Subiectul pe care-l vom aborda in continuare nu ne face nici o placere. In mod normal, el tine de intimitatea persoanei, iar faptul ca aceasta persoana sufera de o boala grava, incurabila, ne determina la compasiune. Il aducem, totusi, in atentia
Subiectul pe care-l vom aborda in continuare nu ne face nici o placere. In mod normal, el tine de intimitatea persoanei, iar faptul ca aceasta persoana sufera de o boala grava, incurabila, ne determina la compasiune. Il aducem, totusi, in atentia opinei publice, deoarece pacientul are o functie importanta de conducere, de soarta sa, la un moment dat, depinzand mii, poate chiar zeci de mii de oameni. Este vorba de Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea si presedinte al filialei PSD Vrancea. Un personaj notoriu, de numele caruia sunt legate mai multe scandaluri politice, dar si economice. El reprezinta un element cheie al politicii locale a PSD, un personaj a carui sanatate mintala trebuie sa fie mai presus de orice banuiala. Baronul local Marian Oprisan este insa departe de a fi capabil sa conduca judetul asa cum trebuie. Oprisan sufera de hidrocefalie inca din copilarie. O boala demna de toata mila. O boala care trebuie tratata in liniste, in sanul familiei, discret, sub atenta indrumare a unui specialist neurolog, dar si cu aportul permanent al unui neuropsihiatru. Comportamentul din tinerete al tanarului Oprisan, irascibil, gata oricand sa sara la bataie, injurand si insultand, cu momente descrise de cunoscuti ca fiind ca acelea ale "unui posedat", au determinat-o pe mama sa chiar sa se adreseze parintelui Ene, cunoscut in zona Vrancei, dar si in imprejurimi, ca un exorcist de succes. Din declaratiile acestuia, facute reporterilor ZIUA in ajunul campaniei electorale din 2004 - publicate de ziarul nostru la acea vreme - parintii lui Oprisan i-au cerut in dese randuri sa faca cateva slujbe pentru linistirea spiritului fiului lor. La un moment dat, din punct de vedere medical, problema a fost elucidata: Oprisan nu era posedat, ci suferea de hidrocefalie. De altfel, din imaginile de la computerul tomograf, pe care le publicam in pagina de fata, se observa fara nici un dubiu existenta acestei boli incurabile, ca si gradul ridicat de comprimare a creierului (pe lobul stang), la nivelul a numerosi centri nervosi, ceea ce a determinat si inca mai determina comportamentul nefiresc al liderului PSD.
N-are voie sa conduca nici masina
In 2001, in aprilie, dupa recastigarea alegerilor de catre PSD, Oprisan este nevoit sa recurga la o operatie pe creier pentru introducerea unei "valve" speciale, in fapt o proteza denumita medical "sunt". Alege ca aceasta operatie s-o efectueze in strainatate, departe de "gura lumii". O face in noiembrie 2001, la o clinica specializata din Boca Raton, din Florida, interventia fiind facuta sub indrumarea dr. Thomas Flemming. Dupa o astfel de interventie, in primul an, pacientul trebuie sa se prezinte la 3 luni pentru consult, iar mai apoi, anual. Din informatiile pe care le detinem, pacientul Oprisan nu a mai respectat acest calendar in ultima vreme, supunandu-se unor riscuri extreme. Chiar daca din punct de vedere medical, operatia a fost o reusita, oricand exista riscul blocarii circuitului, fapt ce conduce la regresia bolii. De altfel, intr-un e-mail adresat dr. Flemming, fiind intrebat daca un pacient care a suferit o astfel de operatie ar putea ajunge guvernatorul Floridei, acesta a raspuns: "In mod normal, un om care a fost operat de hidrocefalie si caruia i s-a implantat proteza este perfect functional din punct de vedere medical. El trebuie sa fie, insa, sub atenta supraveghere medicala tot timpul vietii pentru ca boala este incurabila. Cat despre functia de conducere, categoric nu, el nu ar trebui sa conduca nici automobilul de unul singur, pentru ca in caz de nefunctionare corecta a protezei si acumulare de lichid consecintele ar putea fi catastrofale." La parerea dr. Flemming se raliaza si cativa specialisti romani.
Din mecanica hidrocefaliei
Boala lui Oprisan este cunoscuta in lumea medicala sub numele de hidrocefalie, iar popular se mai numeste "apa la creier". Hidrocefalia este una dintre problemele intalnite destul de des in practica neurochirurgiei. Termenul de "apa la creier" (in greceste hydros=apa, kephalos=cap) este de fapt o denumire incorecta din punct de vedere medical, in realitate hidrocefalia fiind o acumulare de lichid cefalorahidian in interiorul cutiei craniene, de cele mai multe ori intre creier si craniu. Lichidul cefalorahidian este produs in mod normal pe toata durata vietii. Fluidul cefalorahidian este foarte similar cu plasma sanguina si contine diferite saruri si alti compusi cum ar fi sodiu si glucoza. Lichidul este produs in principal in niste camere interioare ale creierului, interconectate intre ele, denumite ventriculi. Un creier de adult produce in fiecare zi in jur de 450-500 ml de lichid cefalorahidan. Odata produs, lichidul cefalorahidian circula prin ventricule, in jurul creierului si al maduvei spinarii ca in final sa fie absorbit la nivelul scoartei cerebrale in sistemul venos si sa ajunga in cele din urma la inima. Acest ciclu ordonat de producere, circulatie si absorbtie a lichidului cefalorahidian asigura protectia, hranirea si eliminarea produselor de excretie ale creierului si maduvei spinarii.
Hidrocefalia este acea stare in care din anumite cauze, acest ciclu de recirculare a lichidului cefalorahidian este intrerupt. Cand se intampla acest lucru, apare o acumulare de lichid la nivelul creierului care, netratata, poate duce la tulburari neurologice foarte grave sau chiar la deces, datorita compresiei puternice a materiei cenusii. Este foarte important de retinut ca hidrocefalia este rezultatul unui anumit eveniment produs la nivelul sistemului nervos si pronosticul unui astfel de caz nu depinde in mod curent de hidrocefalia in sine cat de cauzele datorita carora aceasta a aparut. In timp ce multe cazuri de hidrocefalie nu au o cauza care sa poata fi determinata, exista totusi anumite evenimente care o pot declansa: hemoragia craniana, infectii, traume, tumori, probleme vasculare sau defecte structurale in creier.
Este foarte important de inteles ca, in vreme ce hidrocefalia ca atare este tratabila de medicina moderna cu ajutorul unei proteze numita tehnic "sunt", cauza care a determinat-o poate sa fie una imposibil de eliminat si poate sa fi produs leziuni ireversibile la nivelul creierului. Cea mai eficienta forma de a mentine in viata pacientul este reducerea cantitatii de fluid si a presiunii intracraniene printr-un by-pass al fluidului undeva in interiorul corpului de unde sa fie absorbit. Aceste inteventii canalizeaza fluidul dinspre ventricule spre cavitatea abdominala sau cea toracica sau chiar in cea miocardica. Fiecare din aceste metode are avantajele si dezavantajele ei, cea mai folosita dintre ele fiind insa de departe suntarea ventricul-cavitatea abdominala. Astfel, fluidul cefalorahidian este absorbit la nivelul suprafetei intestinelor si este recirculat prin sange. In cel mai simplist mod de descriere, suntul este un tub de plastic, conectat intre ventriculi si cavitatea aleasa, prin care lichidul cefalorahidian circula liber intr-o singura directie, circuitul fiind reglat cu o serie de valve unidirectionale precum si de un mic rezervor care se monteaza sub piele.
Sanse de 60%
Interventia chirurgicala precum cea prin care a trecut Marian Oprisan are o rata de succes de doar 60%. Aproximativ 40% dintre sunturi vor esua in primii doi ani, spun specialistii in neurochirurgie. Proasta functionare a acestora duce la acumularea in exces a lichidului cefalorahidian si aparitia simptomelor ca iritabilitate, somnolenta, scaderea apetitului, varsaturi frecvente, tulburari de vedere si tipat cerebral. Cu timpul se pot observa si alte simptome, ca dureri ale gatului, tulburari comportamentale sau confuzie, probleme motorii, crampe sau incontinenta urinara. Daca in jurul tubului cu valve ce transporta lichidul spre stomac se produce o infectie apar aceleasi simptome la care se adauga si febra. Sansele ca suntul sa se infecteze sunt destul de mari.
Simptomele generale ale hidrocefaliei, conform unei lucrari considerata a fi manualul neurochirurgiei moderne, sunt urmatoarele: fontanele bombate si dehiscenta suturilor (suprafetele dintre oasele cerebrale), un scalp lucios cu vase sanguine proeminente, strabism intern cu retractia pleoapelor si evidentierea globului ocular deasupra irisului (privire in "apus de soare"). Daca presiunea intracraniana creste pot sa apara si alte simptome mai severe precum: iritabilitate, somnolenta, scaderea apetitului sau varsaturi frecvente si inabilitatea de a urmari cu privirea.
Oprisan a spart capul unui ziarist
Probleme medicale si simptomele bolii lui Oprisan se manifesta de ani de zile. Iar iritabilitatea lui, un alt simptom specific bolii de care sufera, a produs o serie de victime. Zeci de oameni au fost bruscati sau chiar batuti de baronul Vrancei. Printre victimele sale se afla si jurnalistul Marian Garleanu. In seara zilei de 23 noiembrie 1999, la o agapa la restaurantul Zimbru din Focsani, prilejuita de aniversarea zilei de nastere a fostului subprefect de Vrancea, Jean Vraciu, Marian Oprisan i-a spart pur si simplu in cap lui Garleanu o cana de sticla, plina cu vin. Suparat ca presa abunda de atacuri la adresa lui, Oprisan - care, in toamna lui '96, a condus operatiunea "Autocarul" de propaganda electorala in favoarea PDSR, in calitatea lui de director de campanie a lui Ion Iliescu - a casunat pe directorul saptamanalului focsanean "Racnetul Carpatilor de curbura" si a vrut sa-i explice acestuia "treaba cu ziaru'". "A inceput sa ma injure de mama focului. La un moment dat, beat-mort, s-a asezat la masa lautarilor. Eu m-am dus dupa el si l-am intrebat care este motivul pentru care ma insulta. Atunci, a pus mana pe o cana de sticla in care era vin si mi-a trosnit-o in crestetul capului!", aminteste Marian Garleanu cele intamplate. Medicul legist care l-a consultat pe jurnalist a consemnat in certificatul medical faptul ca acesta prezinta "pe frunte, o plaga liniara de trei cm ce a putut fi cauzata prin lovire cu un corp dur casabil", recomandandu-i victimei opt-noua zile de ingrijire medicala. Mentionam ca in cazul hidrocefaliei este interzis cu desavarsire consumul de alcool. Cu toate acestea sunt foarte dese cazurile cand liderul din Vrancea abuzeaza de consumul de whisky, coniac si vin, ce-i drept si datorita tentatiilor din zona viticola unde-si desfasoara activitatea.
Judecatorii vranceni l-au gasit normal
La 21 decembrie 2005, Marian Garleanu a depus la Parchetul de pe lang Tribunalul Vrancea o petitie prin care cerea "analizarea oportunitatii punerii sub interdictie a numitului Marian Oprisan care, in cursul anului 2001, a suferit o interventie chirurgicala pe creier cauzata de o boala foarte grava - hidrocefalie" in conformitate cu art. 115 coroborat cu art. 143 din Codul Familiei. Analizand petitia Parchetul Vrancea a gasit cu cale sa o inainteze spre solutionare instantei. Dosarul cu nr. 548/2006 a fost instrumentat de catre judecatoarea Mirela Gradinescu care la al patrulea termen al procesului i-a dat castig de cauza lui Oprisan fara a analiza probele de la dosar si fara a-l interoga pe reclamat asa dupa cum prevedea legea. In fapt judecatoarea Gradinescu a invocat o exceptie in aceasta speta juridica si tot ea a aprobat-o. "Judecatoarea Gradinescu a invocat exceptia de prematuritate a introducerii probelor fara ca procurorul de sedinta si nici macar avocatul lui Oprisan sa ridice o asemenea exceptie. De fapt dna judecatoare mi-a refuzat dreptul constitutional la aparare fara a discuta, cum era normal, pe probele de la dosar. Ii voi face plangere atat la CSM cat si la Curtea de Apel Galati", a declarat ziaristul Marian Garleanu. "Sa refuzi un drept constitutional la aparare este un abuz inadmisibil. Este clar ca vrea sa se puna calus in gura presei. Asa se intampla in judetele controlate de baronii locali indiferent de culoarea politica a acestora", ne-a precizat maestrul Remus Juganaru. Contactat telefonic Marian Oprisan presedintele PSD si al CJ Vrancea a precizat sec: "Este o mare mizerie ce mi se face. Dar justitia si-a spus inca o data cuvantul."
"O problema de hard, nu de soft!"
In preajma alegerilor din 2004, ziaristii prezenti la o conferinta de presa l-au intrebat pe Marian Oprisan daca este adevarat ca a suferit o interventie chirurgicala la nivelul capului, pentru hidrocefalie. Intrebarea a fost pusa pentru ca Oprisan a tinut ascuns faptul ca sufera de hidrocefalie, iar fotogramele pe care le publica ZIUA astazi sunt in premiera, liderul de Vrancea tinand sub cheie rezultatele de la computerul tomograf. Revenind la intrebarea ziaristilor, Oprisan a dat un raspuns stupefiant: "Eu am avut o problema de hard, nu de soft!", insinuand astfel - facand o paralela cu un computer - ca este intreg la minte, chiar daca a avut o interventie mecanica.
Tot in acea perioada, Oprisan a facut o alta declaratie socanta unui ziarist de la "Romania libera", care l-a intrebat acelasi lucru intre patru ochi. Oprisan i-a luat brusc mana ziaristului, i-a pus-o deasupra urechii din dreapta si i-a spus rastit: "Uite! Simti valva! Auzi-o cum susura! Si daca susura inseamna ca functioneaza, iar eu sunt perfect normal!" Oprisan stie acum la ce ziarist facem referire, chiar daca acesta ne-a rugat sa nu-i facen public numele, ci doar ziarul la care lucra atunci. Din cate se observa lesne, nu-i chiar de joaca cu starea de sanatate a liderului PSD.
Slujbe la parintele Ene
Pana la introducerea valvei, dar si dupa, Oprisan se deplasa sistematic la Parintele Ene, duhovnicul sau, cunoscut ca un maestru al exorcizarilor. Asezamantul Domnului, frecventat la recomandarea mamei sale de catre Marian Oprisan se afla intr-un mic satuc aflat la 28 de kilometri de Ramnicu Sarat. Preotul Ene slujeste aici doar o data pe saptamana, in restul timpului aflandu-se la parohia sa din Municipiul Buzau. Slujbele pe care i le-a facut lui Oprisan, l-au determinat pe mai marele Vrancei sa ii ofere cadou un autoturism de teren Jeep. Mai mult, Oprisan, multumit de harul preotului a facut mai multe donatii bisericii, in plus refacand si drumul comunal.
Preotul se roaga pentru el si il pomeneste la slujbe ca pe un binefacator. Daca Oprisan nu a mai trecut de ceva timp prin altarul bisericii, mama este este nelipsita de la slujbele saptamanale ale Parintelui Ene. (Mihnea TALAU)
Opinia specialistilor
Specialistii neurochirurgi si radiologi, consultati de redactia noastra, nu au dorit sa isi dea numele, din motive deontologice, nedorind sa intre in polemica cu medicii curanti. Mai ales ca numele pacientului nu a fost amintit. Din punct de vedere strict medical, ne-au declarat ca diagnosticul de suspiciune pe baza RMN este un chist arahnoidian FTP stang, probabil congenital. Este o zona lichidiana chistica, masiva, localizata fronto-tempo-parietal de partea stanga cu efect de masa minim pe sistemul ventricular, de etiologie neprecizata. Zona lichidiana este intracraniana facand compresiune pe girusii cerebrali frontal, parietal si temporal de partea stanga. Avand in vedere efectul de masa minim pe sistemul ventricular simptomatologia neurologica este destul de saraca. an caz ca zona lichidiana chistica nu se resoarbe sau devine mai mare, se impune interventia chirurgicala prin introducerea unui drenaj cu ajutorul unei valve, intre zona chistului lichidian si peritoneu. Fapt care s-a si intamplat. Dupa introducerea valvei se impune controlul periodic pentru urmarirea functionalitatii acestui aparat. De asemenea, se recomanda evitarea efortului fizic, a alcoolului, cafelei si tutunului. In plus a starilor de tensiune si a nervozitatii. La aparitia simtomelor neurologice - cefalee, ameteli, crize epileptice, deficit motor, varsaturi, tulburari de mictiune - specifice in astfel de cazuri se face RMN cerebral, de control. Si dupa introducerea valvei, care face legatura printr-un tub cu stomacul trebuie periodic efectuat un control. Valva se poate obstrua sau infecta. Incidenta unei asemenea boli este de 1/10.000 de persoane. Mai trebuie spus ca, in functie de starea pacientului si modul in care acesta se comporta dupa introducerea valvei, exista cazuri in care se poate interzice sofatul, sau chiar unele meserii care solicita foarte mult organismul. (M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.