Elvetia. O tara prospera, unde fiecare om de afaceri instarit are propriul buncar, secretul bancar este protejat cu limba de moarte, iar populatia locala nu-i inghite pe imigranti. Elvetienii au trei limbi oficiale - germana (vorbita de 63,7% din p
Elvetia. O tara prospera, unde fiecare om de afaceri instarit are propriul buncar, secretul bancar este protejat cu limba de moarte, iar populatia locala nu-i inghite pe imigranti. Elvetienii au trei limbi oficiale - germana (vorbita de 63,7% din populatie), franceza (vorbita de 20,4%) si italiana (vorbita de 6,5%), conform bazei de date a CIA. Elvetienii au participat la doua referendumuri pentru a-si exprima opinia in legatura cu drepturile azilantilor si densitatea imigrantilor.
PARLEZ-VOUS FRANIAIS? Elvetia este astazi reprezentata la Bucuresti, la reuniunea la nivel inalt a tarilor francofone, de presedintele sau, Moritz Leuenberger. El a fost primit ieri la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu, pe care de bine, de rau l-am auzit spunand cateva cuvinte in franceza in urma cu cateva zile la dezvelirea statuii lui De Gaulle din Bucuresti.
Dialogul Leuenberger-Basescu s-a purtat bilingv. Nu francezo-roman, cum ne-am fi asteptat - Leuenberger fiind invitat la Sommet-ul Francofoniei, ci germano-roman - prin intermediul a doi interpreti. (Ca presedintele Elvetiei nu a vorbit in franceza nu ne alarmeaza. Sunt atatea tari prezente la Sommet ale caror delegatii abia daca leaga doua vorbe intr-o limba straina, exclus franceza.)
Declaratiile de presa au fost extrem de serioase si de exacte. Cei doi au abordat spinoasa problema a imigrantilor romani, care, conform presei europene, sunt pe cale ""sa cucereasca"" continentul. Au vorbit si despre recenta confirmare a intrarii Romaniei in Uniune, dar si despre acordurile bilaterale si finantarile nerambursabile in valoare de 170 de milioane de franci elvetieni de care a beneficiat Romania din 1996 pana in prezent. Oficialii au abordat teme legate de politica si securitatea din regiune si solutiile alternative pentru aprovizionarea cu energie a Europei, situatia de securitate din Orientul Mijlociu. (Anca Aldea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.