Obligatiunile emise in lei de Banca Mondiala ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in circa doua saptamani, potrivit reprezentantilor societatii de brokeraj Intercapital Invest, care a intermediat operatiunea impreuna cu ABN A
Obligatiunile emise in lei de Banca Mondiala ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in circa doua saptamani, potrivit reprezentantilor societatii de brokeraj Intercapital Invest, care a intermediat operatiunea impreuna cu ABN Amro Bank. Banca Mondiala a vandut prin oferta publica obligatiuni in valoare totala de 525 de milioane de lei noi (circa 150 de milioane de euro). Va plati o dobanda de 6,5% pe an pana in 2009. Cererea a fost cu 21% mai mare decat oferta. Majoritatea titlurilor (77%) au fost subscrise de investitori romani. Cu toate ca au cumparat mai putin de 1% din valoarea emisiunii, 50% din totalul ordinelor plasate in piata au fost ale persoanelor fizice.
PREMIERA. Banca Mondiala este primul emitent de valori mobiliare strain la BVB. Evenimentul este important cu atat mai mult cu cat Banca Mondiala prefera, de regula, sa-si listeze titlurile la Bursa din Luxemburg. Emisiunea de obligatiuni ""va face piata de capital mult mai activa si va stimula si alti emitenti internationali"", a declarat Martin Bakelaar, director la ABN AMRO Bank. ""Succesul BM este un mesaj important catre toate companiile din Romania"", a spus Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Mai mult, insa, tranzactiile cu obligatiunile BM la BVB ar putea incuraja si Ministerul Finantelor (MFP) sa ii urmeze exemplul. MFP nu s-a mai imprumutat de un an de pe piata interna, motivand ca are excedent bugetar. Refuzand sa refinanteze datoriile vechi cu emisiuni noi de titluri, statul plateste anual dobanzi duble fata de cea platita de pilda de primaria Bucurestiului, pentru propriile obligatiuni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.