor fi recuperate saptamanile urmatoare, in zilele de sambata. Nu toti elevii vor avea, insa, liber in perioada Sommetului, cateva licee organizand diverse actiuni prilejuite de acest eveniment. Astfel, elevii Liceului Teoretic "Ion Creanga" si ai Colegiului National "Mihai Viteazul" vor participa la lansarea a doua proiecte de infratire cu scoli similare din Canada. Astfel, Liceul Teoretic "Ion Creanga" va semna un protocol in acest sens cu Scoala secundara Clement - Cormier din Bouctouche, Nouveau Brunswick, Canada. La manifestare vor participa oficialitati canadiene - prim-ministrii din Quebec si Nouveau Brunswick, precum si reprezentanti ai conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Primariei si Prefecturii Capitalei, elevi si parinti. Colegiul National "Mihai Viteazul" va lansa, tot astazi, proiectul de parteneriat cu Scoala Internationala din Laval, Quebec - Canada. Si la aceasta actiune vor participa premierul provinciei Quebec si ambasadorul statului canadian, reprezentanti ai conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii, ai Primariei Capitalei, precum si elevi si cadre didactice din liceu. In timpul celor doua evenimente se va realiza legatura video intre localitatile din Romania si cele din Canada. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.