Mircea Sandu declara acum cateva zile, intr-o conferinta de presa organizata in pripa, dupa acuzatiile dure lansate de Gigi Becali la adresa sa, ca nu poate interveni in scandalul arbitrajelor, fiindca CCA este autonoma si cerea interventia Procuraturii. Ieri a demonstrat insa ca, daca vrea, poate sa-si impuna pozitia, una la care a avut un aliat de nadejde pe Dumitru Dragomir, seful LPF. In Comitetul Executiv de ieri, sefii fotbalului au stricat semnificativ clica de la Comisia Centrala a Arbitrilor. Astfel, dintre cei 13 care aruncau vina unul pe altul la scandaluri, au ramas doar sapte, in urmatoarea alcatuire: Gheorghe Constantin - presedinte, Marcel Lica - vicepresedinte, Nicolae Grigorescu, Nicolae Rainea, Ioan Igna, Vasile Avram si Constantin Gheorghe - membri. Gheorghe Constantin, Marcel Lica si Nicolae Grigorescu vor forma Biroul Executiv al CCA.
Au iesit din "schema" Mircea Nesu, caruia i-a fost aprobata de acum cererea de retragere din iarna, Mircea Salomir, Dan Lazarescu, Gheorghe Moise si Cornel Sorescu, acestia primind functii de decor, adica formarea unui corp al instructorilor ce va desfasura activitate in teritoriu. Un anunt de maxima importanta a fost facut chiar de Constantin Gheorghe, seful CCA, care a admis ca la meciurile considerate importante se va apela la brigazi de arbitri din strainatate, fara a preciza care vor fi criteriile de desemnare a acestor intalniri.
Observatorii-supervizori, "un fel de militieni"
O alta lovitura data sistemului a fost excluderea tuturor observatorilor care au copii activi in arbitraj, in aceasta categorie intrand zece persoane: Patritiu Abrudan, Vasile Avram, Gheorghe Constantin, Mircea Salomir, Cornel Sorescu, Aron Huzu, Ioan Igna, Constantin Gheorghe, Ion Constantinescu si Tudor Constantinescu. Mai mult, s-a inventat si functia de "observator-supervizor", pe care o vor avea persoane cu functie inalta in FRF: Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Ionut Lupescu, Adalbert Kassai, Patritiu Abrudan, in timp ce presedintele acestui corp va fi Gheorghe Constantin. "Acestia ii vor superviza pe toti cei sase oficiali de la meci, iar el va sanctiona si observatorii si arbitri. Daca va vedea ca observatorul miroase a alcool, acesta va raspunde. Cine greseste de acum inainte va plati, pana acum s-a facut ca plateste", a spus Dragomir, completat de Sandu: "vom fi un fel de militieni". La recomandarea presedintelui LPF, Dumitru Dragomir, s-a propus sa se mai tina un examen, urmand ca cinci arbitri sa promoveze in B, iar zece in C. Aceasta propunere va fi dezbatuta de CCA. Dragomir a promis continuarea reformelor din arbitraj. "In iarna va avea loc o revizuire completa a lotului A de arbitri si se va dezbate promovarea tinerilor de perspectiva care sa fie pregatiti de instructori dintre cei care nu mai fac parte din lista de observatori", a declarat Dragomir. Presedintele LPF a mai dezvaluit alte masuri menite sa imbunatateasca arbitrajele si atmosfera pe stadioane. "Nici un observator nu mai are voie la pauza sa intre in cabina arbitrilor pentru a-i influenta. De asemenea, a fost adusa o modificare la articolul 70, punctul 3, prin care se va interzice afisarea de bannere, afise si alte inscriptii ale galeriilor la adresa echipelor rivale", a afirmat Dragomir. Tot legat de fani, Dragomir a anuntat ca grupurilor organizate care fac pagube in tribune la va fi interzis accesul pe viitor in vreo arena.
Pentru suturile lui Mititelu va plati Craiova
O alta decizie importanta luata ieri in Comitetul Executiv a fost aceea ca patronii si alti oficiali care se balacaresc prin presa si prin emisiuni televizate sa fie pedepsiti prin depunctarea echipelor lor.
Pana acum, acestia erau suspendati si amendati, ceea ce nu-i afecta cu absolut nimic, cel mai concret exemplu fiind cel al Stelei, unde numai Valeriu Argaseala este nesanctionat de FRF si LPF. "Pe langa sanctionarea din regulament, clubul va fi penalizat cu trei puncte. Sper ca din acest punct de vedere semnalul de alarma sa fie inteles de toata lumea, iar comisiile sa puna aplicare ce este prevazut in regulament, pentru ca altfel ajungem la anarhie", a precizat Mircea Sandu. Nasu' a afirmat ca repetarea incidentelor de la partida Universitatea Craiova - Poli Iasi, din etapa a 7-a a Ligii I, cand Adrian Mititelu a intrat in cabina arbitrilor si i-a lovit pe doi dintre acestia, va duce, de asemenea, la depunctarea gruparilor implicate. "Nu gaseam un termen pentru teren neutru. La Liga I terenurile sunt licentiate. Daca suporterii creeaza incidente, se va juca pe teren propriu, dar cu portile inchise. Daca se va mai repeta ca in incidentul lui Mititelu, clubul va fi depunctat de la 3 la 6 puncte, pentru ca spectatorii nu au gresit cu nimic. Daca meciul nu va putea fi reluat din cauza jucatorilor, acelasi lucru se va intampla", a completat Sandu. Mai in gluma, mai in serios, Dumitru Dragomir a afirmat ca a facut o eroare atunci cand a decis revenirea la sistemul competitional cu 18 echipe. "Am facut o greseala. Faptul ca sunt 18 echipe si retrogradeaza patru, iar cinci se duc in cupele europene nu credeam ca o sa creeze astfel de razboaie. Am facut cel mai bun lucru care se putea face pentru insanatosirea fotbalului. Majoritatea celor care a facut galagie ca a fost furata de arbitrii, a fost ajutata", a completat presedintele LPF. (B.G.)