Serialul "Dramele proprietatii" continua cu o poveste prahoveana, in care edilul Ion Petrescu isi improprietareste finii pe terenul atribuit altei familii, in urma cu 12 ani, cu acte-n regula. Acestia distrug fara discernamant o livada de pruni si zmeura, cultivand in loc porumb. Pe timpul procesului ce urmeaza, primarul incearca, prin tot felul de metode, sa-si apere finii, dar nu reuseste. Pentru recuperarea pagubelor provocate proprietarilor de drept ai terenului in suprafata de 1300 mp, averea familiei Rosu este scoasa la licitatie. In continuare, edilul se foloseste de tot felul de minciuni si alte tertipuri, pentru a impiedica infaptuirea actului de justitie, in urma unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila. Colac peste pupaza, procuroarea Otilia Iosifescu tine partea primarului mincinos, dovedindu-se un complice de nadejde al acestuia.
Dupa ani de zile in care Ivona Dumitru a muncit in CAP-ul din comuna Gornet Cuib, judetul Prahova, a facut cerere, in baza Legii nr. 18/1991, sa i se atribuie familiei sale o suprafata de 3550 mp, pentru a-si asigura existenta. Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si a celor forestiere a emis Hotararea nr. 4062, fiind de acord cu respectiva cerere. Astfel, in baza unor procese-verbale din 22 februarie 1994, familia Dumitru a fost pusa in posesia a 1300 mp in punctul "Obste" si 1250 mp in punctul "Drumul lui Anton", iar doua luni mai tarziu a mai primit 1000 mp in punctul "Izlaz". Respectivele inscrisuri au fost semnate de autoritatile competente, inclusiv de specialistul de cadastru, fapt ce le-a permis lui Gheorghe si Ivona Dumitru sa-si inscrie proprietatile in registrul agricol. Ulterior, Comisia locala din Gornet Cuib trebuia sa elibereze si titlurile de proprietate respective, lucru care nu s-a mai intamplat din motive dubioase.
Finii lui Petrescu au distrus intreaga livada
Familia Dumitru a intrat inclusiv in posesia terenului de 1300 mp din punctul numit "Obste", pe care l-a imprejmuit cu gard si a plantat un cires si 25 de pruni. De asemenea, au mai fost plantate opt randuri cu zmeura pe palieri, la cate doua randuri de sarma, iar la inceputul primaverii s-a fertilizat livada cu azotat, ajungand pe rod.
In acest moment, Comisia locala a comunei si Comisia judeteana, manipulate si induse in eroare de primarul Ion Petrescu, au eliberat familiei Rosu din aceeasi localitate titlu de proprietate pentru cei 1300 mp aflati in mod legal in proprietatea familiei Dumitru. Motivul consta in faptul ca Ion, Maria si Ionel Rosu au mai primit un teren in vecinatate, iar primii doi sunt finii primarului Petrescu - un traseist politic care nici el nu mai stie din ce formatiune politica face parte.
Cum era si de asteptat, s-a recurs la justitie, Judecatoria Valenii de Munte ajungand la urmatoarele concluzii: "Desi paratii Rosu cunosteau ca acest teren li se atribuise petitionarilor in proprietate si cunosteau imbunatatirile facute pe acest teren, in mod abuziv, incepand cu 1 aprilie 2005 au patruns pe teren si au taiat zmeura si pomii. In acest fel, petitionarii au fost prejudiciati cu contravaloarea zmeurei plantate, contravaloarea pomilor taiati si cu contravaloarea productiei de zmeura". Stiindu-se protejati de tartorul comunei, finii au distrus intreaga productie in mod samavolnic, pomii pregatindu-i ca lemne de foc iar zmeura arzand-o in totalitate.
Edilul mincinos
In timpul judecatii, familia Rosu a fost aparata de consilierii juridici ai primariei, pusi la treaba de nasul Petrescu. Dar edilul nu s-a rezumat doar la acest ajutor. In nesimtirea sa, primarul a depus un memoriu la judecatorie, la data de 24 mai 2005, prin care solicita respingerea actiunii ca nefondata. El s-a folosit de o minciuna ordinara, dupa cum a constatat si instanta, precum ca familia Dumitru ar fi primit 1300 mp in folosinta provizorie, ca sa insamanteze furaje pentru animale. Numai ca n-a reusit sa probeze in nici un fel aceasta afirmatie, in toate memoriile si intampinarile pe care le-a formulat in continuare.
Pe cale de consecinta, instanta a dat castig de cauza petitionarilor, declarand nulitatea absoluta a titlului de proprietate emis in mod abuziv si nelegal de primar si oamenii lui pe numele finilor Rosu. Iar solutia a ramas definitiva si irevocabila, dispunandu-se totodata eliberarea tuturor celor trei titluri de proprietate pe numele familiei Dumitru, la data de 11 octombrie 2005.
La aproape un an de la aceasta decizie judecatoreasca, Comisia locala si primarul Petrescu dovedesc in continuare ca putin le pasa de justitie, nepunand in aplicare hotararea judecatoreasca.
Averea finilor scoasa la licitatie
Instanta de judecata a mai retinut, in timpul procesului, ca in cauza sunt indeplinite prevederile art. 998 din Codul civil, "care mentioneaza ca orice fapta a omului care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carei greseala s-a ocazionat, a-l repara". Si, cum erau motive temeinice pentru ca paratii Rosu sa fie obligati la despagubiri, li s-a retinut in sarcina datoria de 174.827.710 lei pentru distrugerile comise si 15.776.022 lei cheltuieli de judecata. Numai ca finii au continuat sa-l considere pe nasul Petrescu Dumnezeul comunei, si nu si-au achitat datoriile, sperand ca vor fi in continuare protejati de acesta. In aceasta situatie, reclamantii au solicitat executarea silita a bunurilor acestora, executorul judecatoresc scotand la licitatie averea familiei Rosu. Este vorba despre un teren in suprafata de 506 mp si constructiile aflate pe acest tern, in speta locuinta cu etaj, neterminata, construita din BCA, invelita cu tabla, dar fara tamplarie si garajul construit dintr-o incapere, cu tamplarie metalica.
Petrescu se opune infaptuirii actului de justitie
Pe tot parcursul procesului desfasurat la Valenii de Munte, edilul Ion Petrescu a recurs la tot felul de tertipuri pentru a impiedica actul de justitie, tergiversand luarea unei decizii impotriva dragilor sai fini. Aceste manevre murdare au culminat cu o adresa a primariei, datata 8.08.2006, semnata si stampilata de primarul mincinos si secretarul Stefan Lucian - complicele acestuia in ilegalitati - adresata Biroului Executorului Judecatoresc Negulescu Emilian-Mihail. In adresa, Petrescu sustine negru pe alb, cu un tupeu iesit din comun, ca locuinta scoasa la licitatie nu exista, nefiind trecuta in registrul agricol din anul 2006.
Adica, expertul care a efectuat expertiza, reclamantii, vecinii lui Rosu si alti locuitori ai comunei sunt tampiti, iar edilul este un smecher de clasa. Faptul ca locuinta cea noua - in care membrii familiei Rosu inca nu s-au mutat - nu este trecuta in actele primariei, dovedeste o alta ilegalitate comisa de nasul Petrescu. Denota ca acesta se face vinovat de neglijenta in serviciu, deoarece a permis finilor sa ridice casa fara autorizatie de constructie. De asemenea, cum casa scoasa la licitatie dispune de instalatie electrica, rezulta ca si distribuitorul de energie se afla in culpa.
In plus, tentativele de inducere in eroare si de impiedicare a respectarii unei hotarari judecatoresti, comise de primarul mincinos, sunt cu atat mai prostesti, cu cat constructia scoasa la licitatie se afla la cativa metri de drumul principal, putand fi vazuta si din strada.
Procuroarea Iosifescu, repetenta la legislatie
Familia Rosu a plantat porumb pe terenul livezii pe care a distrus-o, fiind convinsa ca nimeni nu e mai tare in Gornet Cuib decat nasul Petrescu. In mod normal, avand dreptatea de partea sa, familia Dumitru ar fi putut plati cu aceeasi moneda, distrugand cultura respectiva si intrand pe proprietatea atribuita de instantele de judecata. Totusi, n-a procedat asa, adresandu-se Parchetului de pe langa Judecatoria Valenii de Munte, pentru tulburare de posesie. La 26 aprilie 2006, procuroarea Otilia Iosifescu emite o rezolutie de tot rasul, care ne face sa credem ca a cam lipsit la orele de legislatie din timpul facultatii, si nici dupa aceea nu s-a pus la punct cu materia. In randurile scrise cu propria-i manuta, Otilia Iosifescu ia act de toate deciziile instantei, inclusiv de anularea titlului de proprietate intocmit abuziv pe numele familiei Rosu, precum si de obligatia eliberarii unui titlu valabil pentru familia Dumitru.
Cu toate acestea, dupa parerea ei, deoarece autoritatile locale - manevrate de mincinosul Petrescu - n-au respectat hotararea judecatoreasca, nici paratii nu pot fi acuzati de tulburare de posesie. Cu alte cuvinte, desteapta procuroare se ascunde in spatele unei ilegalitati a Comisiei locale, pentru a comite o alta ilegalitate, in cazul ei - impardonabila. Daca niste consateni si dragul lor primar nu respecta o hotarare judecatoreasca, relatiile de rudenie fiind motivul principal, mai intelegem. Dar ca un procuror are aceeasi atitudine, impiedicand actul de justitie, este de-a dreptul grotesc.