Nu doar statele occidentale conteaza in dezbaterea privind accesul pentru muncitorii romani si bulgari. Tarile est-europene nu se grabesc nici ele sa adopte politica portilor deschise. Din grupul tarilor din fostul bloc estic care au aderat la Uni
Nu doar statele occidentale conteaza in dezbaterea privind accesul pentru muncitorii romani si bulgari. Tarile est-europene nu se grabesc nici ele sa adopte politica portilor deschise.

Din grupul tarilor din fostul bloc estic care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, nimeni nu se grabeste sa primeasca neconditionat forta de munca ce va veni din Bulgaria si din Romania, relateaza publicatia EUObserver. Doar Estonia a anuntat o deschidere totala, in vreme ce Letonia, Lituania, Polonia si Cehia s-au aratat doar favorabile unei solutii similare.
MOTIVATII. Lituania pleaca de la premisa ca toti europenii trebuie sa aiba parte de tratament egal din partea statelor membre. Polonia considera ca deschiderea pietei muncii este ""o obligatie morala"", in vreme ce Ungaria apreciaza ca trebuie sa manifeste prudenta din cauza nivelului ridicat al ratei somajului la granita cu Romania. Bratislava inca evalueaza posibilul impact al ambelor decizii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.