La patru zile dupa declaratiile vicepremierului Marko Bela de la Miercurea-Ciuc privind realizarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, primul-ministru a reactionat. Prin intermediul unui comunicat de presa, Tariceanu a catalogat unele dintre afirmatiile colegului sau de cabinet ca fiind ""neadecvate"" si a precizat ca nu a primit nici un fel de prezentare oficiala din partea UDMR a intentiilor sale, ""asa cum ar fi fost firesc"".
""In legatura cu aceste afirmatii, primul-ministru reafirma convingerea sa si a Guvernului Romaniei ca aprofundarea autonomiei nu poate pune in discutie sub nici o forma principiile integritatii si suveranitatii, asa cum sunt ele consfintite de Constitutie"", se arata in comunicatul respectiv, adaugandu-se ca ""definirea si promovarea altor forme de autonomie bazate pe criterii etnice sunt initiative depasite in raport cu realitatea europeana"".
Tot ieri, PRM a anuntat, conform Mediafax, ca a decis introducerea unei motiuni simple in Senat pe tema ""declaratiilor separatiste si anticonstitutionale"" facute de Marko Bela, cerand destituirea vicepremierului.