Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR) acuza Ministerul Finantelor ca nationalizeaza serviciile de contabilitate si consultanta fiscala, prin emiterea Ordonantei de aprobare a Regulamentului referitor la infiintarea Camerei Consultantilor Fiscali. Documentul mentionat prevede ca, in desfasurarea independenta a activitatii, firmele de consultanta si consultantii fiscali au obligatia sa puna la dispozitia organelor de control ale Camerei toate documentele privind activitatea profesionala. Potrivit art. 66 din Regulament, consultantii fiscali trebuie sa isi desfasoare activitatea profesionala cu respectarea confidentialitatii asupra informatiilor primite de la client. Camera are acces la aceste informatii, cu conditia respectarii confidentialitatii. Articolul 86 mentioneaza ca activitatea Camerei se desfasoara sub supravegherea Ministerului Finantelor, fara atingerea independentei Camerei ca organizatie profesionala, astfel incat consultanta fiscala sa corespunda normelor si standardelor internationale.
"Prin reglementarile in cauza au fost lezate interesele celor peste 45.000 de experti contabili si contabili autorizati care obtin 20% din venituri din activitatea de consultanta fiscala. In fapt, este vorba despre o confiscare a unor atributii apartinand unui grup in favoarea intereselor altui grup, insa nu prin metode concurentiale, ci prin act administrativ. Cum grupul favorizat este pus sub controlul si administrarea Ministerului Finantelor, masura echivaleaza cu o nationalizare a serviciilor efectuate, in prezent, la noi ca peste tot in lume, de sectorul privat", se arata intr-o scrisoare de protest a CECCAR. Potrivit sursei citate, reglementarea mentionata creeaza un monopol de stat si va determina scaderea dramatica a activitatii de consultanta. Contabilii afirma, de asemenea, ca nu este normal ca o institutie (n.r.- Ministerul Finantelor) sa emita reglementari fiscale, sa stabileasca impozite si apoi sa acorde consultanta.
"Este stiut ca pe axa Fisc-contribuabil trebuie sa apara o persoana neutra, independenta de ambele parti, care sa asigure: contribuabilul ca nu va fi obiect al abuzurilor si Fiscul ca respectivul contribuabil respecta legea", arata CECCAR. In aceste conditii, contabilii avertizeaza ca exista riscul aparitiei unor hartuiri fiscale, a coruptiei si evaziunii si solicita Executivului retragerea ordonantei mentionate. Potrivit sursei citate, activitatile de consultanta, consiliere si asistenta fiscala constituie apanajul profesiei contabile.
La un seminar desfasurat recent, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, a aratat ca astfel de camere ale consultantilor fiscali sunt peste tot in lume, iar la nivel european exista o camera europeana a consultantilor.
Consultanti numai prin concurs
Doica a mentionat ca propunerea Finantelor este ca, la prima selectie de consultanti sa se poata inscrie doar persoanele care au contribuit la elaborarea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala, avand in vedere ca analiza celor inscrisi este realizata de o comisie ministeriala formata din numai trei membri. Ulterior, cei selectati vor fi autorizati de minister sa organizeze in teritoriu examene pentru obtinerea statutului de consultant pentru un numar de cel putin 1000 de persoane care sa poata constitui Camera Consultantilor Fiscali. Doica a precizat ca obtinerea autorizarii de la Finante nu inseamna primirea automata a statutului de consultant. Potrivit sursei citate, dupa constituirea Camerei, spre sfarsitul lunii noiembrie, aceasta va organiza examene care va oferi celor care le promoveaza calitatea de consultant fiscal. CCF asigura organizarea, coordonarea si autorizarea activitatii de consultanta fiscala in Romania.