Ancheta internationala intreprinsa de experti ONU asupra circumstantelor asasinarii fostului premier libanez, Rafic Hariri, a stabilit ca incarcatura explozibila care l-a ucis ar fi putut cantari 1800 de kilograme si ar fi fost activata de un barbat
Ancheta internationala intreprinsa de experti ONU asupra circumstantelor asasinarii fostului premier libanez, Rafic Hariri, a stabilit ca incarcatura explozibila care l-a ucis ar fi putut cantari 1800 de kilograme si ar fi fost activata de un barbat care a murit in explozie. Conform raportului preliminar al Natiunilor Unite, Comisia de ancheta, condusa de magistratul belgian Serge Brammertz, a mai conchis ca cele 14 atentate comise in Liban in perioada octombrie 2004 - decembrie 2005, in seria carora se inscrie si asasinarea lui Rafic Hariri, la Beirut, pe data de 14 februarie 2005, aveau legatura unele cu altele, potrivit raportului trimis, luni, secretarului general al ONU, Kofi Annan. Cele 14 cazuri includ asasinate si tentative de asasinat. In raportul sau, comisia semnaleaza si o cooperare "in general satisfacatoare" a Siriei, careia fortele antisiriene din Liban ii atribuie responsabilitatea pentru asasinarea lui Hariri. Comisia va continua "sa insiste asupra cooperarii depline a Siriei, necesara unui succes rapid" al investigatiei, noteaza raportul, citat de Mediafax. Documentul este cel de al cincilea de la inceputul anchetei comisiei, infiintata printr-o rezolutie ONU, la 15 decembrie 2005. Organismul are mandatul de a identifica circumstantele asasinarii fostului premier libanez, ucis intr-un atentat cu masina-capcana, in fata hotelului St-Georges de la Beirut. In acelasi atentat si-au mai pierdut viata alte 22 de persoane. Analiza unui dinte si a altor 27 de ramasite umane, cu ADN identic, a permis stabilirea faptului ca apartin aceluiasi barbat cu varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani, care se afla langa camioneta plina cu explozibili, suspectat de a fi declansat explozia. Comisia este din ce in ce mai convinsa de existenta unei legaturi intre cele 14 atentate comise in aceasta perioada in Liban. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.