Cum era si de asteptat, propunerile prezidentiale pentru sefiile SRI si SIE au bulversat clasa politica si clasa gazetareasca. Un asemenea moment cere, in chip inevitabil, o descifrare a cauzelor din culise. E limpede ca propunerile lui Traian Basesc

Cum era si de asteptat, propunerile prezidentiale pentru sefiile SRI si SIE au bulversat clasa politica si clasa gazetareasca. Un asemenea moment cere, in chip inevitabil, o descifrare a cauzelor din culise. E limpede ca propunerile lui Traian Basescu n-au nici o legatura cu nevoia unei atitudini europene a Puterii fata de Opozitie sau cu nevoia ca in fruntea serviciilor sa se afle civili competenti in materie. Aceste propuneri au legatura cu politica. Mai precis, cu politica mai mult decat stravezie a lui Traian Basescu de a nu lasa din maini institutiile de forta, care sunt serviciile secrete.

Din acest punct de vedere, la SIE nu va avea nici o problema. Admitand ca, in cele din urma, Claudiu Saftoiu se va initia in legile unei profesii pe care n-o poate practica oricine, presedintele se poate baza pana-n panzele albe pe consilierul sau prezidential. Gazetar talentat (am lucrat impreuna la o publicatie, Oameni in top, si pot garanta asupra talentului sau), Claudiu Saftoiu nu e ceea ce se numeste o personalitate accentuata. N-o va lua razna niciodata fata de Traian Basescu. Lucrurile ar parea diferite la SRI.

George Maior nu e consilier prezidential. Spre deosebire de Claudiu Saftoiu, n-a fost propulsat intr-un post de vizibilitate de catre Traian Basescu. E un politician cu o oarecare cariera. Descusuta insa mai adanc, personalitatea lui George Maior ne dezvaluie un ins nu prea diferit de Claudiu Saftoiu.

Un timp, George Maior a fost baiatul lui tata: Liviu Maior. Dupa care a devenit seful de cabinet al lui Mircea Geoana. Sa ajungi sa fii supus lui Mircea Geoana e o performanta. O performanta in materie de lipsa de personalitate. Daca ne gandim ca George Maior va fi sef peste o structura deja constituita, avandu-l in frunte pe colonelul Florian Coldea, tanarul PSD-ist va fi o victima usoara a profesionistilor din SRI. Practic, Serviciul va fi condus de Florian Coldea, omul lui Traian Basescu. Fata de presedinte, George Maior mai are un handicap major: e un politician dintr-un partid de Opozitie. Dar nu numai atat: un politician dintr-un partid de Opozitie in curs de destramare.

Daca, prin absurd, George Maior ar vrea sa faca jocurile PSD, ar trebui sa se intrebe mai intai: Care PSD? Al lui Mircea Geoana? Al lui Sorin Oprescu? Al lui Miron Mitrea? Al lui Ioan Rus? Pentru ca PSD nu mai e demult un partid. E o confederatie de grupuri centrifuge, cu interese net diferite, gata sa se sfasie intre ele. Si chiar daca PSD ar fi un partid in adevaratul sens al cuvantului, ce sa faca el cu informatiile primite pe sub mana de la George Maior?

Astfel ar fi stat lucrurile daca politicianul ar fi fost dintr-un partid aflat la putere. Chiar din PD daca ar fi fost, respectivul ar fi capatat la un moment dat suficienta autoritate incat sa-l concureze pe Traian Basescu. De cazul in care ar fi fost de la PNL n-are rost sa mai vorbim. Sunt suficiente date pentru a presupune ca SRI ii va putea face lui Traian Basescu toate jocurile fara a putea fi acuzat o clipa de acest lucru. Presedintele ar putea invoca imposibilitatea ca un Serviciu condus de un om al Opozitiei sa-i fie aservit. Desigur, lovitura lui Traian Basescu are si alte efecte: compromiterea PSD ca formatiune de Opozitie, subminarea autoritatii lui Calin Popescu Tariceanu in PNL.

Dupa opinia noastra, Traian Basescu n-a vizat direct nici unul dintre aceste efecte. Serviciile secrete sunt unul dintre putinele instrumente pe care le are domnia sa la indemana ca presedinte intr-o tara cu o Constitutie aiuristica. Pentru domnia sa, ideal ar fi fost ca in fruntea Serviciilor sa se afle actualii directori interimari. Prin propunerea surpriza, presedintele a jucat la doua capete.

Daca Parlamentul nu-l valideaza pe George Maior, interimatul lui Florian Coldea se prelungeste mult si bine.

Daca Parlamentul il voteaza, Traian Basescu trece cu brio momentul pe care l-a amanat de un an si ceva de zile. Cel de schimbare a sefilor de servicii in asa fel incat in fruntea lor sa ajunga oameni de ai sai.

PS. Circula pe piata si ipoteza unei propuneri venite in plic de la Marele Licurici. Altfel spus, Traian Basescu ar fi fost constrans de americani sa-l desemneze pe George Maior in fruntea SRI, data fiind simpatia si increderea de care se bucura senatorul PSD-ist in cercurile inalte de la Washington. E o ipoteza care nu exclude parerea ca George Maior e un om de paie. Dimpotriva, o confirma.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.