Comisarul european Olli Rehn (foto) prezinta azi ultimul raport de monitorizare a Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana - raport care, conform agentiilor internationale de stiri, va recomanda aderarea tarii noastre la data de 1 ianuarie 2007. Autoritatile de la Bucuresti mai trebuie sa stabileasca cine va fi reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana si sa organizeze alegeri pentru euro-deputati. Raportul de tara va contine o serie de recomandari pentru continuarea reformelor in domeniile privite cu suspiciune de Comisia Europeana: justitie si afaceri interne, agricultura si concurenta. Romania va fi in continuare monitorizata de Comisia Europeana pentru domeniile sensibile, urmand ca progresele sa fie analizate in cursul lunii iunie 2007.
Comisia Europeana va prezenta in cursul dupa-amiezei de azi ultimul raport de monitorizare a Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana. La ora 15:00 (ora Strasbourgului, ora 16:00, ora Romaniei) comisarul european pentru Extindere Olli Rehn va prezenta in fata plenului Parlamentului European raportul de monitorizare a Romaniei si Bulgariei. Raportul va fi dezbatut de eurodeputati pana la ora 18:00, si isi vor exprima opinia fata de textul prezentat de comisarul Rehn. La incheierea dezbaterilor, presedintele Comisiei Europene Juan Manuel Barroso va sustine impreuna cu Olli Rehn o conferinta de presa.
Raportul de azi va fi inca o data dezbatut in plenul Parlamentului European intre 11 si 12 octombrie, cand va fi si votat. Acest raport de tara al Comisiei Europene ar trebui sa contina recomandarea ca Romania sa adere la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007. Aceasta data urmeaza sa fie confirmata de Consiliul European din 20 octombrie. In cazul in care va exista aceasta confirmare, Romania va deveni membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007. Pana atunci mai este nevoie ca tratatul de aderare al Romaniei la UE sa fie ratificat de parlamentele Germaniei, Frantei, Danemarcei si Belgiei.
Traseul comisarului european de la Bucuresti
Conform Tratatului de la Nisa care stabileste organizarea Uniunii Europene, Romania si Bulgaria vor trebui sa trimita cate un reprezentant in Comisia Europeana.
La data de 16 octombrie, Consiliul de Afaceri Generale al Uniunii Europene va lua in discutie nominalizarile Romaniei si Bulgariei pentru posturile de comisari europeni. In luna noiembrie, Parlamentul European ii va audia pe cei nominalizati, iar in luna decembrie a acestui an ar trebui ca legislativul comunitar sa acorde votul de investitura pentru cei doi noi comisari europeni.
La nivelul Comisiei Europene exista discutii neoficiale privind posibilele domenii de activitate atribuite viitorilor comisari europeni, dupa integrarea Romaniei si Bulgariei in UE. In 2009 va fi formata o noua echipa a Comisiei Europene, astfel ca nou-venitii vor avea un mandat de numai doi ani.
Presa europeana a sugerat ca noile posturi vor fi create prin divizarea portofoliilor comisarilor Franco Frattini si Markos Kyprianou, din care vor rezulta un post de comisar pentru Imigratie si unul pentru Sanatate.
Ministrul roman al Justitiei, Monica Macovei, este considerat cel mai probabil candidat pentru unul dintre posturile de comisar european, avand in vedere si relatiile bune cu Frattini, conform presei straine. Ea ar putea primi portofoliul Justitiei dupa remanierea Executivului UE. Intrebata de posibilitatea de a deveni comisar, Macovei a evitat de fiecare data sa dea un raspuns clar, aratandu-se mai degraba interesata de acest post. Alte nume care mai circulau la Bucuresti pentru un post in executivul comunitar sunt Anca Boagiu si Mona Musca.
Bulgaria insa nici nu a lansat discutii privind candidatii la postul de comisar. Conform Deutsche Welle, cei mai probabili candidati sunt actualul ministru pentru Afaceri Europene, Meglena Kuneva, ministrul de Externe, Ivailo Kalfin, si ambasadorul bulgar la Paris, Irina Bokova.
Euro-parlamentarii romani
Conform Tratatului de aderare a Romaniei, tara noastra urmeaza sa trimita 35 de reprezentanti in legislativul comunitar. In prezent Romania este reprezentata in Parlamentul de la Bruxelles de 35 de deputati care au insa doar statut de observator. Acestia au fost numiti in functie de procentul pe care il au partidele din care provin in legislativul de la Bucuresti.
Conform Tratatului de aderare, Romania trebuie sa organizeze pana la sfarsitul anului 2007 alegeri pentru Parlamentul European. In momentul de fata nu este clar cum vor fi organizate aceste alegeri, neexistand nici macar o propunere legislativa in aceasta directie. Cele 35 de locuri din Parlamentul European acordate Romaniei sunt deosebit de importante pentru politica comunitara de vreme ce Partidul Popular European detine o majoritate relativa, in alianta cu liberal-democratii europeni. Mai mult, popularii europeni au ca filiale in Romania doar UDMR si PNT - ceea ce nu este de natura sa le aduca prea multi reprezentanti romani, negocierile privind primirea PD in familia crestin democrata fiind din acest motiv deosebit de importante.
Aderare la limita
Comisia Europeana va recomanda aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, insa Bucurestiul si Sofia ar putea pierde importante fonduri comunitare daca nu vor respecta termenele pentru aplicarea reformelor, relateaza Mediafax. Potrivit unei copii a raportului final realizat de Comisia Europeana pe tema progreselor inregistrate de Romania si Bulgaria, cele doua tari vor primi permisiunea de a se integra in 2007, insa Executivul comunitar va formula unele conditii.
Mesajul liderilor europeni reflecta ingrijorarea opiniei publice fata de noul val al extinderii. Mentionarea unor eventuale sanctiuni este menita sa ii asigure pe criticii extinderii, care argumenteaza ca cele doua state sunt prea sarace, corupte si ineficiente din punct de vedere administrativ pentru a face fata integrarii.
Dubiile privind pregatirea celor doua tari au aparut si pe fondul situatiilor delicate in unele dintre statele care au aderat in 2004, mai precis incidentele violente din Ungaria si destramarea coalitiei guvernamentale din Polonia. Daca Romania si Bulgaria nu vor indeplini termenele-limita stabilite in raportul Comisiei Europene, liderii UE vor propune initial excluderea lor de la unele politici comune si blocarea unora dintre subventiile destinate agriculturii si dezvoltarii regionale.
Domeniile sensibile
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, vor vizita Bulgaria si Romania in cursul zilelor de azi si maine, pentru a le explica recomandarile liderilor celor doua state. Executivul comunitar "mentioneaza o serie de domenii in care vor fi luate masurile adecvate pentru a facilita functionarea UE, in cazul in care cele doua tari nu vor intreprinde actiuni de remediere", subliniaza proiectul de raport.
Printre aceste domenii se numara combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate, mai ales in cazul Bulgariei, sistemul judiciar, administratia publica si standardele in industria alimentara. Cu toate acestea, cele doua state au si motive de bucurie, in conditiile in care vor adera la Zona UE de Stabilitate si Prosperitate, fapt care va contribui la cresterea economica, la stimularea investitiilor si la dezvoltarea turismului. Romania, cu o populatie de 22 de milioane de oameni, va deveni a saptea tara din spatiul comunitar din punctul de vedere al numarului de locuitori. Bulgaria (opt milioane de locuitori) va fi cea mai saraca tara membra UE, venitul pe cap de locuitor reprezentand o treime din media comunitara. Prin recomandarea aplicarii unor posibile sanctiuni, liderii de la Bruxelles incearca sa obtina ratificarea de catre parlamentele nationale a tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei. (George DAMIAN)
Traian Basescu: "Comisia Europeana va recomanda data de 1 ianuarie 2007"
Comisia Europeana va recomanda data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei, raportul CE nu va propune clauze de salvgardare, dar, cu siguranta, va fi prevazuta continuarea monitorizarii post aderare, fapt agreat de tara noastra, care este absolut pregatita pentru a fi membra UE, sustine Basescu. Declaratia a fost facuta de presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat postului de televiziune Deutsche Welle, citat de Mediafax. Intrebat ce semnale are "de la Bruxelles" despre recomandarea pe care Comisia Europeana o va face, in raportul care va fi prezentat marti, Basescu a raspuns: "Daca vreti sa auziti doar o opinie: Raportul va recomanda aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. In orice caz, nu se va recomanda amanarea aderarii. Noi ne-am indeplinit toate obligatiile asumate". Presedintele considera ca nu vor exista, in raport, recomandari privind activarea unor clauze de salvgardare sectoriale, dar ca, data fiind experienta UE cu alte state membre, se va stipula continuarea monitorizarii Romaniei dupa aderare. "Noi suntem de acord cu acest fapt", a precizat Basescu. Seful statului este de parere ca Romania este "absolut" pregatita pentru a deveni membru UE. "As putea spune ca noi suntem pregatiti pentru UE de aproape 65 de ani, de cand am fost exclusi cu forta din Europa, in ciuda vointei noastre", a spus Basescu. El apreciaza ca Romania nu a fost privita in mod diferit fata de celelalte state est-europene care au aderat la UE. "Dar, pentru Romania, se pare ca opinia publica din UE este sensibila la extinderea UE. Consideram ca solicitarile fata de Romania sunt justificate. Singurul lucru pe care nu il vom accepta este discriminarea impotriva noastra. Dar nu asta se intampla. Este vorba doar despre conditii pe care trebuie sa le respectam, si asta e bine pentru noi", a precizat presedintele. El a amintit ca, in conformitate cu un sondaj public, 68% din populatie sustine aderarea Romaniei si ratificarea Constitutiei Europene. "Romanii vor fi cei mai importanti suporteri ai Europei", a subliniat Basescu. El crede ca, in ceea ce priveste perspectivele economice si sociale, precum si loialitatea fata de Europa, Romania va fi "o surpriza" placuta pentru UE. Intrebat daca, dupa aderare, va avea loc o migrare masiva a fortei de munca spre tarile UE, seful statului a raspuns ca Romania este pe cale sa se confrunta cu o lipsa de mucitori in anumite domenii, iar astfel nu exista oprelisti pentru romani in a munci in tara, mai ales in domeniile cu salarii bune. Comisia Europeana va da publicitatii, marti, raportul in care va recomanda Consiliului Euopean data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. (A.H.)
Anca Boagiu: Raportul consfinteste aderarea
Ministrul Integrarii Europene Anca Boagiu ne-a declarat ca raportul Comisiei Europene de azi "consfinteste aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007". "Este raportul care consfinteste aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Este documentul pe care il asteptam de aproape 17 ani. Raportul Comisiei Europene din 26 septembrie are o dubla semnificatie: la nivel simbolic, acesta va fi ultimul raport al Comisiei inainte de aderare, documentul care va confirma data de 1 ianuarie 2007. La nivel pragmatic, documentul Comisiei ne va prezenta o imagine obiectiva a momentului in care ne aflam si a ce ne-a mai ramas de facut pana la 1 ianuarie 2007" a afirmat Anca Boagiu. "Nu trebuie sa vedem acest raport ca o linie de finish. Munca noastra nu se termina cu acest raport sau cu 1 ianuarie 2007. Integrarea europeana este un proces pe termen lung care va presupune reducerea diferentelor dintre Romania si statele UE, diferente in ceea ce priveste standardul de viata, mentalitatile, functionarea institutiilor", a mai aratat ministrul Integrarii. (G.D.)
Mihai Razvan Ungureanu: Fara stegulete rosii
Raportul CE nu va mai contine celebrele "stegulete rosii", care consemneaza lipsa de progres in anumite domenii, insa vor fi folosite probabil alte formulari, a declarat ieri ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, transmite Mediafax. "Nu vor mai fi <<stegulete>>. Comisarii europeni vor folosi probabil alte expresii si formulari. Daca totusi am continua sa le folosim, am constata ca au mai ramas doar doua: cel referitor la agentiile de plati in agricultura si la domeniul sanitar-veterinar", a afirmat ministrul de Externe. El a adaugat ca, cel putin in domeniul sanitar-veterinar, problemele vor disparea in prima jumatate a anului viitor. Guvernul se asteapta ca Raportul Comisiei Europene sa confirme 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii. "Este un lucru aproape cert. Mai ramane sa-l vedem si consemnat pe hartie", a precizat Ungureanu. "Cu aceasta data se va incheia oficial procesul de aderare, demarat in 1999. Va incepe insa un alt proces, cel de integrare a societatii romanesti in structura europeana. Acesta va dura mult mai mult decat aderarea. Nu ne va fi usor in buzunare si nu ne va fi usor sa indeplinim standardele europene de calitate. Va fi cel mai amplu proces de modernizare prin care a trecut vreodata Romania", a subliniat Ungureanu. (D.E.)
Romania criticata pentru risipirea banilor publici
Raportul CE afirma ca Executivul a marit deficitul bugetar pentru a cheltui mai mult pentru salarii, subventii, bunuri si servicii pentru uz guvernamental * Numai jumatate din sumele cheltuite in plus au fost alocate pentru investitii
Proiectul de Raport al Comisiei Europene reia criticile privind politica bugetara a Romaniei, avertizand Guvernul ca s-a abatut de la politica de cheltuieli pe termen mediu stabilita initial si a marit deficitul bugetar pentru a cheltui mai mult pentru salarii, subventii, bunuri si servicii pentru uz guvernamental, transmite NewsIn. Desi deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 2,5% din PIB, in 2006, de la 0,9% programat prin legea bugetului, numai jumatate din sumele cheltuite in plus, in acest an, au avut ca scop investitiile. In jur de 1,1% din PIB a reprezentat sume destinate salariilor, subventiilor, bunurilor si serviciilor achizitionate de Guvern. Politica de cheltuieli publice continua sa se numere printre motivele de ingrijorare ale Comisiei, care arata ca Guvernul Romaniei a facut putine progrese in domeniul policii bugetare. Comisia isi arata nemultumirea fata de relaxarea politicii bugetare a Romaniei si scoate in evidenta cresterea repetata a deficitului bugetar in acest an, prin rectificarea programului initial, de la 0,9% la 2,5% din PIB. In urma celor trei rectificari aprobate de Guvern in acest an, deficitul bugetar a fost marit de la 0,9% din PIB la 2,5% din PIB, desi, la sfarsitul lunii iulie, Ministerul Finantelor a raportat un excedent de 1,67% din PIB. In consecinta, Guvernul are de cheltuit peste 4% din PIB in ultimul trimestru al anului, situatie similara cu aceea de anul trecut, cand cele mai mari cheltuieli s-au facut la sfarsitul anului.
Potrivit proiectului de Raport din septembrie, citat de NewsIn, Romania nu a respectat programul prezentat la inceputul anului si a majorat cheltuielile publice care au avut printre destinatiile principale salariile din sectorul de stat, care au fost marite pana la 0,4% din PIB, in 2006. (A.G.C.)
Creste Bursa
Tranzactiile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-au dublat luni pana la valoarea de 49,33 milioane de lei (13,84 milioane de euro), iar titlurile listate s-au scumpit cu 3,62%, ca efect al informatiilor cu privire la rezultatele pozitive ale raportului de tara al Comisiei Europene care va fi publicat astazi, au declarat, ieri, pentru NewsIn analistii pietei.
Valoarea tranzactiilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a crescut, ieri, pana la 49,33 milioane de lei (13,84 milioane de euro), fiind de doua ori mai mare decat suma de 24,64 milioane de lei, inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute. Lichiditatea Bursei a ajuns, ieri, la nivelul maxim atins de la inceputul lunii septembrie. Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor financiare a fost de 32,5 milioane de lei (9,4 milioane de euro) si reprezinta peste 65,9% din totalul tranzactiilor realizate in piata.
Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au crescut cu 1,69% fata de sedinta anterioara, de la 0,0885 lei la 0,09 lei. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece companii listate la BVB, a crescut cu 0,94%, de la 7.803,12 puncte la 7.876,65 puncte. (G.M.)
Taxa de inmatriculare incalca normele UE
Taxa de inmatriculare a autoturismelor, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, este incompatibila atat cu Tratatul de aderare a Romaniei, cat si cu jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, se arata in proiectul de Raport al Comisiei Europene, citat de NewsIn. Singurul neajuns al legislatiei fiscale romanesti, potrivit proiectului de Raport al Comisiei, este introducerea noii taxe pentru inmatriculare care contravine legislatiei europene. Taxa speciala pentru prima inmatriculare a fost introdusa in Codul Fiscal, pe baza unor principii care vizeaza, in primul rand, protectia mediului. Pretul masinilor second-hand va scadea simtitor, din 2007, odata cu eliminarea taxelor vamale si a accizelor, iar guvernul vrea sa compenseze pierderea de venituri din aceste surse prin introducerea taxelor pentru inmatriculare. Taxa se va aplica atat pentru masinile noi, cat si pentru cele vechi. Pentru masinile euro 5 si euro 4, taxele vor fi mai mici comparativ cu celelalte categorii, intre 50 si cateva sute de euro. In schimb, pentru masinile euro 2, de pana la 1600 de cmc, taxa va fi de 2700 euro, iar pentru cele cu o capacitate de peste 3000 cmc, de 6240 de euro. Cele mai mari taxe vor fi pentru autoturismele euro 1 si noneuro cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, de 7020 de euro si, respectiv, 7500 euro. (A.G.C.)