Adrian Nastase s-a prezentat si ieri la DNA pentru a continua sa studieze dosarul Zambaccian. Fostul premier a declarat, inainte de a intra in sediul Directiei Nationale Anticoruptie, ca a venit sa sarbatoreasca cu procurorii Raportul de tara. "Iata
Adrian Nastase s-a prezentat si ieri la DNA pentru a continua sa studieze dosarul Zambaccian. Fostul premier a declarat, inainte de a intra in sediul Directiei Nationale Anticoruptie, ca a venit sa sarbatoreasca cu procurorii Raportul de tara. "Iata ca am izbandit. Impreuna cu oamenii, alaturi de ei, impreuna cu procurorii DNA. Raportul de tara de azi (n.r. - ieri) consfinteste progresele din justitie", a spus Nastase. Acesta a precizat ca reusita din aceste zile, pe plan european, este o continuare a eforturilor incepute in 2002, pe vremea cand el era premier, si a subliniat faptul ca acest rezultat este rodul eforturilor conjugate ale guvernarilor succesive. Adrian Nastase a afirmat ca i se pare un paradox ca in ziua in care se prezinta Raportul de monitorizare sa fie la DNA, avand in vedere ca decizia privind intrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE) a fost luata in 2002, in perioada in care ocupa functia de prim-ministru.
Joc murdar
Pe de alta parte, Nastase si-a aratat satisfactia fata de decizia luata, cu o zi in urma, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul privind renovarea Muzeului de Arta Contemporana, care i-a admis contestatia si a trimis dosarul la Judecatoria Sectorului 5. "Asa cum am facut sa dispara termopanele din dosarul Zambaccian, iata ca au disparut si termopanele de la Casa Poporului, respectiv de la Muzeul de Arta Contemporana", a aratat ex-presedintele PSD, care a apreciat ca demersul Ancai Petrescu, reclamanta in cauza, a fost "un joc murdar". In ceea ce priveste dosarul de la DNA, Adrian Nastase a declarat ca nu sta sa citeasca toate declaratiile muncitorilor sau ale soferilor care asigurau transportul materialelor publicitare, spunand ca doar va rasfoi acest material de urmarire penala.
Tinta evidenta
La iesirea de la DNA, fostul premier a precizat ca in dosarele sale a existat un mecanism foarte clar pornit cu o tinta evidenta. "Vom vedea cat de clara era tinta pentru ca daca intr-o alta zi istorica pentru romani, la 24 ianuarie 2006, apare un autodenunt din partea unui salariat de la Conimpuls, veti vedea ca deja in 25 ianuarie, la numai o zi, erau facute citatiile pentru nu stiu cate persoane, erau stranse dosarele de contabilitate, erau trimise si chemat consulul Paun din China si asa mai departe", a spus Adrian Nastase. El sustine ca mestesugul procurorilor a fost sa inceapa "nu stiu cate" dosare in acelasi timp, pe acte premergatoare, in conditiile in care se stie ca avocatii sai nu puteau participa la actele respective de cercetare si de ancheta. Conform fostului lider PSD, procurorii au aplicat ulterior "tactica" conexarii la dosarul principal a anumitor aspecte din celalalt dosar. "Asa se face ca din dosarul initial Zambaccian au plecat termopanele si au intrat afisele", a mai declarat Adrian Nastase.
Campanie de succes
Referindu-se la declaratia data de Miron Mitrea in fata procurorilor anticoruptie si care a fost publicata de "Cotidianul", Adrian Nastase a spus ca nu are idee cum a ajuns aceasta depozitie in posesia respectivului ziar. "Pe mine m-a interesat o singura chestiune. Am comentat-o fara sa existe textul din Cotidianul. V-am spus inainte de un anumit aspect politic care m-a deranjat si pe care il afirm din nou. In ce priveste derularea campaniei electorale, sper ca Miron Mitrea, pentru viitoarea campanie, va face el campania asa cum crede ca trebuie sa se desfasoare. Eu am organizat-o impreuna cu o mare parte din colegii mei si care pot sa explice ca a existat o singura campanie electorala organizata impreuna pentru prezidentiale si pentru parlamentare si rezultatele s-au vazut", a spus ex-liderul PSD. El a adaugat ca, in orice caz, faptul ca a luat, in primul tur al campaniei prezidentiale, cu 8% mai mult decat Traian Basescu si mai multe sute de mii de voturi decat PSD dovedeste ca "acea campanie a fost de succes". Adrian Nastase sustine ca acestea sunt probleme pe care le poate clarifica, dar nu la DNA, cu procurorii anticoruptie, si crede ca nici Miron Mitrea nu ar trebui sa faca acest lucru. "Eu cred ca in perioada de dupa alegeri au aparut tensiuni in interiorul partidului si pe fondul reasezarilor legate de noua conducere a partidului, reorientarile respective au dus in final inclusiv la strategiile acestea individuale de supravietuire", a afirmat Nastase.
La Directia Nationala Anticoruptie s-au prezentat, ieri, si sotia fostului premier, Dana Nastase, precum si Irina Jianu.
Procurorii, din nou in Zambaccian
Procurorii anticoruptie au descins, ieri, din nou, la imobilul lui Adrian Nastase din strada Zambaccian. De aceasta data nu a fost vorba insa despre nici o perchezitie. Anchetatorii au desigilat unul dintre seifurile aflate in apartamentul lui Andrei Nastase, fiului fostului premier, care fusese sigilat cu ocazia perchezitiilor din luna februarie. Actiunea de ieri a procurorilor a avut loc dupa ce, in ultimele sase luni, Adrian Nastase a solicitat de mai multe ori desigilarea seifului. De altfel, ex-presedintele PSD preciza, saptamana trecuta, ca exista inca, in apartamentele unor vecini de-ai sai, seifuri care nu au fost desigilate de catre procurori. In opinia fostului premier, acest lucru demonstreaza ca ancheta nu este inca incheiata. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.