Pesedistii se gandesc la solutia avansata de Traian Basescu ca la o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, nominalizarea lui George Maior in fruntea SRI este privita ca un castig pentru partid. Pe de alta parte insa, social democratii sunt constienti ca mesajul partidului nu va mai fi atat de credibil in viitor, data fiind situatia de fapt. "Oare cum o sa poti sa-l mai critici pe Basescu si PD cand tu ai acceptat sa joci in hora cu ei? Cata credibilitate vei mai avea tu?", se intrebau, retoric, pesedistii. Social-democratii se mai gandeau ca nominalizarea unui Maior la SRI va intari ideea vehiculata in presa privind o alianta cu partidul de suflet al lui Basescu - PD. Pe de alta parte, PSD este constient ca nu putea refuza propunerea lui Basescu cu atat mai mult cu cat el o avansase anterior. O alta nemultumire era legata de faptul ca Mircea Geoana a preferat sa consulte un numar mic de persoane si acelea apropiate lui. Singurul care a facut exceptie a fost fostul presedinte Ion Iliescu. De altfel, intr-un interviu acordat ziarului Ziua, fostul presedinte apreciaza pasul facut de Basescu. Vasile Dancu - reprezentantul grupului de la Cluj (grup din care face parte si George Maior) respinge ideea unui troc intre PSD si Basescu, in timp ce Adrian Nastase admite ca se creeaza ideea unui partizanat intre seful statului si principalul partid de Opozitie. In final, primarul de la cinci, Marian Vanghelie concluzioneaza: "Schimbam un pic cursul istoriei". (R.A.)
Dancu: "Nu am negociat nimic"
Ati stiut de discutia dintre Traian Basescu si Mircea Geoana?
Acum cateva zile a fost o dezbatere, de principiu, in partid. Nu am vorbit de George Maior ci doar de principiu. Apoi s-a lansat public oferta de a se face in asa fel incat opozitia sa aiba un control asupra parghiilor puterii. La aceasta propunere, presedintele Traian Basescu a raspuns pozitiv si a surprins pe toata lumea. Noi am propus apoi singurul om care se califica pentru acest post, pe George Maior, care este un foarte bun specialist in securitatea nationala, a publicat numeroase carti si articole. Eu nu am fost socat. De altfel, Mircea Geoana s-a consultat cu conducerea partidului.
Cum comentati miscarea presedintelui?
Azi subiectul este Romania si nu presedintele. Noi, romanii, avem o viziune conflictualista si nu trebuie privit intotdeauna ca politicienii ascund ceva sau negociaza permanent cand ei de fapt urmaresc interesul tarii.
Prin aceasta mutare, PSD nu a devenit aliatul lui Basescu si implicit al PD?
Nu este vorba de aliante. Nu am negociat nimic cu PD. Presedintele este apolitic. Este adevarat ca are o sensibilitate pentru fostul lui partid, dar nu au avut loc negocieri cu PD. Principalul obiecitiv al PSD este si va ramane lupta impotriva Puterii. Noi nu ne luptam acum ca sa-i luam locul lui Basescu, batalia se da impotriva Puterii, a PNL, a PD, UDMR sau PC. Nu din cauza lui au crescut preturile la utilitati, nu el este de vina pentru salariile mici care exista sau alte lucruri. Presedintele are prerogative limitate si se incadreaza intr-un alt tip de competitie. Nu a existat un targ cu Basescu. A fost o propunere cinstita si a facut apel la noi sa o acceptam.
Iliescu: "Nu e o asociere la guvernare"
Ati stiut de consultarile dintre conducerea PSD si Traian Basescu sau ati fost luat prin surprindere?
A fost o discutie ieri dimineata (n.red. luni) si o intalnire intre conducerea partidului si Mircea Geoana. Mircea Geoana m-a tinut in permanenta la curent. Eu nu am fost acolo (n.red. la discutiile cu seful statului), dar am vorbit permanent la telefon.
Cum apreciati o astfel de miscare din partea presedintelui si acceptul dat de Mircea Geoana?
In primul rand, a pornit de la PSD care a avansat posibilitatea de a se folosi experienta altor tari europene, ca Opozitia sa aiba un rol activ. Presedintele Traian Basescu a facut un lucru inteligent cand a acceptat propunerea PSD iar PSD nu putea sa refuze o asemenea oferta pe care chiar el a avansat-o. George Maior este un om echilibrat, tanar. Nominalizarea lui nu inseamna asocierea la guvernare, serviciile nu fac parte din Guvern, dar ar putea fi o forma de normalitate pe care trebuie sa o marcheze evolutia vietii noastre politice.
In acest moment nu se poate interpreta ca PSD s-a aliat cu Traian Basescu?
Asta am si spus mai devreme. Serviciile de informatii sunt in afara luptelor politice, nu sunt asociate cu Guvernul, fac parte din CSAT. Acest gest poate contribui la normalizarea relatiilor dintre Putere si Opozitie.
Stiti sa fi existat vreo negociere intre Geoana si Traian Basescu? Primul sa fi promis sprijin pentru debarcarea premierului Tariceanu iar seful statului sa-l nominalizeze ulterior pe Geoana prim-ministru?
Este o fabulatie. Nici nu cred asa ceva.
Vanghelie: "Schimbam putin cursul istoriei"
V-a consultat cineva din conducerea PSD inainte de a se decide acest troc intre partidul dumneavoastra si Traian Basescu?
Nu am fost consultat de nimeni, dar eu cred ca a fost o decizie foarte buna daca au negociat. E o hotarare foarte buna. Schimbam putin cursul istoriei.
In ce sens?
Se dovedeste ca Puterea vrea sa colaboreze cu Opozitia.
Cum vi se pare alegerea lui George Maior? Alti oameni nu mai avea PSD?
S-ar fi gasit si alti oameni. Dar domnul Maior s-a si batut in comisie la dumnealui si are si pregatirea necesara. E baiat tanar, iar acesta este un atu.
Credeti ca a fost ales pentru ca este un apropiat al lui Mircea Geoana?
Domnul Maior a lucrat si in guvernul Nastase, deci a lucrat si cu domnul Nastase, s-a spus ca este si omul lui Ioan Talpes. Eu cred ca a fost ales pentru ca este profesionist.
Cum a primit PSD Bucuresti vestea nominalizarii unui om din PSD la SRI?
A fost un soc, ca pentru toata lumea. Dar nu a fost nimeni suparat. Am discutat putin aseara (n.r.-luni), dar nu a fost nimeni suparat.
Nastase: "Se creeaza ideea unui partizanat PSD-Basescu"
Stiati de intelegerea dintre Mircea Geoana si Traian Basescu in privinta postului de la SRI?
Nu sunt in secretul zeilor. Nu stiu cum s-au desfasurat lucrurile, daca a fost ideea lui Mircea Geoana sau a lui Traian Basescu, daca a fost o negociere sau o mutare data in plic. Nu cunosc detaliile de bucatarie ale PSD. Eu cred, de fapt, ca ideea a fost a lui Traian Basescu.
Credeti ca Mircea Geoana a facut o miscare buna, acceptand o intelegere cu presedintele?
Sigur ca aceasta miscare are si castiguri, dar si pierderi. Posibilele pierderi sunt legate de faptul ca se creeaza ideea unui partizanat intre PSD si Traian Basescu si astfel PSD nu se mai pozitioneaza pe o formula de reper al Opozitiei. Cand mie mi s-a cerut sa demisionez din functia de la Camera Deputatilor s-a spus ca i-am "confuziona" pe alegatori daca am pastra functia, ca acestia nu vor mai sti daca suntem la putere sau in opozitie. Oricum miscarea lui Traian Basescu este desteapta.
Credeti ca George Maior era cea mai buna varianta pentru acest post?
Nu vreau sa ma amestec. E normal ca atunci cand faci o alegere, sa lasi la o parte alte variante. Oricum, George Maior pare o candidatura foarte buna. Si ideea in sine este foarte buna, insa are riscuri evidente. (C.E.)
Geoana respinge ideea trocului
Presedintele PSD, Mircea Geoana a sustinut ieri, ca nominalizarea lui George Maior in fruntea SRI nu reprezinta un troc intre partid si Traian Basescu sau cineva de la Putere. El a mentionat ca PSD vrea sa permanentizeze solutia adoptata de Basescu, in sensul ca SRI sa revina intotdeauna opozitiei. "Consider ca aceasta decizie reprezinta un semn de sanatate in Romania. George Maior este un tanar de buna calitate. Sunt convins ca va fi un sef de serviciu modern si responsabil", a spus Geoana.