Doctorul Sorin Oprescu si-a exprimat ieri, in numele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), nemultumirea fata de recenta decizie a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, "de a desfiinta anumite specialitati medicale, sub pretextul ca
Doctorul Sorin Oprescu si-a exprimat ieri, in numele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), nemultumirea fata de recenta decizie a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, "de a desfiinta anumite specialitati medicale, sub pretextul ca UE o cere". Si aici s-a facut referire la oncologie - unde "chiar daca se moare pe capete de cancer, diagnosticat in cele mai multe cazuri in faze avansate, Nicolaescu desfiinteaza specializarea si ii trimite pe medici la recalificare". "Chiar daca se spune ca reteaua de oncologie nu va fi desfiintata, calitatea actului medical in oncologie va scadea drastic, deci pacientii vor avea de suferit. Curricula de pregatire a unui medic oncolog nu poate fi superpozabila celei a unui medic de medicina interna", a completat, conf. dr. Dana Lucia Stanculescu, Institutul Oncologic Bucuresti. La randul lor, bolnavii de cancer considera ca, prin acest ordin, "se incalca flagrant atat drepturile fundamentale ale omului, cat si drepturile pacientilor cu cancer de acces la servicii medicale adecvate, de calitate si specialitate". Ei atrag atentia ca, daca ministerul nu renunta la asimilarea oncologiei de catre medicina interna, isi vor apara drepturile inclusiv apeland la organisme europene.
Alte referiri ale medicilor bucuresteni au fost facute la specialitatea de ortopedie pediatrica, asimilata de asemenea de medicina interna. "Specialitatea ortopedie pediatrica exista in toate tarile europene si, asa cum medicul de medicina interna nu poate inlocui pediatrul, nici ortopedul specializat in patologia adultului nu poate lua locul ortopedului pediatru. Modelul francez si cel anglo-saxon mentin specialitatea de ortopedie pediatrica, iar intrarea in aceasta specialitate se face prin ortopedia generala. Aceasta decizie ne facem sa banuim ca ministrul a fost dezinformat de vreun consilier rau-intentionat", afirma, la randul sau, prof. dr. Mihai Jianu, presedintele Societatii Romane de Ortopedie Pediatrica.
In aceeasi situatie se gaseste si neurologia infantila, specializare careia i se definitivase statutul, in conformitate cu toate recomandarile autoritatilor medicale europene, abia dupa 16 ani de munca asidua. "Lucrurile nu ar fi fost atat de grave daca eram considerati subspecializare a neurologiei, desi in toata Europa neurologia pediatrica este specialitate distincta", afirma prof. dr. Sanda Magureanu, presedinte al Comisiei de Neurologie din Ministerul Sanatatii Publice.
Nu in ultimul rand, medicina sportiva. In toate tarile europene e recunoscuta ca specialitate distincta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.