Libanul nu va participa la sommet-ul Francofoniei, care se va desfasura la Bucuresti in perioada 28-29 septembrie, deoarece presedintelui Emile Lahoud (foto) nu i-a fost adresata nici o invitatie, a anuntat marti presedintia Libanului, intr-un comuni
Libanul nu va participa la sommet-ul Francofoniei, care se va desfasura la Bucuresti in perioada 28-29 septembrie, deoarece presedintelui Emile Lahoud (foto) nu i-a fost adresata nici o invitatie, a anuntat marti presedintia Libanului, intr-un comunicat citat de Mediafax. "Libanul nu va participa la sommet-ul Francofoniei, deoarece nici o invitatie nu i-a fost adresata presedintelui Republicii, conform regulilor in vigoare", se arata in comunicatul presedintiei. "Prezenta oricarui oficial libanez, de orice nivel, va fi considerata o prezenta in nume propriu si nu va reprezenta statul libanez", adauga textul. "Este profund regretabil ca presedintele roman (Traian Basescu) a cedat presiunilor directe exercitate de presedintele francez Jacques Chirac si nu a adresat o invitatie sefului statului libanez, contrar uzantelor si cutumelor internationale", afirma presedintia Libanului.
Beirut: Basescu i-a cedat lui Chirac
"Romania ar fi trebui sa respecte regulile, dar din pacate ea a cedat presiunilor presedintelui Chirac care actioneaza in virtutea motivelor personale, fara a tine cont de stransele relatii franco-libaneze", continua comunicatul. Presedintele libanez este boicotat de tarile occidentale, care nu il considera legitim. Chirac era un prieten al fostului premier libanez Rafic Hariri, asasinat in februarie 2005, in perioada in care Siria isi exercita tutela asupra Libanului, informeaza Mediafax. Adresarea de catre presedintele Traian Basescu a invitatiei de a participa la Sommet premierului libanez Fouad Siniora si nu presedintelui Emile Lahoud a dus la un scandal diplomatic in luna iunie. Siniora a regretat, intr-un comunicat, absenta Libanului de la reuniunea la nivel inalt. "Absenta Libanului la sommet reprezinta o pierdere morala si politica", a afirmat el. "I-am multumit presedintelui roman pentru invitatie si am decis trimiterea ministrului Culturii, Tarek Mitri, in calitate de reprezentant al meu personal la aceasta mare manifestatie", a adaugat Siniora. Beirutul, care a fost grav afectat de atacul Israelului asupra sa, a gazduit sommet-ul Francofoniei in 2002. Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) cuprinde 53 de state si guverne membre si zece observatori.
Chisinaul, absent nemotivat
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca inca spera intr-o participare a Libanului la Sommetul Francofoniei din 28-29 septembrie, desi nu s-a primit nici o confirmare in acest sens de la Beirut. "Nu dorim sa ne angajam intr-o polemica", a declarat la Paris purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe, Jean-Baptiste Mattei, intr-o conferinta de presa.
Nici presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin, reatras in ultimul timp in spatiul CSI, nu confirmase pana ieri participarea la sommet-ul Francofoniei iar Republica Moldova nu a fost reprezentata de ministrul de Externe, ieri, la reuniunea ministeriala. Seful diplomatiei romane, Mihai Ungureanu, a refuzat sa comenteze motivele absentei omologului sau moldovean. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.