Romania se afla printre cele trei tari europene care respecta intocmai exigentele Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste managementul bazinelor hidrografice. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in acest an de Biroul European de Mediu si de World Wild Fund (WWF), referitor la implementarea Directivei Cadru a Apei la nivelul statelor membre si a celor candidate la aderarea la UE. Expertii celor doua organisme au stabilit ca numai trei tari - Finlanda, Romania si Irlanda - au instituit autoritati pentru ape cu suficienta competenta pentru a rezolva toate problemele la nivel de bazin hidrografic, asa cum impune legislatia UE. Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) nu se afla la prima apreciere din partea expertilor europeni. Si in anul 2005, o misiune a Comisiei Europene a ajuns la aceleasi concluzii: "in ceea ce priveste domeniul gospodaririi apelor, Administratia este bine organizata si structurata; procesul in ceea ce priveste implementarea angajamentelor este pe o cale ascendenta".
"Nu a fost deloc usor sa ne mobilizam pentru finalizarea procesului de organizare a Administratiei in conformitate cu exigentele europene. Ma bucur totusi ca, in ciuda inundatiilor care ne-au dat serios de lucru in ultimul an, am reusit sa obtinem pentru al doilea an consecutiv aprecierile expertilor europeni", a declarat Madalin Mihailovici (foto), directorul general al ANAR.
In prezent, Administratia Nationala Apele Romane functioneaza potrivit unui sistem piramidal de organizare, avand 11 Directii de Ape, distribuite pe bazinele hidrologice, avand fiecare Comitete de bazin si laboratoare de monitorizare cantitativa si calitativa a apei. (M.T.)