"Lumea lui Secrieriu este cat se poate de reala, numai ca ea trebuie inteleasa ca o proiectie fabuloasa intr-o succesiune de stari launtrice. (...) A avut doar trei expozitii personale, ceea ce l-a condamnat la un soi de anonimat printre contemporani
"Lumea lui Secrieriu este cat se poate de reala, numai ca ea trebuie inteleasa ca o proiectie fabuloasa intr-o succesiune de stari launtrice. (...) A avut doar trei expozitii personale, ceea ce l-a condamnat la un soi de anonimat printre contemporani. Un rol pe care si l-a asumat constient, desi era harazit, prin fapta lui plamaditoare de universuri vizuale nepereche, celebritatii!", afirma criticul de arta Corneliu Antim, cel care a participat la vernisajul retrospectivei de pictura Niculita Secrieriu (1938-2002), expozitie pe care o gazduieste Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" in perioada 19 septembrie-19 octombrie.
Niculita Secrieriu s-a nascut in comuna Untesti (judetul Vaslui). A absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" (1966), la clasa prof. Corneliu Baba. In 1970 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAP). A fost profesor de pictura la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din Bucuresti, in perioada 1983-2002 si lector la Universitatea de Arte, in perioada 1993-1995. Din 1966 pana in 2001 a expus la majoritatea saloanelor oficiale din Bucuresti si din tara. Ultimele expuneri au fost la Salonul National Romexpo si la Muzeul de Arta din Constanta (2001). O mare parte dintre lucrarile sale se gasesc in prezent in muzeele de arta din Romania, dar si in colectii particulare din Italia, Anglia, Canada, Elvetia, Franta, Germania, Olanda, SUA, Bulgaria si Romania. In 1999 a primit Premiul UAP pentru pictura, iar in 2001 a fost nominalizat pentru Premiul Academiei Romane. In 2003, la Galeria "Apollo" a UAP a fost organizata o expozitie retrospectiva Secrieriu, iar in 2005 Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica "Nicolae Iorga" de la Venetia a gazduit o alta expozitie de pictura a artistului. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.