Tarifele percepute in Bucuresti de Regia de Distributie a Energiei Termice (RADET) pentru incalzirea locuintelor in perioada de iarna 2006-2007 vor fi apropiate celor inregistrate in sezonul rece 2005-2006, fiind posibile variatii de maximum 3%", a declarat, ieri, pentru Mediafax, directorul general al RADET, Virgil Ramba. El a apreciat ca pretul de referinta la energia termica se va situa, in Capitala, intre 107,5 si 114 lei pentru o gigacalorie. La inceputul lunii august, Guvernul a decis inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 lei pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in colaborare cu administratiile locale, scopul fiind acoperirea costurilor reale de productie a energiei. Pe baza acestui sistem, consiliile locale vor putea stabili un pret al energiei termice pentru populatie cu cel mult 7% peste nivelul de referinta.
Potrivit lui Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, pretul mediu al gigacaloriei in marile orase este cuprins intre 130 lei si 150 lei pe gigacalorie, respectiv cu circa 20-40% mai mare fata de pretul national de referinta.
Media preturilor locale de referinta propuse de ANRE la nivelul tarii este de 110-125 lei pe gigacalorie, calculata pentru 110 localitati. Preturile de referinta sunt stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii. Un alt element este posibilitatea bugetelor locale de a aloca ajutoare populatiei pentru plata energiei termice.
Guvernul estimeaza pentru perioada de iarna o crestere medie cu circa 3,5% a consumului de energie electrica si de 2% a consumului de energie termica, fata de intervalul corespunzator sezonului rece 2005-2006. (M.S.)